Police-Voice blog ➤
Για κακουργηματική κατασκοπεία κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, αλλά και διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας, κατηγορείται 45χρονος Αιγύπτιος που θα δικαστεί αύριο από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου.
Μαζί του με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν και δύο αλλοδαπές τις οποίες είχε εντοπιστεί να συνοδεύει στην Κω, με σκοπό να τις διευκολύνει κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.
Η σύλληψη του αλλοδαπού, σύμφωνα με τη rodiaki, είχε γίνει στις 19 Απριλίου 2021, όταν εντοπίστηκε να συνοδεύει δύο αλλοδαπές ηλικίας (τότε) 23 και 27 ετών στην πόλη της Κω και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και πλαστογραφία, καθώς βρέθηκε να κατέχει και οπτικοακουστικό υλικό.
Τις δύο αλλοδαπές είχε μεταφέρει από την Τουρκία ένας 25χρονος από τη Λιβύη ο οποίος δια της συνηγόρου του κας Μαρίας Σκορδίλη προέβη σε ποινική διαπραγμάτευση και τον Σεπτέμβριο του 2022 το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 22 ετών και τριών μηνών (εκτιτέα βάση της ισχύουσας νομοθεσίας τα οχτώ έτη).
Σε ό,τι αφορά τον 45χρονο Αιγύπτιο καθώς κατηγορείται για κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) η υπόθεση διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου.
Ωστόσο για τον Αιγύπτιο μετά την απολογία του είχε υπάρξει διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για το αν έπρεπε να προφυλακιστεί ή όχι, την οποία και «έλυσε» το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω, καθώς αποφάσισε ο 45χρονος να οδηγηθεί στη φυλακή.
Στο μεταξύ, το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του στάλθηκαν για έρευνα στα αρμόδια εργαστήρια και το πόρισμα που εκδόθηκε – σύμφωνα με πληροφορίες- δεν φέρεται να περιλαμβάνει στοιχεία τέτοια που να στοιχειοθετούν την κατηγορία της κακουργηματικής κατασκοπείας.
Δηλαδή δεν φέρεται να προκύπτει ότι ο 43χρονος Αιγύπτιος διακίνησε ή έκανε την όποια άλλη χρήση του υλικού αυτού.
Στη συνέχεια, και με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Δημήτρης Δρόσος του Νικολάου προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω, ζητώντας την αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής κράτησης που είχε εκδοθεί για τον πελάτη του.
Πράγματι, το δικαστικό συμβούλιο της Κω έκανε δεκτό το αίτημα και αντικατέστησε την προσωρινή κράτηση του 45χρονου Αιγύπτιου με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ.
Στην αίτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Δρόσος αρνήθηκε ότι ο πελάτης του έχει διαπράξει το αδίκημα που του καταλογίζεται και επισήμανε πως σύμφωνα και με το πόρισμα της έκθεσης δεν προκύπτει ότι υφίσταται κακουργηματική κατασκοπεία.
Όλα αυτά τα στοιχεία θα αναλυθούν πλέον ενώπιον του δικαστηρίου στις 9 Ιανουαρίου.
Οι αλλοδαπές, το ταξί και οι συλλήψεις
Για την υπόθεση είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, που αναφερόταν στην περίπτωση του 45χρονου Αιγύπτιου αλλά και στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού ο οποίος φέρεται ως ο διακινητής των δύο γυναικών που συνόδευε ο πρώτος, αλλά και ακόμη 7 άλλων αλλοδαπών.
Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) προέβησαν σε επιχείρηση εξάρθρωσης Εγκληματικής Οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα – διαμονής τους στην Κω και εν συνεχεία διευκόλυνσης προώθησής τους στην ενδοχώρα με πλαστά έγγραφα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συστηματικών ερευνών και αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε 45χρονος Αιγύπτιος πρωινές ώρες στις 19 Απριλίου 2021, να συνοδεύει 23χρονη και 27χρονη αλλοδαπή σε χώρο αναμονής ταξί εντός πόλεως.
Οι αλλοδαπές συνελήφθησαν έξω από τον αερολιμένα Κω για παράβαση των ν. 3386/2005 και ν. 4251/2014, διότι κατά τον έλεγχο επέδειξαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν.
Τα εν λόγω έγγραφα κατασχέθηκαν.
Στη συνέχεια, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής προέβησαν στη σύλληψη του 45χρονου αλλοδαπού για παράβαση του ν. 4251/2014 και των άρθρων 216 και 217 (πλαστογραφία) και 148 (κατασκοπεία) Π.Κ., καθώς βρέθηκε στην κατοχή του σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Ακολούθησε νομότυπη έρευνα στην οικία του 45χρονου εντός πόλεως Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (Η/Υ και φορητές συσκευές αποθήκευσης), οι οποίες πρόκειται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) προς περαιτέρω διερεύνηση.
Το δίκυκλο όχημα ιδιοκτησίας του ανωτέρω κατασχέθηκε.
Επιπρόσθετα, απογευματινές ώρες στις 19 Απριλίου 2021, περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΦΩΚΑ” ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πνευστό ταχύπλοο σκάφος, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές.
Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ως άνω σκάφους, επί του οποίου επέβαιναν συνολικά οκτώ (08) αλλοδαποί στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι ανωτέρω μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω που έσπευσε στο σημείο και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο επιβατικό λιμάνι της Κω.
Κατόπιν αξιοποίησης μαρτυριών, ένας 25χρονος αλλοδαπός εκ των οκτώ αποβιβασθέντων, αναγνωρίστηκε από το σύνολο των υπόλοιπων επτά αλλοδαπών ως ο διακινητής – χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω.
Επίσης, ο ίδιος αναγνωρίστηκε από την 23χρονη και την 27χρονη αλλοδαπή που συνελήφθησαν έξω από το αεροδρόμιο του νησιού ως ο διακινητής – οδηγός που τις είχε μεταφέρει επίσης στην Κω επτά ημέρες νωρίτερα.
Ο 25χρονος συνελήφθη για παράβαση του ν. 3386/2005 όπως ισχύει (παράνομη είσοδος), του ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση προσώπων) και του άρθρου 98 Π.Κ. (έγκλημα κατ’ εξακολούθηση).
Η πλειοψηφία των ανωτέρω συλληφθέντων αλλοδαπών αναγνώρισαν άτομα ως μέλη του κυκλώματος διακίνησής τους από την Τουρκία στην Κω και εν συνεχεία στην ενδοχώρα, αρκετούς από τους αλλοδαπούς σε βάρος των οποίων είχαν ήδη εκδοθεί εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης, συνεπεία επιστάμενων αστυνομικών ερευνών και κατόπιν επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη νήσο Κω από τον Νοέμβριο 2020, με σκοπό την εξάρθρωση της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης.
Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ το χρησιμοποιηθέν ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.
Πηγή ➤ https://lawandorder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου