Police-Voice blog ➤
Ενώ από τη μία πλευρά ο Ερντογάν εμφανίζεται να κινείται προς μία σχετική ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με τη Δύση και ειδικότερα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, εξερχόμενος χθες από το τέμενος Χαζρετί Αλί στην περιοχή Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης μετά την προσευχή της Παρασκευής δήλωσε ότι «η Γαλλία και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Προφανώς αναφερόταν στις επικρίσεις των ΗΠΑ για τις διαμαρτυρίες φοιτητικών οργανώσεων και άλλων ομάδων που σχετίζονται με εσωτερικά ζητήματα του σημαντικού και περίβλεπτου Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου, καθώς και με θέσεις του Παρισιού αναφορικά με τη Λιβύη και την εκεί παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ως και ισλαμικών μονάδων από τη βόρεια Συρία.
Σε αρκετά σκληρό ύφος υποστήριξε ότι οι Γάλλοι δεν φέρθηκαν καθόλου καλά την εποχή της αποικιοκρατίας στη δυτική Αφρική, ενώ μισθοφόροι από τις πρώην αποικίες τους, του Τσαντ και του Μάλι, έχουν περάσει στο έδαφος της Λιβύης και υποστηρίζουν τον πολέμαρχο Χαφτάρ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη δυτική Λιβύη, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη βορειοαφρικανική χώρα. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι η Γαλλία θα πρέπει να ασχοληθεί με τα «Κίτρινα Γιλέκα». Αναφορικά με τους Αμερικανούς και τις συμβουλές τους για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ότι θα πρέπει να ασχοληθούν με τα βίαια επεισόδια με τους Αφροαμερικανούς και το «Βlack lives matter».
Τέλος, είπε ότι οι φοιτητικές αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη είναι μονομερείς και προέρχονται από ένα μόνο πανεπιστήμιο από τα 206 που διαθέτει συνολικά η χώρα και έχουν παρεισφρήσει σε αυτά «ξένα στοιχεία».
Πάντως, μετά την τοποθέτηση του υπουργού εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού για εμπλοκή των Αμερικανών στην κάλυψη και υποστήριξη της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016 από τους Γκιουλενιστές (την οποία διέψευσαν κατηγορηματικά οι ΗΠΑ), δεν έδωσε μέχρι σήμερα συνέχεια.
Σε μία άλλη εξέλιξη ο γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας διαδικτυακά σε «νέα και με επιρροή στελέχη δυτικών κρατών», αλλά και σε ημερίδα του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με θέμα «την Ατλαντική Συμμαχία προς το 2030», επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ σημαντικοί και στρατηγικού πλαισίου σύμμαχοι, και το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης μέσω της σύστασης «κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής» και μηχανισμού αποσυμπίεσης/deconfliction. Επιπλέον, έκανε αναφορά σε μελέτη της Συμμαχίας που πολύ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει με θέμα τη «Ρωσική παρουσία και διείσδυση στη Βόρεια και Νότια Ευρώπη» (105 σελίδων) και στην οποία ο Νορβηγός γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφέρεται με θετικά σχόλια σε Ελλάδα και Τουρκία βάσει πληροφοριών.
Αμυντική βιομηχανία
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για το άνοιγμα της εταιρίας αμυντικού υλικού ΤΕΚΝΟΚΑR στην Αγκυρα, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ υποστήριξε ότι η συνεχώς ενισχυμένη και διευρυνόμενη στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας είναι στρατηγικής εμβέλειας, εξέλιξη που ενδυναμώνει «τη φωνή και παρουσία της Τουρκίας σε παγκόσμια βάση».
Ειδικότερα χθες στην περιοχή του πεδίου βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα δοκιμάστηκε με επιτυχία ο νέος πύραυλος εγχώριας προέλευσης και κατασκευής ATMACA της εταιρίας ROKETSAN. Είναι πύραυλος αρκετά μεγάλης εμβέλειας κατά ναυτικών στόχων και η σχετική δοκιμή έγινε από τη φρεγάτα KINALIADA. Ο συγκεκριμένος πύραυλος θα αντικαταστήσει τους αμερικανικούς HARPOON και μπορεί να είναι στο οπλοστάσιο κορβέτας ή φρεγάτας ή σκάφους Ακτοφυλακής. Στη σχετική εκδήλωση ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ τόνισε ότι το συγκεκριμένο όπλο θα αποτελεί «φόβητρο» για τις ναυτικές δυνάμεις άλλων κρατών και ενισχύει ακόμα περισσότερο «το οπλοστάσιο της ναυτικής δύναμης της Γαλάζιας Πατρίδας».
Τέλος, στην Αγκυρα συνεχίστηκαν χθες οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Καζακστάν σε επίπεδο υφυπουργών Αμυνας. Εξετάστηκαν οι τομείς συνεργασίας σε στρατιωτικο-βιομηχανικό χώρο, η διμερής στρατιωτικο-εκπαιδευτική συνεργασία, η προμήθεια από την Τουρκία 6-8 μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τις Ενοπλες Δυνάμεις του Καζακστάν, καθώς και η σύσταση μικτής μονάδας από τις δύο χώρες για ειρηνευτικο-ανθρωπιστικές αποστολές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου