Police-Voice blog ➤
«Εγώ προσωπικά ένιωσα να κουβαλάω το δικό μου παιδί στους ώμους μου». Περπάτησε με αυταπάρνηση για 1,5 χιλιόμετρο μέσα στο χιόνι, μεταφέροντας στην πλάτη του ένα 11χρονο κορίτσι που χρειαζόταν ιατρική φροντίδα.
Πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε καρδιοπαθή που είχε εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό. Μοίρασε τρόφιμα και είδη ανάγκης σε αποκλεισμένους οδηγούς. Ο ανθυπαστυνόμος της ΟΠΚΕ που κλήθηκε να συνδράμει το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην Αττική Οδό περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο» τα όσα έζησε μαζί με τους συναδέλφους του. Κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 67 πολίτες που είχαν αποκλειστεί στον παγωμένο δρόμο για ώρες χωρίς τρόφιμα και καύσιμα. Ανάμεσα σε αυτούς ένας πατέρας με το παιδί του, που καταγγέλλει την «απουσία» της Αττικής Οδού στον πολύωρο «Γολγοθά» που βίωσε τη Δευτέρα, με τους υπευθύνους της εταιρίας, μάλιστα, να του ζητούν επίμονα την επόμενη μέρα να… πάρει ταξί και να πάει να παραλάβει το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητό του.
Ο πατέρας
«Την άλλη μέρα το παιδί έπρεπε να χειρουργηθεί και το τραγικό είναι ότι όσο πέρναγε η ώρα πονούσε το κεφάλι της. Μου έλεγε “μπαμπά, πίεσέ μου το κεφάλι γιατί με πονάει”», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πατέρας της 11χρονης, Τάσος Κατζιγιέρης. Το πρωί της Δευτέρας είχε πάει με την κόρη του για προεγχειρητικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων και επέστρεφαν στο σπίτι τους στο Μενίδι με το αυτοκίνητο, όταν βρέθηκαν κολλημένοι σε τούνελ της Αττικής Οδού, στην Περιφερειακή Υμηττού. «Είχα αφήσει ένα δεύτερο μπουφάν μέσα στο αμάξι, στο πίσω κάθισμα, και είχε βάλει τα δύο πόδια στο μανίκι του μπουφάν για να μην κρυώνει. Κάθε 20 λεπτά άνοιγα το αυτοκίνητο για 5 λεπτά για να μην τελειώσουν τα καύσιμα, γιατί δεν ήξερα πόση ώρα θα διαρκέσει όλο αυτό, και προσπαθούσα να το χειριστώ όσο πιο ήρεμα μπορούσα», περιγράφει ο πατέρας του κοριτσιού. Εμεινε μαζί με το παιδί του για περισσότερες από 14 ώρες αποκλεισμένος πριν τη σωτήρια, όπως είπε, εμφάνιση των Αστυνομικών τα ξημερώματα της Τρίτης. «Ενα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να δώσω στην ΟΠΚΕ, που ήρθαν εκείνη τη στιγμή τα παιδιά και μας πήραν δύο παρά το βράδυ, και στους περίοικους που ήρθαν και έδιναν νερό και φαγητό».
«Δεν ήρθε κανένας»
Ο πατέρας καταγγέλλει ότι οι προσπάθειές του να επικοινωνήσει με κάποιον υπεύθυνο της Αττικής Οδού δεν είχαν ανταπόκριση. «Τηλέφωνα ανύπαρκτα, ούτε ένας δεν ήρθε να μας πει τι να κάνουμε. Σε όλη αυτή τη διαδικασία η Αττική Οδός δεν είχε φανεί πουθενά». Μάλιστα, όπως ανέφερε, την επόμενη μέρα του ζήτησαν επίμονα να παραλάβει το αυτοκίνητό του που είχε μείνει στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι ήταν αποκλεισμένος με το παιδί του σε σπίτι συγγενών. «Δεν είχα πώς να πάω και μου έλεγαν να πάρω ταξί. Τι πράγματα είναι αυτά;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάσος Κατζιγιέρης.
«Δεν ένιωθα κρύο»
«Το πρώτο που κάναμε ήταν να τυλίξουμε το παιδί με ισοθερμική κουβέρτα για να το προστατέψουμε από τις καιρικές συνθήκες. Αναγκαστικά το μετέφερα στην πλάτη μου χωρίς να νιώθω ούτε το κρύο ούτε την κούραση, λόγω αισθήματος πατρότητας. Ηταν σαν να βλέπω το δικό μου παιδί, τα παιδιά όλου του κόσμου να ζητάνε βοήθεια», περιγράφει ο ανθυπαστυνόμος που μετέφερε με ασφάλεια το 11χρονο κορίτσι έξω από την Αττική Οδό. Είχε κληθεί στο σημείο μαζί με συναδέλφους του για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε έναν καρδιοπαθή γιατρό. «Είχε αρχίσει να έχει ατονίες, ήταν κουρασμένος, είχε αρχίσει να κρυώνει, πάγωνε και ζήταγε βοήθεια. Του παρείχαμε και κατά τις δικές του οδηγίες ό,τι μπορέσαμε σε πρώτες βοήθειες», αναφέρει υπαστυνόμος της ΟΠΚΕ, που εντόπισε τον γιατρό τα ξημερώματα της Δευτέρας. Λίγα μέτρα δίπλα, οι Αστυνομικοί είδαν τον πατέρα της 11χρονης να καλεί σε βοήθεια.
Βοήθεια
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 2.200 απεγκλωβισμούς, ενώ βοήθησε στην ασφαλή μεταφορά 320 ατόμων που έχρηζαν ιατρικής βοήθειας. Αριθμοί που μαρτυρούν τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε σε αρκετά οδικά δίκτυα, με χιλιάδες πολίτες αποκλεισμένους χωρίς καμία βοήθεια. Ηταν τόσο αγωνιώδεις οι προσπάθειες των Αστυνομικών να απεγκλωβίσουν κόσμο από την Αττική Οδό το βράδυ της Δευτέρας, που σε μια συγκεκριμένη περίπτωση αναγκάστηκαν να σκάψουν με τα χέρια τους το χιόνι, για να ανοίξουν δίοδο για αυτοκίνητα. «Υπήρχε εγκλωβισμένος κόσμος, είχαν προσωπικές ανάγκες, έπρεπε να φύγουν, το έδειχναν στο πρόσωπό τους. Δεν είχαμε τι άλλο να κάνουμε από το να σκάψουμε με τα χέρια 100 μέτρα στην έξοδο 14. Μαζί με εμάς βγήκαν 100 οχήματα», περιγράφει χαρακτηριστικά ειδικός φρουρός της ΟΠΚΕ.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου