Police-Voice blog ➤
Μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, κατηγορείται για χρηματοδότηση συμμοριών, οι οποίες μετέφεραν Σομαλούς μετανάστες στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας
- Το ίδρυμα Al–Kahir στο Croydon κατηγορήθηκε για παροχή βοήθειας σε μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη
- Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, εκτόξευσε τις δριμύτατες κατηγορίες
- Ο Υπουργός υποστηρίζει ότι η μουσουλμανική οργάνωση χρηματοδοτεί και βοηθά συμμορίες διακινητών
- Ισχυρίζεται ότι οι καταθέσεις μεταναστών στις ελληνικές αρχές «δείχνουν» ότι η οργάνωση πλήρωσε για τη μεταφορά τους μέσω θαλάσσης, κατά την οποία 34 Σομαλοί πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγορείται από την Ελληνική κυβέρνηση για χρηματοδότηση διακινητών, οι οποίοι μετέφεραν λαθραία μετανάστες στην Ευρώπη. Το ίδρυμα Al-Khair, στην περιοχή του Croydon (Νότιο Λονδίνο), κατηγορείται από τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, για παροχή βοήθειας στους διακινητές.
Η οργάνωση αρνείται τις κατηγορίες.
Ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε στους Times ότι η οργάνωση αποτελεί μέρος ενός δικτύου που συμβάλλει στη μεταφορά προσφύγων από τη Σομαλία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Ο κ. Μηταράκης δήλωσε επίσης ότι η οργάνωση ναύλωσε σκάφος για το πέρασμα από την Ελλάδα στην Τουρκία και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, 34 Σομαλοί μετανάστες πνίγηκαν.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις των επιζώντων συνάδουν με τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με τα δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών και ότι η φιλανθρωπική οργάνωση κάλυψε τα έξοδα μετακίνησής τους.
Εκπρόσωπος του ιδρύματος Al-Khair μίλησε στη διαδικτυακή έκδοση της Daily Mail: «Αρνούμαστε αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες, οι οποίες στηρίζονται στο λόγο ενός αγνώστου ανθρώπου και δεν έχουν ερευνηθεί. Η μόνη δράση του ιδρύματος μας στην Τουρκία είναι μια πρωτοβουλία, μέσω της οποίας παρέχουμε βοήθεια αποκλειστικά σε πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας τους χειμερινά ρούχα, φαγητό και είδη υγιεινής. Το ίδρυμα Al-Khair δε χρηματοδότησε καμία μεταφορά, όπως μας κατηγορούν, και ευελπιστούμε να συζητήσουμε σύντομα με την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθούν διευκρινίσεις»
Η λονδρέζικη οργάνωση είναι μία από τις πολλές φιλανθρωπικές που κατηγορούνται για συμμετοχή στη διακίνηση μεταναστών. Ο Έλληνας Υπουργός υπέδειξε ακόμη μία ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία και ακόμη πέντε ευρωπαϊκές υπηρεσίες παροχής βοήθειας, τις οποίες δεν κατονόμασε.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η συνέργεια σε παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα αποτελεί εγκληματική ενέργεια.
Οι ακτές των ελληνικών νησιών έγιναν τόπος άφιξης χιλιάδων προσφύγων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Ωστόσο η συμφωνία δεν έχει αποτρέψει την άφιξη μεταναστών στις βρετανικές ακτές και, παρότι υπεγράφη, οι γαλλικές αρχές αρνούνται να σταματήσουν τις βάρκες που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα της Μάγχης και κατευθύνονται στη Βρετανία.
Το περασμένο έτος, πάνω από 8.500 μετανάστες εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ένα χρόνο πριν, ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 1.850.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο δημοσιεύθηκε μία μέρα μετά την απόσυρση, λόγω της κακοφτιαγμένης νομοθεσίας, των κατηγοριών κατά 69 Αλβανών μεταναστών, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να εισέλθουν στη Βρετανία, κρυμμένοι σε αλιευτικό πλοίο.
Το περιστατικό συνέβη ένα μήνα πριν (17/11), με την Υπηρεσία Εθνικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη βρετανική συνοροφυλακή, να ακινητοποιεί το αλιευτικό κοντά στις ακτές της περιοχής Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία.
Η αποτυχία άσκησης ποινικής δίωξης κατά των 69 μεταναστών, έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνελήφθησαν πριν να πατήσουν το πόδι τους σε βρετανικό έδαφος, κριτήριο-κλειδί για τη βρετανική νομοθεσία.
Η κυρία Patel παρουσίασε πριν από ένα μήνα ένα νέο νομοσχέδιο, που διευκολύνει το δικαστικό σύστημα να απελαύνει αλλοδαπούς εγκληματίες.
Η προσέγγισή της δέχτηκε σφοδρή κριτική από νομικούς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει γίνει ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο η νέα νομοθεσία θα ενσωματωθεί στην ήδη υπάρχουσα, λαμβάνοντας υπόψη και το βρετανικό νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998.
Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης
Πηγή: dailymail.co.uk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου