Police-Voice blog ➤
Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του Ουκρανικού - Επιμένουμε στην διπλωματία, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο λένε από την Ουάσινγτον - Αν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, το κόστος θα είναι μεγάλο προειδοποίησε ο Τζό Μπάιντεν Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο - Αδειάζουν οι ξένες πρεσβείες στο Κίεβο
Μια ώρα διήρκησε το κρίσιμο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου, Τζό Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε το Ουκρανικό ζήτημα, την ώρα που η Ουάσινγκτον προειδοποίει για ρωσική εισβολή τις επόμενες ημέρες και η Μόσχα απαντά πως πρόκειται για αμερικανική προπαγάνδα.
Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν, ξεκαθάρισε ότι αν η Μόσχα προχωρήσει και εισβάλει στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ μαζί με συμμάχους και εταίρους θα απαντήσουν αποφασιστικά, προκαλώντας σοβαρό κόστος στη Ρωσία. Σημείωσε δε, ότι μια ρωσική εισβολή θα προκαλούσε πανανθρώπινο πόνο και θα μείωνε την θέση της Ρωσίας στο γεωστρατηγικό χάρτη.
Ο Τζό Μπάιντεν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε ότι η Ουάσινγκτον επιμένει μαζί με τους συμμάχους της να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο είναι προετοιμασμένη για οποιδήποτε άλλο σενάριο.
Οι δύο ηγέτες τηλεφωνήθηκαν στις 11:04 (ωρα ΗΠΑ) και ολοκλήρωσαν την συζήτηση τους στις 12:06 (ώρα ΗΠΑ).
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Η διάρκεια του κρίσιμου τηλεφωνήματος διήρκησε 90 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα. Πηγές από το Παρίσι πάντως, τονίζουν ότι δεν υπήρξε υπόνοια ότι ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Μέσα στην ημέρα συενχίζονται οι επαφές του Εμμανουέλ Μακρόν με ξένους ηγέτες.
Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.
Την ίδια ώρα, η μια χώρα μετά την άλλη, ανακοινώνει την απομάκρυνση του προσωπικού της από τις πρεσβείες που λειτουργούν στο Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου