Police-Voice blog ➤
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με το γηροκομείο στον Κορυδαλλό στο οποίο εντοπίστηκαν εξαθλιωμένοι ηλικιωμένοι άρρωστοι, αφυδατωμένοι και σε κακό χάλι.
Να σημειωθεί ότι το γηροκομείο τέθηκε σε καραντίνα και έχουν σπεύσει ιατρικές υπηρεσίες από το νοσοκομείο της Νίκαιας προκειμένου να εξετάσουν τους ηλικιωμένους και να διαπιστώσουν την κατάστασή τους. Από το πρωί οι συγγενείς των ηλικιωμένων βρίσκονται έξω από την δομή και απαιτούν να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους, ωστόσο, αυτό δεν γίνεται καθώς ισχύει η καραντίνα καθώς υπάρχουν ασθενείς με κορωνοϊό.
Μετά τον έλεγχο των ελεγκτών της Περιφέρειας Αττικής που διαπίστωσε τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης και την κινητοποίηση που έχει γίνει ανοίγουν τα στόματα των περιοίκων που φανερώνουν τι συνέβαινε στον οίκο ευγηρίας.
Οι περίοικοι περιγράφουν πως οι ανήμποροι ηλικιωμένοι υπέφεραν και φώναζαν για βοήθεια από τα μπαλκόνια, ότι οι νοσοκόμες τους μίλαγαν και τους φώναζαν με χυδαίο τρόπο και ότι η καθαριότητα ήταν άγνωστη λέξη!
Κάτοικος της περιοχής περιγράφει χαρακτηριστικά:
«Φώναζαν οι ασθενείς “βοήθεια, σώστε μας”. Και πολλοί γείτονες έβγαιναν και έλεγαν “κόψτε το, σταματήστε”. Αν είχα τη δυνατότητα να πηδήξω από το μπαλκόνι μου, αν είχα ένα μαδέρι, θα το ‘κανα, γιατί μια ημέρα μια νοσοκόμα μίλαγε χυδαία στους γέρους.
Μίλαγαν χυδαία στους παππούδες και στις γιαγιάδες. Ήταν τραγική η κατάσταση. Για καθαριότητα, ξέρω να πω ότι οι πάνες υπήρχαν πάνω στα δέντρα και στην είσοδο της πολυκατοικίας μου».
Αποτροπιασμό προκαλεί η μαρτυρία ενός άλλου κατοίκου που ανέφερε ότι καθημερινά πέθαιναν ηλικιωμένοι!
«Εδώ είναι αμέτρητοι αυτοί που έχουν πεθάνει. Λόγω των συνθηκών. Καθημερινά ερχόταν η νεκροφόρα και φόρτωνε».
Και πρόσθεσε σχετικά με την λειτουργία του ιδρύματος:
«Η δομή αυτή έχει λειτουργήσει εδώ και 4-5 χρόνια. Οι συνθήκες απ’ ό,τι έβλεπα ήταν άθλιες. Το προσωπικό ήταν ως επί το πλείστον αλλοδαπές. Δούλευαν 10, 20 ημέρες, ένα μήνα. Έφευγαν, μετά έρχονταν άλλες. Μια μαγείρισσα είχε στο υπόγειο και μαγείρευε, την οποία εν συνεχεία τη σταμάτησε και έπαιρνε φαγητά από catering.
Μια φορά μόνο ανέβηκα πάνω να επισκεφθώ ένα φίλο μου και είδα την όλη κατάσταση, ότι δεν ήταν η πρέπουσα. Μύριζε γενικά ο χώρος. Στην είσοδο που έμπαινες, μύριζε. Απ’ ό,τι άκουγα από ανθρώπους που έρχονταν καμία φορά εδώ, προσπαθούσαν να πάρουν με κάθε τρόπο τους δικούς τους ανθρώπους. Εγώ του είχα κάνει παρατήρηση για τα απόβλητα που πέταγαν το βράδυ οι κοπέλες».
Τέλος, μια άλλη κάτοικος που παραλίγο να γίνει φιλοξενούμενη στο γηροκομείο λέει:
«Μια συμμαθήτριά μου είχε επισκεφθεί το ίδρυμα και ήθελε να βάλει τη μητέρα της. Και μου τηλεφώνησε και μου είπε “πήγα εκεί στη γειτονιά σου αλλά δεν μου άρεσε το περιβάλλον και πήρα τη μητέρα μου από εκεί”».
Ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας είχε απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές με σωρεία παραβάσεων και στο παρελθόν και πρόστιμα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ και είναι απορίας άξιο γιατί δεν μπήκε ποτέ οριστικό λουκέτο.Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ίδρυση της δομής, το 2015, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν επιβάλει χρηματικά πρόστιμα για σωρεία παραβάσεων.
Σε έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν δεν είχαν βρει τα τιμολόγια από τις υπηρεσίες catering καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, το γηροκομείο δεν διαθέτει κουζίνα. Αρχικά, η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ στη δομή ενώ στη συνέχεια βεβαίωσε και δεύτερη παράβαση, ύψους 60 χιλιάδων ευρώ.
Στις αρχές του 2020 η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας.Δυο μήνες μετά, η διοίκηση του γηροκομείου κατέθεσε αίτηση θεραπείας και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Διοικητικό Εφετείο έκρινε προσωρινά άκυρη την απόφαση ανάκλησης με αποτέλεσμα η δομή να λειτουργήσει ξανά κανονικά.
Συνολικά, τα πρόστιμα προς το συγκεκριμένο γηροκομείο ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ ενώ η Περιφέρεια έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας καθώς και σφράγισης της δομής. Τα πορίσματα των οχτώ ελέγχων καθώς και τα πρόστιμα που έχει βεβαιώσει η Περιφέρεια στο γηροκομείο κοινοποιήθηκαν ως κατεπείγοντα στον Εισαγγελέα.
Παράλληλα, όταν η Περιφέρεια ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του γηροκομείου οι υπεύθυνοι της δομής κλείδωσαν την πόρτα με λουκέτο και δεν επέτρεπαν στα κλιμάκια να μπουν στο χώρο και να κάνουν έλεγχο.
Σύμφωνα με το ethnos.gr που αποκάλυψε την ιστορία, στο ίδρυμα βρίσκονταν 41 ηλικιωμένοι οι οποίοι εξυπηρετούνταν από μόλις μία νοσηλεύτρια ενώ υπήρχε και μία βοηθητική υπάλληλος της καθαριότητας.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη, οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να συνεχισθεί η λειτουργία του και να παρασχεθούν επιτόπου οι απαραίτητες ιατρικές βοήθειες. Σήμερα το πρωί θα μεταβεί στον χώρο ειδική ιατρική ομάδα με πρωτοβουλία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας για να εξετάσει τους ηλικιωμένους ενώ στα νοσοκομεία θα μεταφερθούν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» θα μεταφερθούν μόνο εκείνοι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, ειδικά με την ψώρα που έχει διαπιστωθεί.
Παράλληλα, άλλοι φιλοξενούμενοι θα μεταφερθούν στην Παμμακάριστο, ενώ λίγοι χωρίς ιδιαίτερα πρόβλημα μπορεί να μετακινηθούν και στο Γηροκομείο Αθηνών.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής η άδειά του οίκου ευγηρίας είχε ανακληθεί από το 2020, «ωστόσο υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας».
Είχε κλείσει και άλλο γηροκομείο
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι ίδιοι ιδιοκτήτες φέρονται να είχαν κι άλλο γηροκομείο προ δεκαετίας στην περιοχή της Νίκαιας, το οποίο είχε κλείσει ο τότε αντιπεριφερειάρχης, Στέφανος Χρήστου, επειδή είχαν διαπιστωθεί οι ίδιες άθλιες συνθήκες φιλοξενίας. Λίγο αργότερα φέρονται να δημιούργησαν το νέο γηροκομείο στον Κορυδαλλό.
Πάντως, οι ιδιοκτήτες του νέου γηροκομείου δεν έχουν δώσει ίχνη ζωής και είχαν σφραγίσει τον χώρο με λουκέτο ώστε να μην νομίσει κανείς ότι υπάρχει ανθρώπινη παρουσία.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
«Γροθιά» στο στομάχι ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν αρμόδιοι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής την περασμένη Τρίτη σε ιδιωτικό γηροκομείο στον Κορυδαλλό όταν έσπευσαν μετά από καταγγελίες για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι ελεγκτές αντίκρισαν τους ηλικιωμένους σε άθλια κατάσταση τελείως παρατημένους και εγκαταλελειμμένους, διψασμένους και άρρωστους καθώς διαπίστωσαν ότι είχαν ψώρα! Οι ηλικιωμένοι ήταν ντυμένοι με άθλια ρούχα, πολλοί κατάκοιτοι ενώ κάποιοι δεν μπορούσαν να πουν ούτε το όνομά τους!
Το σοκαριστικό είναι ότι οι υπεύθυνοι του γηροκομείου ήθελαν να μην γνωρίζει κανείς άλλος τι συμβαίνει μέσα στο χώρο που είχαν μετατρέψει σε κολαστήριο για τους ανήμπορους ηλικιωμένους γι’αυτό είχαν σφραγίσει τον χώρο με αλυσίδες ώστε να μοιάζει ότι εκεί δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία.
Αν και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει την ευθύνη για τα γηροκομεία, ωστόσο, ενημερώθηκε ο αρμόδιος Υπουργός και αναμένεται να στείλει προσωπικό για την φροντίδα των ηλικιωμένων.
Αρμόδια για τα γηροκομεία είναι η εκάστοτε Περιφέρεια η οποία παρέχει την άδεια λειτουργίας και είναι αρμόδια για τον έλεγχο τους. Πάντως την εποπτεία των γηροκομείων έχει το Υπουργείο Εργασίας το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί για την περίπτωση.
Πηγή ➤ https://www.newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου