Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Οι λέξεις Μπάιντεν που ενοχλούν την Άγκυρα: «Γενο κτο νία», «Κωνσταντινούπολη», «Οικουμενικός Πατριάρχης»

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Πιέσεις και παζάρια

Ευρύτατη δημοσιότητα δίδει ο τουρκικός Τύπος στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περί της αρμενικής γενοκτονίας, ενώ είναι εμφανής η «ενόχληση» και ο εκνευρισμός που έχει προκληθεί στην Άγκυρα εξαιτίας της. Ιδιαίτερο εκνευρισμό έχει προκαλέσει, όχι μόνο ο όρος «γενοκτονία», αλλά κυρίως οι λέξεις «Κωνσταντινούπολη» και «Οικουμενικός» Πατριάρχης.

Σημαντικό μερίδα του Δυτικού Τύπου, επίσης, κάνει λόγο για «καθαρές κουβέντες» Μπάϊντεν απέναντι στην Άγκυρα, που δεν αποκλείεται να επιφέρουν περαιτέρω ψύχρανση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πιέσεις και παζάρια

Όλα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τον «μήνα μέλιτος» που είχε εγκαινιάσει ο Ντόναλντ Τράμπ με τον «φίλο» του, όπως επανειλημμένως είχε χαρακτηρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, και προχωρά σε σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης έναντι της Άγκυρας.

Προς το παρόν, βέβαια, όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για αύξηση των πιέσεων έναντι της Τουρκίας, με στόχο την επαναπροσέγγιση αλλά με άλλους, καινούργιους όρους.

Εξάλλου, πάγια θέση του «βαθέως κράτους» της Ουάσιγκτον είναι ότι η Τουρκία είναι «σύμμαχος» της Δύσης και δεν πρέπει να «χαθεί» ή να περάσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας. Ωστόσο, το «παζάρι» που δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία αυτή τη φορά είναι πολύ πιο σκληρό, και, βέβαια, ότι θέλουν να επιβάλλουν τους όρους τους εφόσον ανοίξει η διαπραγμάτευση για την διευθέτηση των διαφορών τους.

Ως εκ τούτου, πράγματι το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θεωρείται σημαντικό. Οπως εξίσου σημαντικό θεωρείται αυτό το μεσοδιάστημα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Ως γνωστόν, τον Ιούνιο επίσης προγραμματίζεται συνάντηση Μπάϊντεν - Πούτιν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τον Ιούνιο πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου ένα από τα θέματα αναμένεται να είναι η πορεία της «θετικής» ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας.

Ανοίγουν όλα τα «μέτωπα»

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει και άλλα «καυτά» μέτωπα. Ουσιαστικά, όλα: Κίνα, όπου χαρακτηρίζει την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων ως γενοκτονία, Σαουδική Αραβία αφήνοντας ανοικτές αιχμές για τον διάδοχο του θρόνου σχετικά με τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφου, Κασόγκι, Ιράν, όπου ξανάνοιξε η διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά, κ.ο.κ.

Όλα δείχνουν ότι ξαναμοιράζεται η τράπουλα στο παγκόσμιο και περιφερειακό γεωπολιτικό παιχνίδι, ενώ επανέρχεται με ιδιαίτερη δριμύτητα η πολιτική Ομπάμα και του βαθέως αμερικανικού κράτους στα περισσότερα «μέτωπα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η τοποθέτηση Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων, αν και είχε προαναγγελθεί από την Ουάσιγκτον, προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στην γείτονα.

Εκνευρισμός

Σε συνθήκες, μάλιστα, οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, είναι εμφανής η προσπάθεια της Άγκυρας να εκμεταλλευτεί για εσωτερική κατανάλωση τη δήλωση Μπάϊντεν, προκειμένου να αποπροσανατολίσει προς όφελός της.

Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι και οι σχολιασμοί από μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου. Από τα δημοσιεύματα προκύπτει η ιδιαίτερη ενόχληση, όχι μόνο για τον όρο «γενοκτονία», αλλά και για τις λέξεις «Κωνσταντινούπολη» και «Οικουμενικός» Πατριάρχης.

«Δεν αρκέστηκε στο ψέμα της γενοκτονίας», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, Yeni Mesaj, «έκανε την Ισταμπούλ «Κωνσταντινούπολη» και τον Πατριάρχη «Οικουμενικό». Σημειώνει, δε, πως ήδη από το 2014 οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την έκφραση «Οικουμενικός» για τον Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και έχουν ζητήσει από την Τουρκία να τον αναγνωρίσει ως τέτοιον. Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό στάτους του Βαρθολομαίου, αλλά τον χαρακτηρίζει ως «Πατριάρχη των Ρωμιών».

Η εφημερίδα, Cumhuriyet, αναφέρεται στη «"λεπτομέρεια" της «Κωνσταντινούπολης» από τον Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τη λέξη «γενοκτονία».

Είναι εμφανές ότι μεγάλο τμήμα του τουρκικού Τύπου επιδιώκει να αφυπνίσει τα «αντιμπεριαλιστικά» - «αντιαμερικανικά» αντανακλαστικά που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα.

«Μετά τη «γενοκτονία» από τις ΗΠΑ», γράφει η εφημερίδα, Takvim, «ακόμα μια αναίδεια από τον Μπάιντεν: χρησιμοποίησε τη λέξη «Κωνσταντινούπολη» αντί για Ισταμπούλ», κάτι που αποτελεί «σκανδαλώδη λεπτομέρεια».

Το ίδιο και η ιστοσελίδα, Haber7, η οποία αναφέρει ότι «δεν χρησιμοποίησε την λέξη Ισταμπούλ, αλλά Κωνσταντινούπολη, γεγονός που θα χαροποιήσει την Ελλάδα. Ακριβώς όπως ο τρομοκράτης που πραγματοποίησε την δολοφονική επίθεση σε τζαμί στη Νέα Ζηλανδία και στη δήλωσή του έκανε λόγο για Κωνσταντινούπολη».

Η ιστοσελίδα, SonDakika, κάνει λόγο για «ακόμα ένα σκάνδαλο στο κείμενο της «γενοκτονίας» του Μπάιντεν! Άλλαξε το όνομα της Ισταμπούλ»

Η εφημερίδα, Sözcü, αναφέρει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε λόγο μόνον για γενοκτονία, αλλά αντί για Ισταμπούλ χρησιμοποίησε τη λέξη Κωνσταντινούπολη επιχειρώντας έτσι να υπονομεύσει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη του Μοντραί, και να παρασύρει την Τουρκία στην πριν από εκατό χρόνια θέση του «μεγάλου ασθενή».

Τέλος, η ιστοσελίδα, Odatv, υπογραμμίζει επίσης την «αναφορά Κωνσταντινούπολης» και προσθέτει πως, από το 2014, ο Μπάϊντεν επιμένει στο «δήθεν Οικουμενικό Πατριαρχείο και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου