Τη ρητορική της έντασης συντηρεί η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει ότι η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται τη δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για το κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο Haber Global ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».
«Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όμως η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων».
Την ίδια ώρα επιτέθηκε στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι «πρώτα πρέπει να σταματήσει να κάνει μαύρη προπαγάνδα και να μιλάει εναντίον της Τουρκίας. Κάνει συνέχεια λόμπι εναντίον των F-16». Είπε επιπλέον ότι «όλο κάνουν αναφορά για διεθνές δίκαιο όμως οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» καταδιώκονται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους».
Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε επίσης λόγο για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Τα κάνουν αυτά βασιζόμενοι στην Ε.Ε. όμως και τα δικά μας χέρια δεν είναι άδεια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις πολιτικές» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «όσο η Ελλάδα ασκεί αυτή την πολιτική δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντι τους. Με την Ελλάδα δεν τσακωνόμαστε κάθε ημέρα όμως δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στον διάλογο όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια».
Δεν θα αγοράσουμε τα F-16 αν επιβληθούν όροι από τις ΗΠΑ
«Οι τεχνικές συνομιλίες πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνούσαμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που να μας δένει τα χέρια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ εάν επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Tον Ιούλιο η Βουλή των Αντιπροσώπων πρότεινε να επιτραπεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα δεν θα τα αναπτύξει για μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
«Οι τεχνικές συνομιλίες πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνούσαμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που να μας δένει τα χέρια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο Haber Global TV κααι πρόσθεσε: «Γιατί πρέπει να αγοράζουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται για να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση».
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η Τουρκία επικεντρώθηκε στην αγορά F-16 για να αναβαθμίσει τον γηρασμένο στόλο αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών της, αφού αποκλείστηκε από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς του μαχητικού F-35 επόμενης γενιάς. Αυτή η κίνηση έγινε ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ήταν επειγόντως απαραίτητο για την άμυνα της χώρας του.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Μάιο ότι άσκησε πιέσεις στο Κογκρέσο για να εμποδίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου