Police-Voice blog ➤
Η πρόσφατη σύλληψη Βρετανού στο Βερολίνο (εργαζόταν στην πρεσβεία της Βρετανίας) για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη κεφάλαιο των βιβλίων του Τζον Λε Καρέ.
Η κατασκοπεία… παλαιάς κοπής με έντονο ψυχροπολεμικό άρωμα φαίνεται πως δεν έχει βγει εκτός μόδας, παρά τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις κυρίαρχες τεχνικές κυβερνοκατασκοπείας. Οι παλαιές μέθοδοι με τη συλλογή πληροφοριών μέσω επαφών, τους πληροφοριοδότες και τους πράκτορες φαίνεται να αποτελούν σταθερό μέσο για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων και η υπόθεση στο Βερολίνο το επιβεβαιώνει.
Ο 57χρονος άνδρας που συνελήφθη στη γερμανική πρωτεύουσα, έπειτα από συνεργασία των γερμανικών και των βρετανικών Αρχών, ήταν εργαζόμενος στη βρετανική πρεσβεία, ωστόσο δεν ήταν διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματούχος. O ρόλος του Ντέιβιντ Σ. (όπως ταυτοποιήθηκε) δεν αποκαλύφθηκε από τις Αρχές. Κατηγορείται, πάντως, ότι έναντι αμοιβής έδωσε σε εκπρόσωπο των Ρωσικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, τουλάχιστον μία φορά, έγγραφο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην πρεσβεία.
Ο βρετανικός Τύπος έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, σημειώνοντας πως «πιθανότατα δεν έκανε μεγάλη ζημιά». Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κλαρκ, ειδικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, έχει διαφορετική άποψη. «Είναι λάθος να συμπεραίνουμε ότι δεν είχε πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία επειδή ήταν χαμηλά ιστάμενο πρόσωπο. Αν ήταν κάποιος, για παράδειγμα, που κατέστρεφε αρχεία ή καθάριζε, θα μπορούσε εύκολα να τα έχει στην κατοχή του», σημειώνει.
«Αν ήταν ένα ακόμη μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, ο Βρετανός που συνελήφθη θα ήταν είτε ένα… πιόνι που θυσιάστηκε από τη Μόσχα είτε ένας Βρετανός διπλός πράκτορας που θυσιάστηκε από τους επικεφαλής του για να γίνει πιο αξιόπιστος στη Μόσχα», γράφει η «Telegraph».
Πράκτορες… Δον Ζουάν
Η μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας, η «Στάζι», ειδικευόταν στην αποστολή πρακτόρων… Δον Ζουάν με στόχο να αποπλανούν γραμματείς που εργάζονταν στην πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, τη Βόννη. Η μυστική εκστρατεία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού οι γραμματείς συχνά πείθονταν να παραδίδουν αρχεία και επιστολές της πρεσβείας στους εραστές τους.
Τα κατασκοπευτικά θρίλερ έλαβαν τέλος μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, ωστόσο η δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνει τους ειδικούς που προειδοποιούσαν πως η Μόσχα έχει επαναφέρει το κατασκοπευτικό «παιχνίδι» στη Γερμανία στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου. Ο Τόμας Χάλντεβανκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εσωτερικού της Γερμανίας (BfV), είχε δηλώσει τον Ιούνιο στη «Welt am Sonntag» ότι η Ρωσία προσπαθεί να εισχωρήσει σε όλους τους κύκλους λήψης πολιτικών αποφάσεων της χώρας και έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της.
Οπως εξηγεί σε ανάλυσή της η «Telegraph», η Ρωσία έχει καλούς λόγους για να επανεκκινήσει την κατασκοπευτική της δραστηριότητα. Το Κρεμλίνο εστιάζει και πάλι στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους και ο πιο σημαντικός μέσα στην Ε.Ε. Η σχέση των δύο πλευρών δεν είναι εύκολη, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ στηρίζει τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας για την Κριμαία και εναντίον Ρώσων αξιωματούχων για την ευρεία ρωσική κυβερνοεπίθεση στην «Μπούντεσταγκ» το 2015. Παράλληλα πρόσφερε καταφύγιο στον Αλεξέι Ναβάλνι όταν δηλητηριάστηκε από τους πράκτορες του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εξαρση
Το κατασκοπευτικό σκάνδαλο στο Βερολίνο είναι το τελευταίο σε μια σειρά αντίστοιχων επεισοδίων κατά μήκος της Ευρώπης. Τον περασμένο Αύγουστο, η Νορβηγία απέλασε Ρώσο αξιωματούχο για εμπόριο με την υποψία της κατασκοπείας. Είχε συναντηθεί με Νορβηγό σε πιτσαρία και τον έπεισε να του παραχωρήσει απόρρητες πληροφορίες για σχέδια που αφορούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έναντι αμοιβής. Τον ίδιο μήνα, η γαλλική κυβέρνηση συνέλαβε στρατιωτικό για παραβίαση κανόνων ασφαλείας. Βρισκόταν με τις νατοϊκές δυνάμεις στην Ιταλία όταν εντοπίστηκε να συνομιλεί με Ρώσο που εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες. Στην Αυστρία, απόστρατος στρατηγός φυλακίστηκε πέρυσι, καθώς διέρρευσε πληροφορίες για οπλικά συστήματα της χώρας έναντι 280.000 ευρώ.
Το 2018, η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι απέλασαν περισσότερους από 150 Ρώσους κατασκόπους μετά τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ και ακόμη 23 διπλωμάτες από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. Ηταν η μαζικότερη απέλαση μυστικών πρακτόρων του εχθρού.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου