Δεν σταμάτησαν ούτε τα ξημερώματα (03.02.2025) οι σεισμοί στη Σαντορίνη, με τους μεγαλύτερους από αυτούς να δίνουν 4,5 και 4,3 Ρίχτερ.
Λίγο πριν από 06:00 το πρωί, έγιναν απανωτά σχεδόν 10 σεισμοί από 2,1 έως 3,8 Ρίχτερ, οι περισσότεροι με επίκεντρο την Σαντορίνη. Την ίδια στιγμή, Ανάφη και Αμοργός βρίσκονται σε «συναγερμό» αφού οι δονήσεις επηρεάζουν και αυτά τα νησιά.
Από το βράδυ της Κυριακής, τα επίκεντρα τα δονήσεων φαίνεται πως μετατοπίζονται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθήνας, Βασίλη Καραστάθη.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, οι σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν ξεπεράσει τους 500 από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα με αποτέλεσμα Αμοργός, Ανάφη και Σαντορίνη να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάποια μεγαλύτερη δόνηση.
«Δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς», ξεκαθάρισε στις πρωινές δηλώσεις του, υποστηρίζοντας μεν πως η σεισμική δραστηριότητα δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα, δε φαίνεται πως δεν θα γίνει σεισμός μεγαλύτερος των Ρίχτερ
.
Αυτοψία Λέκκα στη Σαντορίνη – «Οι δονήσεις δεν σχετίζονται με τον ηφαιστειακό χώρο»
«Σε αυτά τα μεγέθη δεν θα έχουμε επιπτώσεις στη Σαντορίνη, γιατί τα επίκεντρα των σεισμών είναι μακριά» τονίζει ο Ευθύμης Λέκκας
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, βρίσκεται στην Σαντορίνη προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία, λόγω των διαδοχικών σεισμών που καταγράφονται στις Κυκλάδες, κοντά και σε Ανάφη, Αμοργό και Ίο.
Ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι ο κίνδυνος για κατολισθήσεις είναι υψηλός σε πέντε περιοχές ενώ διευκρίνισε ότι οι σημερινοί και οι χθεσινοί (01-02.02.2025) σεισμοί δεν έχουν καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο.
Παράλληλα επισήμανε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5 – 5,5 όχι πάνω από 6 όμως».
Όπως δήλωσε στο κάτω τμήμα του παλιού λιμένα, εκεί που καταλήγει ουσιαστικά το τελεφερίκ, κατά τη διάρκεια του σεισμού που έγινε χθες το πρωί, κατέπεσε βραχώδης μάζα, η οποία έχει μορφή σφήνας. «Αποσπάστηκε από το πρανές και κατέστρεψε το στέγαστρο που υπήρχε στον κάτω χώρο. Υπάρχουν κι άλλα επικρεμάμενα κομμάτια στην ίδια περιοχή, στην ίδια θέση τα οποία θα δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τι δράσεις θα κάνουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο στο σημείο εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συνολική εικόνα που υπάρχει είναι ότι σε πέντε περιοχές, στο Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμμούδι, Αρμένη και Κόρφου ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός ωστόσο, όπως προσέθεσε ο κ. Λέκκας, έχουν αρχίσει να αναλύουν, να βλέπουν τις συνθήκες ευστάθειας που υπάρχουν προκειμένου να προτείνουν τα αντίστοιχα μέτρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Τα κτίρια μπορούν να αντέξουν χτύπημα έως 6 Ρίχτερ»
«Ο κίνδυνος θα έχει περάσει βάση της εξέλιξης της ακολουθίας. Αρχίζει και αραιώνει η σεισμική ακολουθία όταν συμβεί αυτό» τόνισε ο Βασίλης Καραστάθης
100 από αυτούς είχανε μέγεθος άνω του 3. Τώρα τις δύο τελευταίες μέρες και κυρίως τα τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε σημαντική αύξηση των σεισμών μεγάλο μεγέθους.
Είχαμε 11 σεισμούς μεγέθους άνω του 4. Όλη αυτή η εικόνα της ακολουθίας είναι κάτι που μας προβληματίζει και για αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή».
Σε ερώτηση για το εάν τα κτίρια στα νησιά μπορούν αν αντέξουν έναν σεισμό 5 ή 6 Ρίχτερ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απαντά: «Μπορούν τα κτίρια να αντέξουν ένα χτύπημα Εγκέλαδου ως 6 Ρίχτερ. Από κει και πέρα όμως δε θα πρέπει αυτή η κινητοποίηση να λαμβάνεται ως ότι περιμένουμε οπωσδήποτε έναν μεγάλο σεισμό. Απλά επειδή είναι και αυτό μέσα στα ενδεχόμενα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο επίσης η ακολουθία να λήξει ομαλά».
Τέλος, σχετικά με το πότε θα μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος έχει περάσει, ο κ. Καραστάθης λέει: «Ο κίνδυνος θα έχει περάσει βάση της εξέλιξης της ακολουθίας. Αρχίζει και αραιώνει η σεισμική ακολουθία όταν συμβεί αυτό. Συνυπολογίζοντας και άλλες παραμέτρους ακολουθίας μπορούμε μετά να είμαστε πιο καθησυχαστικοί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου