Police-Voice blog ➤
Ενα ακόμη καταστροφικό καλοκαίρι βιώνει η Ευρώπη, με καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα και τις λεγόμενες «μεγα-πυρκαγιές». Η Νότια Ευρώπη πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα, όμως η κλιματική αλλαγή που προχωρά με ταχύτερα βήματα από όσο όλοι πίστευαν δεν προστατεύει κανένα σημείο της Γηραιάς Ηπείρου.
Καθώς η λίστα με τα «θύματα» του καύσωνα, των πυρκαγιών και της ξηρασίας μεγαλώνει, τις ολέθριες συνέπειές τους υφίστανται και βόρειες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Η Μεσόγειος θα γίνει το επίκεντρο των ακραίων θερμοκρασιών και των καταστροφικών πυρκαγιών προειδοποιούν οι επιστήμονες, επαληθεύοντας ένα δυστοπικό σενάριο που είχε διατυπωθεί πριν από χρόνια και ανέφερε ότι η Σαχάρα θα «ανέβει» στις μεσογειακές χώρες.
Εδώ και μέρες η Ιβηρική υποφέρει από έναν παρατεταμένο και φονικό καύσωνα άνω των 45 βαθμών Κελσίου στις περισσότερες περιοχές. Οι αρμόδιες Αρχές Υγείας της Ισπανίας ανέφεραν ότι το κύμα του καύσωνα έχει προκαλέσει 360 θανάτους που συνδέονται με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας κατέγραψε 238 θανάτους λόγω του καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου. Οπως διευκρίνισε, οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι ή ευάλωτοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι Αρχές της χώρας αγωνίζονται να διασώσουν δασικές εκτάσεις και περιουσίες από τις πυρκαγιές που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Το κύμα καύσωνα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και τη Νότια Γαλλία είναι το δεύτερο και πιο καταστροφικό από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς αυτήν τη φορά συνοδεύεται από μεγάλες πυρκαγιές. Οι θερμοκρασίες στη χερσόνησο της Ιβηρικής επιμένουν στους 45-47 βαθμούς Κελσίου την τελευταία εβδομάδα.
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη Μίχας της Μάλαγα, ένα δημοφιλές θέρετρο. Πυρκαγιές επίσης έκαιγαν χθες ανεξέλεγκτα στην Εστρεμαδούρα, στην Καστίλη – Λεόν και στη Γαλικία.
Βελτιώθηκε λίγο χθες η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της Πορτογαλίας, καθώς πολλές εστίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή αφού το θερμόμετρο δεν έχει πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν 47 βαθμοί Κελσίου στη χώρα.
Πολλές δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στη Γαλλία. Στη νοτιοδυτική επαρχία Ζιρόντ -όπου απομακρύνθηκαν 14.000 άνθρωποι από τα σπίτια τους- εκτιμάται ότι καταστράφηκαν 100.000 στρέμματα γης, ενώ το ένα τρίτο των διαμερισμάτων της χώρας έχει τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό λόγω του καύσωνα – το θερμόμετρο έδειξε τοπικά τους 42 βαθμούς.
Στη Βρετανία
Η Βρετανία γνωρίζει αυτό το καλοκαίρι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Χθες, συνεδρίασε η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Cobra), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του καύσωνα που αναμένεται να επικρατήσει σε πολλά σημεία της χώρας το επόμενο διήμερο. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για 38-40 βαθμούς τις επόμενες ημέρες – στο Λονδίνο μπορεί να φθάσει και τους 41 βαθμούς. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα βρετανικά νοσοκομεία, ενώ στα Μέσα Ενημέρωσης προβάλλονται οδηγίες των υγειονομικών Αρχών για την αντιμετώπιση του ασυνήθιστου κύματος ζέστης στη χώρα, όπου τον Ιούλιο η θερμοκρασία κυμαίνεται συνήθως γύρω στους 20 βαθμούς.
Τα σπίτια στη χώρα δεν διαθέτουν κλιματιστικά, καθώς δεν ήταν απαραίτητα, ενώ το σύστημα συναγερμού για τον καύσωνα δημιουργήθηκε πέρυσι, αφού οι επιστήμονες προειδοποίησαν πως η κλιματική αλλαγή προκαλεί 2.000 επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο. Το επόμενο διήμερο, η χώρα αναμένεται να βγει «εκτός λειτουργίας», αφού πολλοί δεν θα πάνε στην εργασία τους -θα προτιμήσουν την τηλεργασία-, ενώ το μετρό και τα τρένα ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Παρόλο που στη χώρα έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να μη λάβει μέρος στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να παραμείνει στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, στο Τσέκερς, αφού είχε διοργανώσει πάρτι για λίγους φίλους.
Ο αρμόδιος υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή, Αλοκ Σάρμα, προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί αν ο επόμενος πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί να φτάσει το στόχο των μηδενικών ρύπων που υπογράφηκε στη Σύνοδο της Γλασκώβης COP26.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Η ξηρασία χτύπησε και τη Γερμανία
Οι συζητήσεις για την παρατεταμένη ξηρασία της κοιλάδας του Πάδου και για τη λειψυδρία που αντιμετωπίζει η Ιταλία ενδεχομένως να φαίνονται κάπως «φυσιολογικές», όμως το φάσμα της ξηρασίας σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας προκαλεί μάλλον έκπληξη. Κι όμως, η Ενωση Γερμανών Αγροτών προειδοποιεί ότι οι ελλιπείς βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές επηρεάζουν τη συγκομιδή των σιτηρών. Οι φετινές σοδειές υπολογίζονται σε 41,2 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 1,1 τόνο λιγότερο από πέρσι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε». Η παρατεταμένη ξηρασία ευνοεί την εξάπλωση πυρκαγιών, όπως συνέβη πρόσφατα στο Βραδεμβούργο και στη Σαξονία, λόγω της έλλειψης υγρασίας του εδάφους, τονίζεται στην «DW». Η αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, οι δυνατοί άνεμοι και η έλλειψη υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές, σύμφωνα με τη γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που έχει ανακοινώσει ότι αύριο το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 38 βαθμούς στη Νοτιοδυτική Γερμανία.
«Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αποτελούν τη νέα κανονικότητα», είχε γράψει πέρυσι η γερμανική εφημερίδα «Zeit», αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Γερμανία στο τέλος Ιουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου