Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Μεταξύ «Σκύλλας»-Ερντογάν και «Χάρυβδης»-Πούτιν η Αρμενία Πολίτες εισέβαλαν στο κοινοβούλιο (βίντεο)

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Πολίτες εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Αρμενίας (βίντεο) - Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην εκεχειρία - Ο ρόλος της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ισραήλ στην πολεμική σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης παγίδευθηκε η Αρμενία. Η Σκύλλα ήταν η αμέριστη στήριξη του «αδελφού» Ερντογάν και η Χάρυβδη η απαθής στάση της Μόσχας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σφύριζε αδιάφορα όσο μαίνονταν οι συγκρούσεις στον διαφιλονικούμενο θύλακα. Ακόμα και Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές αδυνατούσαν να εξηγήσουν την αδυναμία του Ρώσου προέδρου να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Περιορίστηκε σε μεσολαβητικές προσπάθειες εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός. Τίποτα δηλαδή περισσότερο από τους Αμερικανούς. Η στάση του έμοιαζε φοβική, σαν να μην επιθυμούσε να μπλεχτεί στα πόδια του Ερντογάν. Αντιθέτως, η Άγκυρα είδε φροντίσει να στείλει χιλιάδες τζιχαντιστές και Τούρκους αξιωματικούς στο πεδίο των μαχών. Η ήττα ήταν δεδομένη. Εξάλλου, υπήρχε και τεράστια υπεροχή του Αζερμπαιτζάν στα όπλα. Μεγάλος προμηθευτής όπλων της χώρας είναι και η Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ. Η εκμετάλλευση πλούσιων υδρογονανθράκων έχει δώσει τη δυνατότητα να εξοπλιστούν με σύγχρονα όπλα.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην εκεχειρία, η οποία αποτέλεσε μονόδρομο όταν κατελήφθη η στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν ήταν απίθανο δηλαδή, οι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις να καταλάμβαναν και την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμμπάχ. Και τότε οι όροι αυτής της αναμέτρησης θα είχαν αλλάξει δραματικά...

Ως αποτέλεσμα, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία χθες το βράδυ, 9 Νοεμβρίου. Αυτή υπογράφηκε από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με δήλωση του τελευταίου, οι εμπόλεμοι διατηρούν «τις θέσεις που καταλαμβάνουν». Η ανακοίνωση προκάλεσε οργή στην Αρμενία. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έγραψε στο Facebook ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα επώδυνη», αλλά ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη ενόψει των αζερικών εξελίξεων και είχε ζητηθεί επίσης από τον αρμενικό στρατό. Οι δηλώσεις του δεν στάθηκαν ικανές να κατευνάσουν το εξοργισμέννο πλήθος, το οποίο εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν. Μεταξύ άλλων φώναζε συνθήματα «προδότη», «συνθηκολόγηση».


Η αρμενική κοινωνία δέχθηκε τη συμφωνία ως ταπεινωτική παράδοση, με την οποία οι Αζέροι θα διατηρήσουν τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Και αυτό αποτελεί και την πραγματικότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν το ακριβώς αντίθετο. Χιλιάδες κόσμου πανηγύριζε από χαρά. Με την συμφωνία αυτή, η χώρα επικυρώνει τις μέχρι τώρα στρατιωτικές νίκες της και τα εδάφη που κέρδισε αυτές τις εβδομάδες των εχθροπραξιών. Επετεύχθη δηλαδή ο πάγιος στόχος του Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει μέρος των εδαφών που έχασε στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ρωσία, αλλά και η Τουρκία θα λειτουργήσουν ως ειρηνευτική δύναμη. Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες θα αναλάβουν να παίξουν το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε για την συμφωνία: «Τώρα υπάρχει το θέμα του πως θα επιτηρηθεί αυτό. Συνεχίζονται οι συνομιλίες μας και στα θέματα αυτά». Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για το Αζερμπαϊτζάν. Ανακτώνται εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή εδώ και 30 χρόνια».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του κάλεσε σε συνεργασία για μια «βιώσιμη πολιτική διευθέτηση» που «θα προασπίζει τα συμφέροντα της Αρμενίας» και κάλεσε «αποφασιστικά από την Τουρκία να θέσει τέλος στις προκλήσεις της».

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου