Police-Voice blog ➤
Η τρύπα των 400.000.000 ευρώ έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στα νοικοκυριά
Ξεπερνά πλέον τα 400.000.000 ευρώ το άνοιγμα που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος με αποτέλεσμα να τίθεται για αυτούς θέμα επιβίωσης. Οι εταιρίες προμήθειας καλούνται να παράσχουν την προβλεπόμενη έκπτωση για κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει τα αντίστοιχα χρήματα επιδότησης από το υπουργείο Ενέργειας.
Οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια και περιμένουν ακόμη την ενίσχυση από το υπουργείο Ενέργειας. Τα χρήματα που απαιτούνται είναι πάρα πολλά, ανάλογα βέβαια με το μερίδιο καθενός. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για τους μικρότερους «παίκτες» θα απαιτηθούν ποσά πάνω από 20.000.000 ευρώ για τον καθένα.
Αυτό, δε, τη στιγμή που είναι γνωστό πως οι εταιρίες προμήθειας έχουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας λόγω των πολύ υψηλών αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά. Συγκεκριμένα, χρειάζονται πολύ μεγάλα ποσά για να αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν οι πελάτες τους μέχρι οι τελευταίοι να πληρώσουν τα ποσά της κατανάλωσής τους. Και αυτό το διάστημα είναι δίμηνο, με τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ταμειακή ασφυξία που έχει προκληθεί στις εταιρίες προμήθειας δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές του επιχειρηματικού χάρτη, καθώς η εξεύρεση «ζεστού χρήματος» είναι για κάποιες εταιρίες δύσκολη και δαπανηρή.
Αύξηση που φθάνει το 50% καταγράφεται στη μεταφορά τιμολογίων από νοικοκυριά στη ΔΕΗ από τους ιδιώτες παρόχους τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σε σύγκριση με το τρίμηνο Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος.
Αυτή η επιστροφή στη ΔΕΗ αποδίδεται αφενός στη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί, ιδίως του σταθερού τιμολογίου της, και αφετέρου στην εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι η ΔΕΗ ασκεί κοινωνική πολιτική και συνεπώς είναι πιο ασφαλής.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία αυξήθηκαν ραγδαία οι επιστροφές πελατών από τους εναλλακτικούς παρόχους προς τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των καταναλωτών που έφυγαν από τους ιδιώτες προμηθευτές και επέστρεψαν στη ΔΕΗ, ενώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η τάση αυτή πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Στα χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την κρίση, ξεχωρίζουν κι εκείνα της αναβλητικότητας των καταναλωτών να λάβουν τελικές αποφάσεις για τη σύναψη συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιώτες παρόχους.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι καταναλωτές δεν προχωρούν σε συμφωνία και μεταθέτουν την επιλογή τους για αργότερα. Αυτό το τελευταίο στοιχείο, λένε οι ίδιες πηγές, δυναμώνει τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερο κύμα αποχωρήσεων και επιστροφής στη ΔΕΗ προς το πρώτο τρίμηνο του 2022, οπότε και το κύμα ακρίβειας θα έχει φουντώσει και θα έχει πλήξει για τα καλά τα νοικοκυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου