Police-Voice blog ➤
Σε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία διατάχθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, πτήση της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να συλληφθεί ένας ακτιβιστής blogger.
Οι αστυνομικοί στο Μινσκ συνέλαβαν τον ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος ήταν στη λίστα των καταζητούμενων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου έτους.
Στην καταγγελία προχώρησε ο Ρολάντας Κατσίνσκας, Λιθουανός διπλωμάτης.
Το αεροσκάφος, βρισκόταν πάνω από τη Λευκορωσία έχοντας σχεδόν φτάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση, προς το Μινσκ εν μέσω αναφορών ότι είχε εκρηκτικά. Ωστόσο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.
Το τμήμα καταστολής οργανωμένου εγκλήματος της Λευκορωσίας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Προτάσεβιτς τέθηκε υπό κράτηση, αλλά στη συνέχεια απέσυρε τη σχετική δήλωση που είχε κάνει στο κανάλι Telegram.
Η Ryanair και το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δεν προχώρησαν σε κανένα άμεσο σχολιασμό.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα. “Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών’ σημειώνει.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου στο Βίλνιους δήλωσε στο Reuters ότι το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς Μινσκ λόγω διένεξης μεταξύ του πληρώματος και ενός επιβάτη.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά πολεμικό αεροπλάνο να συνοδεύσει το Boeing της Ryanair στο Μινσκ.
Στην εξουσία από το 1994, ο Λουκασένκο ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων το 2020. Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον Αύγουστο, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι πάνω από 1.000 ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει.
Ο Πρωτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές του πρακτορείου ειδήσεων της αντιπολίτευσης NEXTA, και του καναλιού Telegram που έχουν γίνει ένα από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο στη Λευκορωσία.
Η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας “έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών επί του σκάφους και όλη την πολιτική αεροπορία για χάρη της τιμωρίας του άνδρα που είναι συντάκτης του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας”.
Η προσγείωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. με τον Σαρλ Μισέλ να γράφει σε tweet: «Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να αποδεσμεύσουν άμεσα την πτήση και τους επιβάτες». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε σε δικό της tweet: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκάζεται πτήση από Αθήνα προς Βίλνιους να προσγειώνεται στο Μινσκ. Κάθε παραβίαση των διεθνών κανονισμών πτήσεων θα επιφέρουν επιπτώσεις».
ΥΠΕΞ για Μινσκ: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας
Σε πλήρη καταδίκη στην αναγκαστική προσγείωση το Μινσκ, προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η υποχρεωτική προσγείωση είχε ως στόχο της σύλληψη ενός δημοσιογράφου, ωστόσο έχει δημιουργήσει ποίκιλες αντιδράσεις στην ΕΕ.
Δείτε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.
Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.
Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.
Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.
Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.
Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου