Police-Voice blog ➤
Ελληνοτουρκικά: Σε προσωπική λεκτική επίθεση στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προέβη χθες ο προεδρικός και εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Υποστήριξε ότι τα όσα είπε προ τεσσάρων ημερών στη Λευκωσία για το Κυπριακό ο Κ. Μητσοτάκης ήταν προκλητικά, αν και σε μετέπειτα φάση της συνέντευξής του ισχυρίστηκε ότι «μετρίασε κάπως τους τόνους μετά από αυτά που είπε ο Τούρκος πρόεδρος!» και ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφορικά με τις διερευνητικές, ο Καλίν σημείωσε ότι θα επαναληφθούν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ελπίζει «αυτός ο εποικοδομητικός τόνος να συνεχιστεί στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών».
Για πολλοστή φορά επέμενε στην πάγια και προκλητική αναθεωρητική θέση της Τουρκίας, ότι τα ζητήματα του Αιγαίου είναι διμερή και μεταξύ αυτών είναι τα θέματα ασφάλειας, οι θαλάσσιες ζώνες, η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος κ.ά. Υπεστήριξε ότι «πολλά η Ελλάδα δεν τα βλέπει ως διμερή -όπως η Αγκυρα-, αλλά σχετιζόμενα με ευρωπαϊκά, κάτι που οι Ελληνες κάνουν και στο Κυπριακό». Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν πρόσθεσε μάλιστα: «Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία και θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί. Τα διμερή ζητήματα μπορούμε να τα επιλύσουμε μεταξύ μας. Στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρός μας μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το μεσημέρι, ένα από τα σημεία που υπογράμμισε ήταν ότι αυτά τα θέματα είναι διμερή με την Ελλάδα και ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε μεταξύ μας. Επομένως εντάξει, ας συνεχίζουμε από εκεί που έχουμε μείνει και ας κουβεντιάσουμε αυτά τα θέματα».
Κυπριακό – S-400
Ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε και εκείνος την επιλογή του τεμαχισμού της Κύπρου σε δύο επιμέρους κράτη, λέγοντας ότι «επί 40 και πλέον χρόνια οι συνομιλίες περί διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, κάτι που το έχουμε θίξει σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους». Πρόσθεσε ότι στο σχέδιο Ανάν του 2004 αλλά και στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντανά το 2017 συζητήθηκαν λεπτομερώς οι επιμέρους αρμοδιότητες, το εδαφικό, πώς θα είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η ελεύθερη διακίνηση, η υπηκοότητα, ο ρόλος της Ε.Ε. κ.ά., χωρίς αποτέλεσμα.
Στο πολύ κρίσιμο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 ο Καλίν είπε ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες πρόκειται να επικοινωνήσουν οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για όλα τα θέματα των Τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ενώ στις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως να μιλήσουν και ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι σήμερα οριστεί ημερομηνία. Ο προεδρικός μεγαλοσύμβουλος απέκλεισε υποχώρηση της Τουρκίας στις σμερικανικές πιέσεις, ενώ το μοντέλο Κρήτης, στο οποίο αναφέρθηκε πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Αμυνας Ακάρ, δεν αποδόθηκε σωστά και παρερμηνεύτηκε από γνωστούς αναλυτές. Κατέληξε τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχη χώρα, και σε ό,τι αφορά το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «η απόφασή μας είναι να την πάμε μέχρι τέρμα».
Επίθεση για Φόρουμ
Ιδιαίτερα ενοχλημένη από την επιτυχία του «Φόρουμ Φιλίας» της Αθήνας που διοργάνωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Γαλλίας (μέσω τηλεδιάσκεψης), ως και της υπουργού Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εμφανίζεται μέσα από την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι η τουρκική πλευρά. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι χωρίς την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους δεν μπορούν να υπάρξουν ομαλές εξελίξεις και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ «το τελικό ανακοινωθέν του Φόρουμ της Αθήνας δεν ήταν φιλική κίνηση», με την Ελλάδα να επιδιώκει να «οικοδομήσει μία συμμαχία κατά της Τουρκίας, ενώ παράλληλα από κοινού με τους Ελληνοκυπρίους στοχεύει στο να προκαλέσει προβλήματα στη θετική ατζέντα των συνομιλιών και της θεματολογίας Τουρκίας-Ε.Ε.».
Πιέσεις από τις ΗΠΑ στην Αγκυρα για τους S-400
Μέσα στις επόμενες ημέρες (υπό λογικές συνθήκες) αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αρκετά «καυτά» θέματα στις διμερείς σχέσεις, με προεξέχουσα την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία.
Αμερικανική πηγή επισημαίνει ότι έχουν ήδη αρχίσει να ασκούνται αρκετές «πιέσεις προς την Αγκυρα», αλλά επί του παρόντος η τελευταία δεν εμφανίζεται «ευέλικτη και διαλλακτική», παρά τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Από το πώς θα κινηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίκεν-Τσαβούσογλου θα κριθούν τα επόμενα βήματα, δηλαδή η επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν, ως και μεταξύ των υπουργών Αμυνας Λόιντ Οστιν και Χουλουσί Ακάρ.
Ανεξάρτητα πάντως της «έντασης» στις διμερείς σχέσεις, στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 48ωρο αεροναυτική άσκηση των δύο χωρών, με τη συμμετοχή από πλευράς ΗΠΑ των πλοίων USS «DONALD COOK» και USS «PORTER», ως και του κατασκοπευτικού αεροσκάφους «POSEIDON P-8A», ενώ από τουρκικής πλευράς έλαβαν μέρος οι φρεγάτες «ORUC REIS» και «TURGUT REIS», καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Την άσκηση παρακολούθησε σε κάποια φάση ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβ Σάτερφελντ, ενώ ο αντιναύαρχος Τζιν Μπίακ χαρακτήρισε την Τουρκία «ως πολύ σημαντικό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο».
Τέλος, στο μέτωπο της Λιβύης οι Ακάρ, Καλίν και Τσαβούσογλου τόνισαν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από εκεί, ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μετά το πέρας της τριήμερης περιοδείας του σε Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ, δήλωσε ότι η χώρα του μαζί με το Κατάρ υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη. Πάντως, βάσει πληροφοριών, ο νέος μεταβατικός πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Λιβύης και απελαθείς πριν από 14 μήνες από πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα Μοχάμεντ Μένφι μετέβη στη Βεγγάζη και είχε συνάντηση με τον πολέμαρχο Χαφτάρ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου