Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Από το σύνδρομο stiff-person στο χάλκινο μετάλλιο του Τόκιο – «Το κολύμπι ήταν το χόμπι μου, μου άλλαξε τη ζωή»

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου το 2011 έπιασε πάτο αλλά χάρη στο νερό κατάφερε να σηκωθεί και εδώ και λίγες ώρες πανηγυρίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα στο ύπτιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι γιατροί

Η 35χρονη κολυμβήτρια το 2000 διαγνώσθηκε με το σύνδρομο stiff-person. Πριν από 21 χρόνια, η τότε 14χρονη Αλεξάνδρα αντιμετώπισε λιποθυμίες, σπασμούς και πυρετό. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον οργανισμό της. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2011, με την Σταματοπούλου να παραδέχεται, σε παλιότερη συνέντευξή της, ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο είχε… πιάσει πάτο.

«Το 2011 όταν βγήκα από το νοσοκομείο, πας όλο που ήμουν χάλια δεν ήθελα να μείνω στο σπίτι για αρκετό διάστημα. Θέλησα να κάνω θεραπευτική κολύμβηση. Ξεκίνησα να πηγαίνω στη Βούλα. Η ζωή μου ξεκίνησε κανονικά ήμουν αρτιμελής. Στα 14 μου υπήρξε ένα θέμα με την υγεία μου το οποίο δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν ούτε οι γιατροί ούτε εμείς, για ποιο λόγο έχω κάποια περίεργα συμπτώματα. Είχα λιποθυμίες, σπασμούς και ανέβαζα πυρετό. Οι γιατροί δεν κατάλαβαν τι έχω, το θεώρησαν νευροπάθεια, Ενώ στην ουσία δεν ήταν νευροπάθεια ήταν κάποιο αυτοάνοσο που δεν μπορούσαν να το βρουν. Το 2011 έφτασα στον πάτο.» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της και συμπλήρωσε

«Δεν ξέρω αν ήταν λόγω δουλειάς -δούλευα πολύ έντονα- κούραζα τον εαυτό μου και η πάθηση μου, η οποία έχει να κάνει με την ακαμψία των μυών, την παρατεταμένη κίνηση, σταδιακά όταν οι μύες συσπώνται συνεχώς και σε λάθος στιγμές αρχίζουν να ατροφούν, έγινε πιο έντονη».

Το 2011 ήταν το έτος που μπήκε το νερό στη ζωή της. Στην αρχή το αντιμετώπισε ως ένα χόμπι που αποτελούσε το αποκούμπι και τη γυμναστική της.

Στη συνέχεια, βρήκε τον χαρακτήρα που αναζητούσε…

Έτσι ξεκίνησε να μπαίνει η κολύμβηση στη ζωή μου

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η πρωταθλήτριά μας στον προπονητή της Μιχάλη Νικόπουλο που της άλλαξε τη ζωή.

«Υπήρξαν εθελοντές της tandem οι οποίοι δέχτηκαν να με βοηθήσουν και να με φιλοξενήσουν γιατί το σπίτι μου δεν είναι προσβάσιμο έχει πολλά σκαλάκια. Με υποστήριξαν για κάποιο διάστημα, ώστε να μπορέσω να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Με βοήθησαν παρά πολύ. Λίγο αργότερα, πήγα στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, ξεκίνησα δειλά δειλά. Προπονητής μου είναι ο Μιχάλης Νικόπουλος και είμαι πολύ τυχερή που τον έχω δίπλα μου. Έκανα εκγύμναση του κορμού για να μπορέσω να δυναμώσω κάθε μυς που δεν λειτουργούσε σωστά» υποστηρίζει. Μιλώντας για την εξέλιξη της σε ερασιτεχνικό επίπεδο αναφέρει: «Όταν είδαμε ότι άρχιζα να δυναμώνω και να παίρνει μπρος ο οργανισμός μετά από το 2012,  ο προπονητής μου, μου είπε «βγάζεις ότι υποστηρικτικό έχεις και κολυμπάς μόνη σου». Μετά αποφάσισα να μιμηθώ μια κοπέλα που βρισκόταν στην ίδια κατάσταση με μένα και θα συμμετείχε στο πανελλήνιο. Ζήτησα από τον προπονητή μου να κάνω μια προσπάθεια για να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω και εν τέλη την προσπέρασα. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Τελείως χαλαρά ότι κάνουμε. Ήρθε το πρώτο πανελλήνιο ρεκόρ και μετά το πανευρωπαϊκό».

Μάλιστα, εξηγεί και τι είναι για εκείνη ο αθλητισμός… «Είναι κάτι που με απελευθερώνει. Είναι μια καθημερινή μάχη με τον ίδιο μου τον εαυτό. Είναι κάτι ευχάριστο. Όπως μπορείς να εκγυμνάζεις το μυαλό σου και το έκανα, έτσι μπορείς και το σώμα σου. Θέλησα όσο μπορώ να ισορροπώ και τα δυο».

Η ώρα του μεταλλίου

Το πρώτο της μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου. Η Ελληνίδα αθλήτρια ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στον τελικό των 50μ. ύπτιο κατηγορίας S4.

Αυτό ήταν το τρίτο μετάλλιο για την Ελλάδα στην κολύμβηση των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και ένατο συνολικά στη φετινή διοργάνωση.

Η 34χρονη κολυμβήτρια τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 49.63. Το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Λιού Γού, που έκανε μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 44.68. Δεύτερη ήρθε η συμπατριώτισσα της, Ζου Γιανφέι, με χρόνο 48.42.

Το βιογραφικό της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε λογοθεραπεία, καθώς της άρεσαν τα επαγγέλματα στα οποία μπορούσε να προσφέρει και να γνωρίσει κόσμο. Πάσχει από μυασθένεια και συγκεκριμένα από το σύνδρομο stiff person.

Είναι αθλήτρια κολύμβησης του αθλητικού σωματείου Α.Με.Α ¨ΤΥΡΤΑΙΟΣ¨ και από το 2012 λαμβάνει μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα, έχοντας προπονητή τον κ. Μιχάλη Νικόπουλο και συνοδό την κα. Ανθή Ζουμπλιού. Είναι κάτοχος Πανελληνίων ρεκόρ στην κατηγορίας S3 στα 50 μέτρα, 100 μέτρα ελεύθερο και 50 μέτρα ύπτιο. Από το 2013 είναι μέλος της Εθνικής ομάδας, της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Α.Με.Α.

Οι διεθνείς της συμμετοχές μέχρι σήμερα είναι:

  • 1η θέση στην κατηγορία s4 – 50m ύπτιο . (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μαδέιρα
    2021)
  • 2η θέση στην κατηγορία s4 – 50 ύπτιο (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Λονδίνο 2019)
  • 1η θέση στην κατηγορία s4 – 50m ύπτιο . (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Δουβλίνο
    2018 )
  • Πανευρωπαϊκό ρεκορ με χρόνο 45,79 στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο
  • 2η θέση στον κόσμο και ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο
    (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πόλη του Μεξικού 2017)
  • 3η θέση στον κόσμο και χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο
    (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πόλη του Μεξικού 2017)
  • Παραολυμπιονίκης, 5 η θέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 –
    100m ελεύθερο 6 η θέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο (Παραολυμπιακοί
    Αγώνες, Ρίο 2016)

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα http://www.paralympic.gr/

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου