Police-Voice blog ➤
Επιθέσεις και λεκτικές αντεπιθέσεις, ένθεν κακείθεν, σημειώνονται μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.
Σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία.
Να σημειωθεί πως, επανειλημμένως, η Αγκυρα ανακινεί θέμα μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία μάλιστα φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει ως «τουρκική μειονότητα».
Προσποιείται, βέβαια, ότι αγνοεί πως, σε αντίθεση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αυτή, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα, μεγάλωσε πληθυσμιακά και αναπτύσσεται, ενώ η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία εκδιώχθηκε, ενώ ακόμα και σήμερα δεν τηρούνται απόλυτα τα όσα προβλέπονται από τις διεθνείς Συμβάσεις σχετικά με τους εναπομείναντες πληθυσμούς.
Η πρακτική της Αγκυρας να ανακινεί κάθε τόσο ζήτημα μειονότητας στη Θράκη, εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής της να προσθέτει συνεχώς ζητήματα, τα οποία θέλει να βάλει στο τραπέζι της ελληνο-τουρκικής διαπραγμάτευσης. Κι' αυτό, αρ' ότι θέση της Αθήνας είναι συζητείται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Απαντώντας, λοιπόν, στην ομιλία Δένδια, κατά τον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων, όπου υπογράμμισε την ευθύνη της Τουρκίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα στη βάση της Συνθήκης της Λωζάννης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε:
«Είναι τραγικό το ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες».
Να σημειωθεί πως η Αγκυρα επικαλείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τη στιγμή που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της πρόσφατη απόφασή του για να απελευθερωθεί ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς, από τις τουρκικές φυλακές.
Κάτι που δείχνει ότι η Αγκυρα λειτουργεί με τη «λογική» των δύο μέτρων και δύο σταθμών και κρίνει κατά το δοκούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται:
«Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση.
Η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις πολυμερείς συμφωνίες.
Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει αποφάσεις του ΕΔΑΕ παραβιάζοντας και να αρνείται την ύπαρξη της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τα μαντράς στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι, όχι μόνο η έκφραση "Τουρκική", αλλά και η έκφραση "Μειονοτικό", δεν είναι ανεκτή στην Ελλάδα.
Η Τουρκία, ενώ ανοίγει Ελληνορθόδοξα σχολεία μόνο για τέσσερις μαθητές στη Ίμβρο στο πλαίσιο των απαιτήσεων των πολιτών της, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη.
Η μείωση του αριθμού των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο συγκεκριμένος δείκτης της προοπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, λοιπόν, ήταν ατυχείς.
Ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα που έκανε η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, σε διάλογο με τους εκεί συγγενείς μας» (!)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου