Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Τους έκανε... Τούρκους ο Δένδιας: Το παρασκήνιο της ρήξης και η «on air» ανάδειξη των προκλήσεων της Άγκυρας Σκληρή απάντηση μέσα στην Αγκυρα Όλο το παρασκήνιο πίσω από την «θερμή» συνέντευξη

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Σκληρή απάντηση μέσα στην Αγκυρα - Οι έντονοι διάλογοι των δύο υπουργών - Και η αντιπολίτευση αναγνώρισε τη στάση Δένδια

Κανείς στην Αθήνα δεν είχε ιδιαίτερες βλέψεις για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το κρεσέντο προκλητικότητας των τελευταίων 24ωρων είχε εκμηδενίσει τις προσδοκίες. Ούτε η απροσδόκητη, εκτός προγράμματος και πρωτοκόλλου, πρόσκληση του Τούρκου προέδρου προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ, είχε αλλάξει το κλίμα. Με λίγα λόγια, είχε καταστεί σαφές ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εξελισσόταν εξαρχής σε ολισθηρό έδαφος. Εξ ου, και η ξεκάθαρη εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου: σε περίπτωση πρόκλησης, θα απαντήσεις!

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το δημόσιο πινγκ πονγκ -η αλήθεια είναι ότι περισσότερο έμοιαζε με τελικό τένις του Γουίμπλεντον- ήταν αναμενόμενο μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου και μάλιστα στη συνέντευξη τύπου.

Ο Νίκος Δένδιας σκόραρε εκτός έδρας! Δίνοντας δημόσιες, ξεκάθαρες, ψύχραιμες απαντήσεις και ξεδιπλώνοντας τόσο τις πάγιες ελληνικές θέσεις, όσο και αποκαλύπτοντας τις ξεκάθαρες επεκτατικές διαθέσεις της γείτονος τίναξε στον αέρα τους στόχους που είχε θέσει η Άγκυρα για την επίσκεψη αυτή. Η αμηχανία και τα ψήγματα από σοκ στο πρόσωπο του συνήθως στωικού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι μόλις είχαν φάει γκολ.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε με σκληρό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις καθώς αυτή ήταν και η εντολή που είχε πάρει από την κυβέρνηση. «Αν προκληθείς θα απαντήσεις» ήταν το μήνυμα και το τήρησε κατά γράμμα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μπορεί να εξέπληξε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θα περίμενε ο προσκεκλημένος του να ακούει προκλητικές ατάκες χωρίς να αντιδράσει αλλά όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση.

Επανέλαβε με σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια όλες τις ελληνικές θέσεις που είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω.

Ακούγοντας τα περί τουρκικής μειονότητας που έλεγε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Νίκος Δένδιας περίμενε με υπομονή την σειρά του και άμεσα άρχισε να απαντά σε μία -μία από τις τουρκικές προκλήσεις:

Μειονότητα: Για εμάς  – πρέπει να το πω αυτό –  υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους.

Fake News: Επίσης, παρακάλεσα στις συζητήσεις μας να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων, προκλητικών ρητορικών που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.

Κυπριακό: Όπως γνωρίζετε, μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η λύση είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και επίσης, βέβαια, πρέπει να υπογραμμίσω την ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, της αναζήτησης λύσης επιτέλους του Κυπριακού, να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εθνική κυριαρχία: Αλλά, όπως ισχύει για κάθε υποψήφια χώρα, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας που πρέπει να τηρείται: ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που ως γνωστόν περιλαμβάνει τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του συνόλου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει μία διπλή προσέγγιση. Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι του Συμβουλίου. Εάν υπάρξουν παραβατικές και παράνομες ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Βεβαίως, απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά.

Casus Belli:  Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά σε ένα ζήτημα που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία, νομίζω, της Τουρκίας. Και αυτό αφορά την απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο. Η στάση αυτή αντίκειται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει ούτε με έναν Νατοϊκό Σύμμαχο, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και με την προώθηση αυτών των σχέσεων.

Λιβύη: Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία όχι μόνον αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης αποτελεί το γνωστό «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μεταναστευτικό: Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, επισήμανα – και νομίζω συμφωνήσαμε – ότι είναι ευρω-τουρκικό ζήτημα. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απορρέουν από τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Ο φίλος μου Μεβλούτ μου είπε την τουρκική επιθυμία για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας. Όποια συμφωνία όμως και να υπάρχει, για να πετύχει η υλοποίησή της πρέπει να γίνουν αναγκαίες ενέργειες και να υπάρχει η απαραίτητη βούληση, ώστε να τερματισθεί η εγκληματική δράση δικτύων μετακίνησης μεταναστών. Και αναφέρθηκα καθαρά στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα.

Αγιά Σοφιά: Επίσης, συζητήσαμε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προσδοκία αναστροφής της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και της απόφασης της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εκφράστηκε προς την τουρκική πλευρά. Εμείς πιστεύουμε ότι μία τέτοια αναστροφή είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της εικόνας της Τουρκίας διεθνώς.

Η οργισμένη  απάντηση του Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο Δένδιας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακούγοντας τα παράνω έχασε το χαμόγελο του και απαντώντας σε όσα άκουσε από τον Νίκο Δένδια δεν έκρυψε τον εκνευρισμό και την έκπληξή του: «Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπατηθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας διατηρώντας την ψυχραιμία του πήρε την κατάλληλη πάσα και προχώρησε σε νέες απαντήσεις:

Αιγαίο: Η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όχι μόνον αυτό, έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Mevlüt. Πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα.

Μουσουλμανική μειονότητα: Αυτό το λέει η Λωζάννη, δεν το λέμε εμείς. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει.

Μεταναστευτικό: Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ειλικρινά νομίζω ότι μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι πράγματι, όπως είπες κι εσύ, να προχωρήσουμε σε μία νέα σελίδα. Αλλά η νέα σελίδα προϋποθέτει μία αντίληψη, καμιά φορά, του τί κάνει κανείς λάθος και τί κάνει σωστό. Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν μάλλον όχι σωστό το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες: «Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Έτσι στην τριτολογία του ο Δένδιας επέμεινε στο ίδιο σκληρό ύφος: Έθεσες Μεβλούτ δύο θέματα:
Αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν. Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα», ολοκλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Δείτε όλο το βίντεο με την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου


Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου