Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

«Ημασταν σίγουροι ότι ο Έβρος θα άντεχε…»: Ένας χρόνος από την αποτυχημένη τουρκική επίθεση ΦΩΤΟ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

«Ο Εβρος δεν έπεσε. Αντεξε. Και ήμασταν σίγουροι ότι θα άντεχε…», λέει με αυτοπεποίθηση στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Με 20χρονη υπηρεσία στο Σώμα, πολλά από αυτά στον ακριτικό Εβρο, θυμάται λεπτομερώς τι είχε γίνει πριν ακριβώς από έναν χρόνο στο συνοριακό πέρασμα των Καστανιών και τι ακολούθησε τους επόμενους μήνες. Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αδιανόητη και παράλογη πολιτική κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ορδές προσφύγων και μεταναστών στις Καστανιές για να εισβάλουν με το «έτσι θέλω» σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Ηταν μια στρατηγική επιλογή, μετά την κατακόμβη νεκρών στο Ιντλίμπ της Συρίας που «γκρέμισε» την εικόνα του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μετά την 28η Φεβρουαρίου 2020, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Οι προκλήσεις ήταν συνεχείς, οι ελληνικές απαντήσεις ξεκάθαρες και η «σφαλιάρα» που έφαγε ο Ερντογάν στις Καστανιές τού έχει μείνει αξέχαστη.

«Είχα υπηρεσία…»

«Εκείνο το πρωί είχα υπηρεσία σε σημείο κοντά στο συνοριακό πέρασμα των Καστανιών Εβρου. Αναμενόταν μια ήρεμη και χαλαρή μέρα. Ακολουθούσε το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Πριν από δύο 24ωρα, μόλις είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα και όλα ήταν σε μια σταθερότητα. Από τη μια στιγμή στην άλλη, τα πάντα άλλαξαν. Ξαφνικά, από την τουρκική πλευρά άρχισαν να καταφθάνουν καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Σήμανε συναγερμός. Πήραμε θέσεις και προστατεύσαμε την εθνική κυριαρχία», λέει ο κ. Χαρέλας. Τόνισε ότι ουδέποτε υπήρχε η αίσθηση του φόβου στους υπερασπιστές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. «Δεν υπήρχε φόβος. Ολα γίνονταν τόσο γρήγορα που δεν προλάβαινες να αισθανθείς. Ηταν πάνω από όλα το καθήκον», εξομολογείται.

Τονίζει πως επρόκειτο για μια σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση. «Ηταν όπως ένα πολεμικό μέτωπο. Ετυχε να ήμασταν στην εμπροσθοφυλακή. Αμυνόμασταν σκληρά και αναμέναμε ενισχύσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν καθυστέρησαν να έρθουν. Αρχικά, από τη Βόρεια Ελλάδα και έπειτα από όλη τη χώρα. Στην άκρη της Ελλάδας νιώθαμε την αγάπη και τη στήριξη όλης της κοινωνίας. Είχαμε δίπλα μας και συμπαραστάτη την ηγεσία του Σώματος, ενώ εξαιρετική και πολύτιμη ήταν η συνδρομή των στελεχών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής», είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και για έναν μήνα, που διήρκεσαν τα επεισόδια, στον Εβρο γράφτηκε ένα έπος! «Ηταν μια ασύμμετρη απειλή, την οποία η Ελλάδα διαχειρίστηκε αποτελεσματικά και ενωμένη σαν μια γροθιά και θεωρώ ότι η Τουρκία πήρε το μάθημά της», κατέληξε.

Μέχρι το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου πολυπληθείς ομάδες μεταναστών έφτασαν στο χερσαίο πέρασμα των Καστανιών, με την Τουρκία να ανακοινώνει επίσημα τη φανταστική διέλευση 80.000 μεταναστών στην Ελλάδα και την ανακοίνωση 200.000 που ακολουθούν. Το επόμενο πρωί ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη ήταν ανοιχτά, σημειώνοντας: «Δεν θα κλείσουμε τις πύλες στους πρόσφυγες. Περίπου 18.000 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, διότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Η Ελλάδα έχει σύνορα…»

Στον Εβρο μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτων χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα», έχει πει. Το πρωί, αλλά και το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή έγινε ρίψη αβολίδωτων πυρών και χημικών και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο που μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα επιχείρησε να γκρεμίσει μέρος του φράκτη στις Καστανιές χωρίς να το πετύχει. Στην τουρκική μεριά εμφανίστηκε τουρκικό τεθωρακισμένο που επί μέρες προσπαθούσε να ρίξει τον φράχτη.

Στις 3 Μαρτίου 2020 έφτασαν στην περιοχή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι στήριξαν πλήρως την Ελλάδα και την προσπάθειά της να αναχαιτίσει τις προσπάθειες παράνομης εισόδου από το τουρκικό έδαφος. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι, αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο, επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Η οργανωμένη από την τουρκική κυβέρνηση εισβολή των προσφύγων και μεταναστών έπεσε στο κενό και έναν μήνα αργότερα ο Ερντογάν έδωσε εντολή να αποχωρήσουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ετοιμος σε δύο μήνες ο νέος φράχτης συνολικού μήκους 27 χλμ.

Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν ο νέος αποτρεπτικός φράχτης στον Εβρο, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων, και οι εργασίες ενίσχυσης του υπάρχοντος, μήκους δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος αρχίζει από τις Καστανιές και καταλήγει στη Νέα Βύσσα. Η συνολική συνοριογραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μήκος 210 χιλιόμετρα. Στην πλειονότητά της, το όριο είναι ο ποταμός Εβρος, όμως υπάρχουν χερσαία σημεία που αποτελούν τα σύνορα των δύο χωρών.

Ο πρώτος φράχτης κατασκευάστηκε το 2012 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Τότε, υπήρξαν πολλές και σφοδρές αντιδράσεις για την ανέγερσή του, τις οποίες σιγοντάριζε και ενορχήστρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος ζητούσαν να μην ανεγερθεί και υπόσχονταν ότι θα τον γκρέμιζαν όταν θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ευτυχώς, επικράτησε η λογική και δεν το έπραξαν.

Ο συγκεκριμένος φράχτης ήταν που κράτησε την Ελλάδα όρθια πριν από έναν χρόνο. Αποτελείται από δύο σειρές με συρματόπλεγμα. Η εξωτερική πλευρά προς το τουρκικό έδαφος είναι χαμηλότερη, περίπου στα 2,5 μέτρα από την εσωτερική προς την πλευρά της Ελλάδας, που έχει τρία μέτρα ύψος. Στο κενό διάστημα 1,2 μ. της διπλής περίφραξης είχε τοποθετηθεί κονσερτίνα, το ειδικό λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα που δεν κόβεται και χρησιμοποιείται σε όλες τις περιφράξεις υψηλής ασφάλειας. Η κονσερτίνα είναι πάνω από το ύψος των πασσάλων και φτάνει τα τέσσερα μέτρα. Ο φράχτης άντεξε στις πιέσεις των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών αλλά και τις επιθέσεις της τουρκικής Αστυνομίας.

Ο νέος φράχτης δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος. Τα πρώτα 9 χλμ. τοποθετούνται στο Πέταλο Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. καλύπτουν την περιοχή του Κτήματος Τσιρόζη, ενώ άλλα 3 χλμ. την περιοχή Νέα Εγνατία. «Ο νέος φράχτης θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους πέντε μέτρων, απαρτιζόμενος από κατακόρυφες δοκούς», είχε πει στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Το πάνω μέρος του φράχτη περίπου ένα μέτρο θα απαρτίζεται από λαμαρίνα πάχους 5 χιλιοστών, με αντι-αναρριχητική λειτουργία. Το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων θα εδράζεται σε πασσάλους, οι οποίοι θα είναι σε βάθος έξι μέτρων μέσα στο έδαφος, επειδή η περιοχή αυτή είναι πλημμυρική», πρόσθεσε. Ο υπουργός ανέφερε πως έτσι θα προστατευτούν οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα.

«Ο φράχτης από μόνος του δεν επαρκεί. Χρειάζεται και προσωπικό. Στην περιοχή θα στηθούν επιχειρησιακά κέντρα και θα τοποθετηθούν ειδικές κάμερες που θα σαρώνουν την τουρκική πλευρά. Αν εντοπιστεί κάποια κίνηση, τότε θα σπεύσουν δυνάμεις στο σημείο. Διαφορετικά, θα είμαστε στα καθιερωμένα πόστα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. «Οι απόπειρες εισόδου έχουν περιοριστεί. Ομως, η Τουρκία συνεχίζει τη δουλειά της. Πλέον, δεν θέλει επικοινωνιακό σόου, όπως προσπάθησε πέρσι στις Καστανιές. Επιχειρεί να κάνει αθόρυβα τη… δουλειά της. Στην Τουρκία έχουν ριζώσει για τα καλά τα διεθνή δίκτυα διακινητών», κατέληξε ο κ. Χαρέλας.

«Θωράκιση σε πολλά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου»

«Ο Εβρος θωρακίζεται στο σημείο όπου πέρσι δέχθηκε την ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία με την απόπειρα εισβολής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Και η θωράκιση δεν αφορά μόνο τις Καστανιές αλλά και πολλά διαφορετικά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Τονίζει το γεγονός ότι τα λόγια και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έγιναν πράξη σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών.

«Με την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάτω από τη στενή επίβλεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Εβρος είναι σήμερα πιο ισχυρός. Η κυβέρνηση εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία, που τόσο αποτελεσματικά έπραξε πριν από έναν χρόνο με τη συμβολή των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού», κατέληξε.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου