Police-Voice blog ➤
Η φωτογραφία του πρύτανη του ΟΠΑ (σ.σ.: πρώην ΑΣΟΕΕ) να κρατείται από δύο αγνώστους στην καρέκλα του και να του έχουν περάσει ταμπέλα με μήνυμα «Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις», που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας αποτροπιασμό, επιταχύνει τις διαδικασίες για άμεσες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της ανομίας εντός των ελληνικών Ιδρυμάτων.
Σήμερα το απόγευμα, στις 16.00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους πρυτάνεις θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη όλες τις παραμέτρους ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Κάρτες εισόδου, ενισχυμένη ασφάλεια και παρουσία σεκιούριτι είναι προτάσεις που επανέρχονται στον δημόσιο διάλογο.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάζει στις ιδιαιτερότητες του κάθε Ιδρύματος και πώς αυτά τα μέτρα θα προσαρμοστούν αναλόγως, ώστε να εφαρμοστούν με επιτυχία τόσο στα πανεπιστήμια με μικρούς χώρους όσο και σε αυτά που βρίσκονται εντός campus, όπου η επιτήρηση καθίσταται δυσκολότερη.
Η πιθανή εμπλοκή φοιτητών σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις ή σε οποιαδήποτε πράξη ανομίας που λαμβάνει χώρα εντός του πανεπιστημιακού χώρου εγείρει και ζητήματα πειθαρχικού χαρακτήρα. Το αυτοδιοίκητο στα πανεπιστήμια επιτρέπει στα ίδια τα Ιδρύματα να διαχειρίζονται αυτές τις συμπεριφορές, όμως στη σημερινή συζήτηση πολύ πιθανόν να τεθεί και θέμα αλλαγών στο πειθαρχικό δίκαιο της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε το οποιοδήποτε μέτρο που θα υιοθετηθεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Οργή
Τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης στο ΟΠΑ, με την εισβολή αγνώστων στο γραφείο του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, αλλά και η φωτογραφία που οι κουκουλοφόροι ανέβασαν στο Διαδίκτυο, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και οργής από την ακαδημαϊκή κοινότητα, πολλά μέλη της οποίας έχουν πέσει θύματα κατά το πρόσφατο παρελθόν από αγνώστους, δεχόμενοι σωματική βία ή απειλές.
Μηνύματα συμπαράστασης προς τον πρύτανη, αλλά και η διαβεβαίωση ότι οι ακαδημαϊκοί στο σύνολό τους δεν θα πτοηθούν από τη συμπεριφορά τρομοκρατίας μειοψηφικών ομάδων κυριαρχούν στις τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της καταδίκασε την επίθεση κι έκανε λόγο για «γνωστούς αγνώστους» που έχουν διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο. «Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», σημειώνουν.
Σύσσωμες οι ηγεσίες των πανεπιστημίων εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας την οδύνη τους για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουραντώνης, καταδικάζοντας την επίθεση των κουκουλοφόρων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των μελών ΔΕΠ ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των ΑΕΙ αλλά και την απόδοση όλων των κατειλημμένων χώρων στα πανεπιστήμια, ενώ η ανεξάρτητη Αρχή για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, ΕΘΑΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ποινική δίωξη των δραστών.
Αντίδραση υπήρξε και από τους πανεπιστημιακούς της Κύπρου, με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να συγκαλεί έκτακτη επικοινωνία με τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου με στόχο την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης των βίαιων ενεργειών και, ταυτόχρονα, συμπαράστασης προς τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πολιτικός κόσμος
«Οσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνην οικτράν», ήταν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας των πανεπιστημίων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «αθλιότητες που διέπραξε ομάδα αυτόκλητων τιμωρών», το ΚΙΝ.ΑΛ. για «φασιστικές ενέργειες που δεν έχουν χώρο στο πανεπιστήμιο», ενώ η νεολαία του ΚΚΕ, ΚΝΕ, καταδίκασε το γεγονός κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια». Αντίστοιχες ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν και η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πανεπιστημιακός, που στο παρελθόν δέχτηκε σωματική επίθεση έξω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελος Συρίγος, σε τοποθέτησή του στη σελίδα του στο facebook υποστήριξε: «Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η ελεγχόμενη είσοδος στους χώρους των ΑΕΙ. Στα πανεπιστήμια θα μπορούν να εισέλθουν μόνον όσοι είναι φοιτητές, διδάσκοντες ή εργαζόμενοι σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθούν ειδικά μηχανήματα στις εισόδους των Ιδρυμάτων που θα επιβλέπονται από υπαλλήλους των ΑΕΙ».
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου