Police-Voice blog ➤
Παρά τη φαινομενική ηρεμία του τελευταίου χρονικού διαστήματος στα Ελληνοτουρκικά, απτόητη η Αγκυρα συνεχίζει να κινείται με ύπουλες (όχι αποκλειστικά στρατιωτικής υφής) ενέργειες και μεθόδους.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επιλέγει μη στρατιωτικές επιλογές, όπως την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος μέσω της παράνομης αλιείας σε διάφορες περιοχές, ενώ στην Κύπρο, πέραν της γνωστής απορριπτικής στάσης στις διαπραγματεύσεις υπό τα Ηνωμένα Εθνη, εργαλειοποιεί ακόμα πιο πολύ τις υπολογίσιμες στρατιωτικο-τεχνολογικές δυνατότητες που έχει στον κρίσιμο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τις οποίες εκτενώς έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία σε διάφορα μέτωπα πολεμικών και άλλων επιχειρήσεων σε Μέση Ανατολή-Λιβύη-Υπερκαυκασία.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή», για πρώτη φορά τουρκικά αλιευτικά σκάφη εισήλθαν μέσα στα εθνικά χωρικά μας ύδατα, εγγύτατα της ακριτικής νήσου Γαύδου (νότια του Νομού Χανίων), προκαλώντας έντονο προβληματισμό.
Το όλο θέμα χειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ούτε καν στον γεωγραφικά χώρο του γνωστού παράτυπου και προβληματικού μνημονίου του Νοέμβριου του 2019 που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο τότε Λίβυος πρωθυπουργός Σάρατζ. Ασφαλώς η εν λόγω κίνηση της Αγκυρας προβληματίζει ακόμα περισσότερο, γιατί οι Τούρκοι χρησιμοποιούν αλιευτικούς στόλους (όπως και οι Κινέζοι) και στολίσκους για ύπουλες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και σε τοπικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες.
Επειδή η Γαύδος από το 1995 σε άσκηση του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας (καθώς και στο πακέτο των αμφισβητούμενων από την Αγκυρα «γκρίζων ζωνών»), η χώρα μας τελευταία προχώρησε στην αποστολή μίας πάρα πολύ μικρής (αριθμητικά) στρατιωτικής δύναμης στη νήσο, ενώ είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι ποικιλόμορφες κινήσεις της Τουρκίας (στρατιωτικές και μη) στο Λιβυκό Πέλαγος. Πάντως -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα-τουρκικά αλιευτικά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών βρίσκονται ανοικτά του κόλπου Καστελίου-Κισσάμου στα δυτικά του Νομού Χανίων (δηλαδή της περιοχής μεταξύ των χερσονήσων Γραμβούσας και Ροδωπού).
Στο γνωστό μοτίβο του νεο-Οθωμανισμού, των επεκτατικών διαθέσεων, ως και της εμφατικής προσωπικής αλαζονείας κινήθηκε χθες σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ Γενοκτονία των Αρμενίων την περίοδο1915-1917.
Ισχυρίστηκε για μία ακόμα φορά ότι η χώρα του είναι και θα είναι πανταχού παρούσα και «δεν περιορίζεται στα 780 χιλιάδες τ. χλμ. των συνόρων της», μιλώντας σε πολυπληθές νεανικό ακροατήριο. Αναφέρθηκε στην ισχυρή ναυτική παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο γνωστό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», προαναγγέλλοντας μάλιστα «μηνύματα και ειδήσεις» από τα Κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου (ανήμερα της επετείου της εισβολής του Αττίλα), που θα αφορούν όλο τον κόσμο!
Ο Ερντογάν προανήγγειλε το επίσημο άνοιγμα νέου αεροδρομίου στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με σκοπό την προστασία των κατεχομένων εδαφών στην Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης, αλλά και για ευρύτερη κάλυψη των θαλασσίων ζωνών ανατολικά και δυτικά των κατεχομένων περιοχών.
Με το γνωστό υπεροπτικό ύφος επέκρινε την αντιπολίτευση για απραξία στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι ενεργούμε σε Κύπρο, Ιράκ, Λιβύη και Παλαιστίνη καλύπτοντας απόλυτα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά άσκησε σφοδρή κριτική στο σύνολο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, λέγοντας ότι «εάν το άτομο (αρχηγός αντιπολίτευσης) που μας θέτει αυτές τις ερωτήσεις ήταν τώρα στην εξουσία, η κατάστασή μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν μία πανωλεθρία. Δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κανένα δικαίωμά μας γύρω από την Κύπρο. Αυτοί δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ούτε ένα ερευνητικό σκάφος, δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ούτε ένα γεωτρύπανο, ούτε και αγόρασαν. Αλλά εμείς και γεωτρύπανα αγοράσαμε, και ερευνητικά σκάφη αγοράσαμε, και τώρα έχουμε 5 πανέτοιμα τέτοια πλοία. Και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι σύντομα η Τουρκία θα ανακοινώσει «καλά νέα, που θα αλλάξουν την άποψη του κόσμου».
Πρόσθεσε ότι «εμείς τα κάναμε όλα αυτά την κατάλληλη στιγμή και καταφέραμε ταυτόχρονα να αποκτήσουμε όλα αυτά τα πλοία για τη χώρα μας. Και πολύ σύντομα θα φέρουμε και τα πολύ καλά νέα. Μην εκπλαγείτε εάν σύντομα ακούσετε -πρώτα ο Αλλάχ- νέα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Κι από τη στιγμή που θα λάβουμε αυτό το νέο, ο κόσμος θα αλλάξει την άποψή του για την Τουρκία».
Κατέληξε επισημαίνοντας σε έντονα αλαζονικό ύφος ότι «αυτή τη στιγμή ο κόσμος μάς ζηλεύει και έχουν δίκιο να μας ζηλεύουν, αλλά αφήστε τους να ζηλεύουν. Η Κύπρος… Η νότια Κύπρος γιατί ενοχλείται; Επειδή τα πλοία μας είναι εκεί. Πρώτα ο Αλλάχ, θα είμαι στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου για την ιστορική επέτειο και από εκεί θα δώσω τα απαιτούμενα μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Επειδή τα μηνύματα που θα δώσω από τη βόρεια Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο το νησί, αλλά ενδιαφέρουν όλη τη διεθνή κοινότητα».
Αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα αναφέρουν ότι, πέραν ενεργειακών ανακοινώσεων για εντοπισμό κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν θα παρουσιάσει διάφορα νέα οπλικά συστήματα εγχώριας παραγωγής (με έμφαση στις ναυτικές δυνάμεις), ενώ θα επισημάνει ότι «είναι θέμα μερικών μηνών η επίσημη καθέλκυση του μίνι αεροπλανοφόρου/ελικοπτεροφόρου/πλοίου ειδικών-αμφίβιων αποστολών “Anadolu” για το Ναυτικό της χώρας του, που θα πλέει σε μακρινές θάλασσες» (σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας δρα Ισμαήλ Ντεμίρ).
Δημοσίευμα για Σαμοθράκη
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδας «Sozcu» σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Τα μάτια των ΗΠΑ στο νησί της Σαμοθράκης που είναι μπροστά από την Τουρκία/Οι Αμερικανοί θέλουν να εξοπλίσουν τη Σαμοθράκη που βρίσκεται μόλις 7 μίλια από την Ιμβρο» επανέρχεται στα περί «αμερικανικής περικύκλωσης της Τουρκίας»!
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι μετά τις διευκολύνσεις που παρέχονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν βάση και στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης. Μάλιστα, η εφημερίδα εντόπισε(!) και κοινή ελληνοαμερικανική επιθεώρηση στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να επιλεγούν κατάλληλοι χώροι, ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν εκεί επαφές με στελέχη ΓΕΣ, του Δ’ Σώματος Στρατού, καθώς και με τοπικούς στρατιωτικούς παράγοντες.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου