Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Εξιχνιάστηκαν 4 διαδικτυακές απάτες στην Ελλάδα μετά από διεθνή αστυνομική επιχείρηση της Europol....

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Τέσσερις υποθέσεις απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο εξιχνιάστηκαν στην Ελλάδα, μετά τη διεθνή αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol, από την 1η έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε η ΕΛ.ΑΣ. μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η διεθνής αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αστυνομικών Αρχών, τραπεζών και εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη χώρα μας εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται και ταυτοποιήθηκαν 5 άτομα ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που καταγγέλθηκε ανέρχεται σε 100.961 ευρώ.

Εις βάρος των 5 εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Όσον αφορά τη διεθνή αστυνομική επιχείρηση, οι χώρες που συμμετείχαν είναι οι: ΑλβανίαΑυστρίαΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΚολομβίαΤσεχίαΦινλανδίαΓαλλίαΓεωργίαΓερμανίαΕλλάδαΟυγγαρίαΛετονίαΠολωνίαΠορτογαλίαΡουμανίαΣλοβακίαΙσπανίαΣουηδία και Βρετανία.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η καταστολή των εγκληματικών δικτύων που χρησιμοποιούν κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σημεία παράδοσης προϊόντων, τα οποία αγοράστηκαν με τη χρήση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών, συνελήφθησαν συνολικά 59 άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης, εντοπίστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις απάτης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου:

  • Απάτη phishingvishing και smishing, όπου οι δράστες επικοινωνούν με άτομα μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων κειμένου (sms) και μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) και τους πείθουν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας τους. Για να πετύχουν τον σκοπό τους υπόσχονται μία ανταμοιβή ή υποδύονται μία αξιόπιστη επιχείρηση ή κυβερνητική υπηρεσία.

  • Απάτη κλοπής ταυτότητας (Account takeover fraud), κατά την οποία ένας δράστης αποκτά πρόσβαση στον λογαριασμό ενός χρήστη σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ποικίλων μεθόδων, όπως η αγορά κλεμμένων κωδικών πρόσβασης, κωδικών ασφαλείας ή προσωπικών πληροφοριών στον σκοτεινό ιστό ή κατόπιν επιτυχούς επίθεσης phishing. Όταν αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό ενός χρήστη, μπορούν να προβούν σε περαιτέρω παράνομη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία του λογαριασμού ενός χρήστη, να κάνουν αγορές σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, να κάνουν ανάληψη χρημάτων ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς του.

  • Απάτη με ψεύτικες-ψευδείς ιστοσελίδες (fake or replica websites), όπου οι δράστες δημιουργούν έναν ψεύτικο ιστότοπο και δελεάζουν τους αγοραστές με φθηνά προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις οι ψεύτικοι ιστότοποι εμφανίζονται σε διαφημίσεις ή αποστέλλονται στο email ενός χρήστη, κατευθύνοντάς τον στον ιστότοπο μέσω μίας προσπάθειας ηλεκτρονικού ψαρέματος. Τα προς πώληση προϊόντα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και δεν αποστέλλονται ποτέ.

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της Europol πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της δράσης eComm 2022, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ   https://www.newsit.gr/

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου