Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Μία στις τρεις αποβολές για χρήση κινητών στα σχολεία είναι στην Αττική Ξεπέρασαν τις 6.043 οι αποβολές -.....

 
https://www.police-voice.com/



Police-Voice blog ➤

Ξεπέρασαν τις 6.043 οι αποβολές - Μετά την Αττική, ακολουθούν Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη - Πάνω από 200 αποβολές δίνονται κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα - «Το σχολείο πρέπει να είναι ένας τόπος ασφαλής», λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Ξεπέρασαν τις 6.043 οι αποβολές μαθητών για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από την έναρξη του σχολικού έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Και ενώ οι εκπαιδευτικοί ‘αγκαλιάζουν’ το νέο μέτρο της απαγόρευσης κινητών με …ανακούφιση, από την πλευρά των γονέων σημειώνονται αρκετές αντιδράσεις ‘προς υπεράσπιση’ των παιδιών τους. Την ίδια στιγμή, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος, αν και θεωρεί πως το κινητό πρέπει να βρίσκεται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

Από το συνολικό αριθμό των περιστατικών προκύπτει ότι κάθε ημέρα αποβάλλονται περίπου 208 μαθητές από τα σχολεία όλης της χώρας. Στη γεωγραφική διασπορά, τα πρωτεία κατέχει η Αττική με περισσότερες από 2.000 αποβολές. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με περίπου 800, τις 600 έχουν υπερβεί οι αποβολές στην Κρήτη και τις 350 στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, του υπουργείου Παιδείας. Μικρότερος είναι ο αριθμός των αποβολών στις περιοχές κατά φθίνουσα σειρά: Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με την εφαρμογή της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, καθώς είπε ότι «είναι θεαματικά καλή». Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, «είναι ένα μέτρο όχι απλώς θετικό, αλλά αναγκαίο και χάρηκα που δημοσκόπηση έδειξε ότι 86% είναι υπέρ».

Τί λένε οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων

«Το γεγονός ότι οι αποβολές ξεπέρασαν τις 6.000, σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια», λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Νικόλας Παπαχρήστος, για να εξηγήσει: «Το σχολείο δεν είναι ‘στρατός’ – έχεις κινητό στο χέρι, κατευθείαν δύο μέρες ‘φυλάκιση’. Για να επιβληθούν αποβολές, υπάρχει μία κλιμάκωση: προηγήθηκε επίπληξη, μη συμμόρφωση των μαθητών και η αποβολή έρχεται μετά».

«Δεν γνωρίζω κατά πόσο οι 6.000 αποβολές ‘πατάνε’ στην πραγματικότητα ή είναι απλώς νούμερα που καταγράφονται. Εννοώ ότι αποβολή με αποβολή διαφέρει - ποιος πιάστηκε, αν όντως χρησιμοποιούσε ή όχι το τηλέφωνο… είναι λίγο έωλο…», μοιάζει να αμφισβητεί τα στοιχεία ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Κατηφές, αν και αποσαφηνίζει τη θέση της Συνομοσπονδίας: «Θεωρούμε ότι το κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να παρεμβαίνει καθόλου στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Τα προβλήματα που προκαλεί η χρήση κινητού στο σχολείο, καταγράφονται ως ιδιαίτερα σημαντικά από τον πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστο: «Λόγω της νέας τεχνολογίας, καταγράφονται πάρα πολλά κρούσματα γελοιοποίησης καθηγητών και μαθητών. Ο εκπαιδευτικός κόσμος είχε φτάσει στο αμήν! Σκεφτείτε τον καθηγητή, που γυρνάει την πλάτη στην τάξη για να γράψει στον πίνακα και ο άλλος του τραβάει μία μούντζα ή κάνει μία απρεπή χειρονομία. Κι ένας τρίτος, το καταγράφει με το κινητό και μετά το ανεβάζει στο διαδίκτυο και τον γελοιοποιεί. Σε ο,τι αφορά τους μαθητές, είναι γνωστό πώς χρησιμοποιείται κακόβουλα το κινητό – διαδικτυακός εκφοβισμός, εκδικητικές αναρτήσεις προσωπικών στιγμών μεταξύ μαθητών ύστερα από ερωτικές απογοητεύσεις…».

Πώς αντιδρούν οι γονείς όταν επιβάλλεται αποβολή στο παιδί τους; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ υπερισχύει η πρόθεση να υπερασπιστούν το … ‘βλαστάρι’ τους: «Πολλοί γονείς δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών είναι θετικό για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν δέχονται την ποινή και προσπαθούν, πάση θυσία, να δικαιολογήσουν το παιδί τους, να το προστατεύσουν - ο,τι και να κάνει. Προβάλλουν δε επιχειρήματα που δεν στέκουν, όπως έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης από το κράτος ή το σχολείο κι ας είχε προηγηθεί ολόκληρη εκστρατεία!». Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, σε σχέση με τη στάση των γονέων όταν το παιδί τιμωρείται με αποβολή, αρκετές φορές καταφεύγουν σε έντονες φραστικές επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών ή ακόμη και του διευθυντή του σχολείου, προκαλώντας επεισόδια.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς, οι οποίοι προσάπτουν υπερβολική αυστηρότητα στους εκπαιδευτικούς, καθώς ακόμη και με την ‘υποψία’ κατοχής κινητού, ‘σπεύδουν να επιβάλουν τιμωρία στα παιδιά’. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ένα πράγμα, για το οποίο μπορεί να ‘κατηγορηθεί’ ο κλάδος, είναι ότι είμαστε υπερβολικά επιεικείς σε σχέση με όσα γίνονται στα σχολεία», απαντά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Όσο για εκείνους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κινητό είναι απαραίτητο στα παιδιά, επειδή θέλουν να ξέρουν πού βρίσκονται, ο ίδιος σημειώνει: «Οι μαθητές είναι - ή τουλάχιστον, πρέπει να είναι στο σχολείο μεταξύ 8-2. Πόσες φορές, δηλαδή, παίρνει ο γονέας τηλέφωνο έναν μαθητή 16-17 χρονών στο σχολείο για να δει τί κάνει; Αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεί ως ‘αγωνία’ των γονέων για τα παιδάκια του δημοτικού. Αλλά και πάλι, μπορεί να καλέσει στο σχολείο, στο γραφείο του διευθυντή και να ενημερωθεί μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με το παιδί».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ωστόσο, αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στο σπίτι: «Πιστεύω ότι όλο αυτό ξεκινά από την οικογένεια. Όταν βλέπουμε τους νέους γονείς να δίνουν κινητά σε παιδάκια 3 και 4 χρονών για να κάθονται ήσυχα στην καφετέρια ή στο ζαχαροπλαστείο και να μην ενοχλούν, αυτά εθίζονται. Και μετά, είναι πολύ δύσκολο όταν έρχονται 13 χρονών στο γυμνάσιο, να τους κόψουμε τη συνήθεια …».


Πηγή ➤   https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου