Police-Voice blog ➤
Ελληνοτουρκικά: Πέραν των συνεχών και προκλητικών Navtex που εκδίδει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου/σύμπλεγμα Καστελλόριζου/Μεγίστης ο υδρογραφικός/ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας (πρόσφατη η 1364/20) μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ο ίδιος σταθμός εξέδωσε χθες νέα Navtex για πρόσθετες παράνομες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός» με ιδιαίτερα μεγάλη χρονική διάρκεια (μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2021) για την περιοχή νότια της επαρχίας Πάφου και ειδικότερα για περιοχή στην οποία ανήκουν τα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ (δηλαδή νοτιοδυτικά του κόλπου της Επισκοπής).
Η νέα Navtex αφορά και τα δύο συνοδευτικά πλοία υποστήριξης του υδρογραφικού, δηλαδή τα «Τanux1» και «Apollo 2000». Η χρονική διάρκεια των τριών και πλέον μηνών για έρευνες προβληματίζει πολύ τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εκδόθηκε την επομένη της συνάντησης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη των Κατεχομένων και σκληροπυρηνικό Ερσίν Τατάρ (ο οποίος έχει απορρίψει το μοντέλο της διζωνικής-δικοινοτικής για επίλυση του Κυπριακού).
Η Λευκωσία καταδίκασε άμεσα τη νέα τουρκική πρόκληση, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Τουρκικοί «ισχυρισμοί» για την Αγία Σοφία
Αναφορικά με το θέμα της τεμενοποίησης της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Νουρί Ερσόι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας επί επίκαιρων ερωτήσεων, ισχυρίστηκε ότι η UNESCO, μετά την επιστολή-καταγγελία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, επισήμανε πως «δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη μετατροπή από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στελέχη της UNESCO επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία και τόνισαν πως τηρούνται τα κριτήρια που τίθενται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, ανέφερε ότι ο εκ των αντιπροέδρων της UNESCO, που ήρθε ειδικά για να ελέγξει την επικρατούσα κατάσταση στην Αγία Σοφία μετά τις καταγγελίες της Αθήνας, του είπε ότι έγινε έλεγχος από εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού και δεν τους απασχολεί καθόλου που έγινε τζαμί.
Παράλληλα, δήλωσε ότι του είπε πως «τηρούνται τα κριτήρια λειτουργίας της ως τζαμιού και παράλληλα προστασίας της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ επέκρινε την Ελλάδα πως απλώς για διαφόρους λόγους προχώρησε σε καταγγελίες, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι για τα όσα είδαν -και συνέταξαν σε σχετική έκθεση- οι εκπρόσωποί της, μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.
Στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη διάφορα ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, υποστηρίζοντας ότι πράγματι οι εκπρόσωποι της UNESCO προχώρησαν στη σύνταξη σχετικής έκθεσης, βάσει της οποίας «η συσκότιση που λαμβάνει χώρα τις ώρες της προσευχής των μουσουλμάνων δεν έχει επιπτώσεις στα μωσαϊκά και στις νωπογραφίες». Διάφορα δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων η έχουσα φιλοκυβερνητική θέση «Γενί Σαφάκ», κάνουν λόγο για «σοκ» στην Ελλάδα, μετά τις «κρυστάλλινες τοποθετήσεις της UNESCO».
Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια του ISIS στη Βιέννη, αλλά ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν και σε αντίστοιχες δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αγκυρα, η οποία επί 36 χρόνια δέχεται συνεχείς και βίαιες επιθέσεις από την κουρδική αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου