Police-Voice blog ➤
Η έξοδος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η “ανάγκη” να προστατεύσουμε τη θάλασσά μας, φαίνεται πως έβαλαν σε σκέψεις τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που έβγαλαν από το συρτάρι μια πρόταση για ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού. Συγκεκριμένα εξετάζουν την περίπτωση απόκτησης των γερμανικών υποβρυχίων Type 218 με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους.
Τα 218 είχαν «κοπεί» από το Πολεμικό Ναυτικό λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, το οποίο δεν βοηθούσε τα υποβρύχια στην μορφολογία του Αιγαίου όμως τα 214 είναι ιδανικά για το Αιγαίο, δεν έχουν όμως δυνατότητα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Τέτοια δυνατότητα έχουν τα 218.
Οι Έλληνες επιτελείς έβγαλαν από το συρτάρι την πρόταση για την σταδιακή αγορά επιπλέον έξι στελθ υποβρυχίων κλάσης 214 «Παπανικολής» από την Γερμανία.
Η αγορά δεν θα γίνει μαζικά αλλά σταδιακά 2+2+2, με την Αθήνα να προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση αυτή της πρότασης ως αντίβαρο στην τουρκική αγορά των έξι γερμανικών 214 που κατασκευάζονται ήδη στην Τουρκία.
Τα δύο πρώτα υποβρύχια της πρότασης αυτής, θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο δύο 218 αντί για δύο 214.
Βέβαια μία σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την αγορά υποβρυχίων που θα μπορούσε να βάλει στο κάδρο και την Ελλάδα αφορά στα γαλλικά Barracuda που κατασκευάζονται από την γαλλική Naval Group για το Γαλλικό Ναυτικό.
Συνολικά έξι υποβρύχια κατηγορίας Barracuda θα παραδοθούν στο Γαλλικό Ναυτικό. Η κατηγορία Barracuda θα αντικαταστήσει τα συνταξιούχα υποβρύχια της κατηγορίας Rubis. Η Γαλλία προσφέρει μη πυρηνικές εκδόσεις των υποβρυχίων κατηγορίας Barracuda στον Καναδά και τις Κάτω Χώρες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει το μάτι στο Παρίσι για μία τέτοια αγορά.
Η Naval Group ισχυρίζεται ότι τα υποβρύχια της κατηγορίας Barracuda είναι τα πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα υποβρύχια στον κόσμο, ενώ ο πύργος του συγκεκριμένου υποβρυχίου είναι ειδικά σχεδιασμένος για το σκοπό αυτό.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου