Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Σχολεία και εμβόλια «βαρόμετρο» για την πανδημία - «Κρίσιμες οι επόμενες 5 εβδομάδες» λένε οι ειδικοί

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
«Ασπίδα» το συστηματικό testing και ο εμβόλιασμός - Ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%


Τις κρίσιμες πέντε επόμενες εβδομάδες στο μέτωπο της πανδημίας σκιαγράφησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μαζί με τη συνάδελφό τους γιατρό και νέα αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, διατυπώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική εξέλιξη, η οποία αναπτερώνει τις ελπίδες για έναν καλύτερο χειμώνα, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέπει εφησυχασμό.

Η σαφής σταθεροποίηση με τάσεις αξιόλογης ύφεσης που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ανατρέψει τις προηγούμενες προβλέψεις για σημαντική αύξηση της διασποράς στις μεγάλες πόλεις μέσα στον Σεπτέμβριο, με τις ισορροπίες, πάντως, να θεωρούνται εύθραυστες. Κι αυτό γιατί η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων -και το αυξημένο testing που έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή της- αναμένεται εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων, τουλάχιστον σε παιδιά και εφήβους.

Τι είπε η αν. υπουργός Υγείας για πλαστά πιστοποιητικά και αναστολές εργασίες

Ένα ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας απηύθυνε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην πρώτη της παρουσία στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η κυρία Γκάγκα ευχαρίστησε τους συναδέλφους της υγειονομικούς για όλη την προσπάθεια που έχουν καταβάλει αυτούς τους 18 μήνες και σημείωσε πως, παρά τα πρόσφατα περιστατικά πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού και διαγνωστικών ελέγχων, η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του συνεχίζει να υφίσταται.

«Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει, έχουμε πολλά κρούσματα καθημερινά και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαζόμαστε ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς οι ίδιοι, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να παραθέσει και ορισμένα στοιχεία για τις αναστολές εργασίας που έχουν επιβληθεί σε υγειονομικούς. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως 5.305 πράξεις αναστολής έχουν επιδοθεί στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία (5,8%), με τις 447 από αυτές να αφορούν γιατρούς (σε σύνολο 21.000), τις 2.700 να αφορούν νοσηλευτές (σε σύνολο 40.000) και τις 879 να αφορούν διοικητικό προσωπικό (σε σύνολο περίπου 12.000) από τα νοσοκομεία της χώρας.

Αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων - Οι δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Εκτενή αναφορά στον ρόλο των σχολείων σε μια πιθανή συντριπτική αύξηση της επιδημίας, αν δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί, έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν την αξία αφενός της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης του σχολικού περιβάλλοντος για την ομαλή διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαίδευσης και αφετέρου του εμβολιασμού του πληθυσμού προκειμένου να προληφθεί ένα ενδεχόμενο νέας έξαρσης.

Άλλωστε, θεωρείται δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες τις επόμενες εβδομάδες, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να θορυβήσει γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι αυτό γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά.

Επιπλέον, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι -παρόλο που οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό- η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη οφείλει να απευθύνεται πρώτα στους ευάλωτους ενηλίκους, γι'αυτό και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.

Αύξηση στις αρχές Οκτωβρίου λόγω καιρού και μεταλλάξεων «βλέπουν» οι ειδικοί

Τα νεότερα στοιχεία από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσίασε νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως ανέφερε, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα καταγράφεται μείωση της τάξης του 20% στις νέες διαγνώσεις κορωνοϊού, ο μέσος κυλιόμενος ημερήσιος αριθμός των οποίων ανέρχεται πλέον στις 2.274, τη στιγμή που οι διαγνωστικοί έλεγχοι παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα (περίπου 90.000/ημέρα). Ύφεση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον ημερήσιο μέσο όρο να έχει υποχωρήσει κατά 15% στις 223/ημέρα, ενώ αντίθετα η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε κατά 6% και οι θάνατοι κατά 20-30%.

Σε αντιστοιχία με τα δεδομένα αυτά, μάλιστα, βρίσκονται και οι σημερινοί αριθμοί από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος ανακοίνωσε 2.170 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, συνέπεια 91.875 διαγνωστικών ελέγχων. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθαν σε 212, διασωληνωμένοι βρίσκονται 384 ασθενείς (εκ των οποίων οι 343 ανεμβολίαστοι), ενώ καταγράφηκαν και 43 νέοι θάνατοι.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, Αθήνα και Θεσσαλονίκη -που σύμφωνα με τους ειδικούς παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία μέχρι στιγμής- σημειώνουν σήμερα 561 και 256 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα. Σε αναλογικά υψηλά επίπεδα κινούνται περιοχές όπως η Λάρισα (72), το Ηράκλειο (70), η Αχαΐα (66), η Πέλλα (51), η Χαλκιδική (49), η Ημαθία (44), η Μεσσηνία (43), η Καβάλα (41) και η Κορινθία (40). Μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαγιορκίνη, το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας από τη βόρεια Ελλάδα λόγω της αλλαγής του καιρού.

Η πρόβλεψη αυτή συνδυαστικά με το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» επικρατεί πλέον σε ποσοστό 99,2% στην επικράτεια και στο 100% στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρους, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη, γίνεται αντιληπτό ότι οι κάτοικοι των περιοχών που παρουσιάζουν ήδη μια σχετικά επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων τοπικών ή και οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.
Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου