Police-Voice blog ➤
Την εκτίμησή του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τους χειρισμούς και το πιθανό σχέδιο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας μας για την ομογένεια, μιλώντας στο newsit.gr, ο διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγο
Η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Δρούγο, έχει ήδη προβεί σε κινήσεις ενίσχυσης του διπλωματικού σώματος της Ελλάδας στην Μαριούπολη και εξηγεί στο newsit.gr τις ενέργειες των άλλων κρατών εξαιτίας της τεταμένης ατμόσφαιρας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Ενισχύουμε αυτή την ώρα την Μαριούπολη με 4 διπλωμάτες από το Κίεβο. Εμείς ακόμα δεν έχουμε αποσύρει την Πρεσβεία μας από το Κίεβο, σε αντίθεση με τις περισσότερες Πρεσβείες που έχουν αποσυρθεί ή έχουν μεταφερθεί στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας που δεν απειλούνται από τον Πούτιν με τίποτα. Για παράδειγμα Καναδάς, Νορβηγία, Σουηδία και Ολλανδία από χθες έχουν πάρει τις πρεσβείες και μετέφεραν σε κτίρια στο Λβιβ τις δραστηριότητές τους και τις έκλεισαν στο Κίεβο. Άλλες χώρες όπως ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ έχουν αφήσει ελάχιστους (2 με 3) από τους 30-40 διπλωμάτες», αναφέρει ο κ. Δρούγος.
Και συνεχίζει: «Μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει 153 αξιωματικούς που τους είχαν για εκπαίδευση του Ουκρανικού στρατού, χθες το βράδυ πέρασαν τα σύνορα προς Σλοβακία, συγκεκριμένα τα ουκρανο-σλοβακικά σύνορα. Ο Καναδάς είχε 115 κομάντο, τους πήρε και τους πήγε στην Πολωνία. Η Μεγάλη Βρετανία είχε 110 επίσημα και τους πήγε και αυτούς στην Πολωνία. Η Αυστραλία είχε 10 ειδικούς σε θέματα κυβερνοάμυνας μέσα στο Υπουργείο (υπολογιστές και συστήματα διοίκησης), τους έχει πλέον αποσύρει και εκείνους στην Πολωνία».
Στην Μαριούπολη υπάρχουν πλέον περίπου 110.000 ομογενείς
Ο διεθνολόγος μιλά στο newsit.gr και αποκαλύπτει ότι «υπάρχει ένα σχέδιο στο ΓΕΕΘΑ το οποίο σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερεύσουν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Είναι το σχέδιο που είχε υλοποιηθεί το 1993. Τι είχε γίνει τότε; Ο τότε ελληνικός πληθυσμός στην Μαριούπολη ήταν 2.000 άνθρωποι. Μεταφέραμε με 2 πλοία από την Αμπχαζία –συγκεκριμένα το Σουχούμι- Έλληνες Πόντιους που ήταν εκεί. Επειδή τα πράγματα χειροτέρευαν και τους μεταφέραμε σε δύο μεγάλα πλωτά, πέρασαν τα τούρκικα στενά και τους φέραμε εδώ και τους εγκαταστήσαμε στην Καβάλα, στο Κιλκίς και στις Σέρρες. Τώρα όμως πρόκειται για 110.000 ομογενείς, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων, αλλά υπάρχουν και άλλες διέξοδοι θεωρώ»
Πάντως ο κ. Δρούγος εφιστά την προσοχή σε όλους για την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς όπως επισημαίνει «η Μαριούπολη είναι γύρω στα 9 με 10 χιλιόμετρα από το ρωσικό πυροβολικό, οπότε εάν γίνει κάτι, προφανώς την Μαριούπολη θα την καταλάβουν οι Ρώσοι. Γι’ αυτό υπάρχει πρόβλημα».
ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου