Την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου ζήτησε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας την Πέμπτη -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Τουρκο-Βρετανικής Κατανόησης (CBT), με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Περιφερειακή Ασφάλεια στην Τουρκία».
Μάλιστα με προκλητικό ύφος τόνισε ότι η Κύπρος δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει μπει στην ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ομάδα από ανεπίλυτων διαφόρων και πρόσθεσε ότι αυτές πηγάζουν από τους μονόπλευρες διεκδικήσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
H Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως στο νησί Καστελόριζο που ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 km από την Τουρκία απέστειλε στρατιώτες εκεί» δήλωσε ο Ακάρ, επαναλαμβάνοντας το τουρκικό αφήγημα περί απόστασης του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα «Γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η Τουρκία μόνο στις ακτές της Μεσογείου με τον ισχυρισμός της Ελλάδας πως το Καστελόριζο, που έχει έκταση μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο.
Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία. Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος. Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ. Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα» δήλωσε προκλητικά.
Απάντηση Πελώνη στο παραλήρημα Ακάρ: Καμία κυβέρνηση δε θα συζητήσει την αποστρατικοποίηση νησιών
«Καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, δεν πρόκειται να συζητήσει για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου» διεμήνυσε την Πέμπτη η αναπληρώτρια κυβερνητικός εκπρόσωπος Αριστοτελικά Πελώνη, απαντώντας σε νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Η κ. Πελωνη τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου, η οποία μπορεί να κάνει τις επιλογές της όπως καθώς χώρα της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο κατάλογος κυρώσεων «πάνω στο τραπέζι», και ότι αυτή που έχει πρόβλημα σε σχέση με την Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις της δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Τουρκία.
Διευκρίνισε επίσης ότι «το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί απόψε από τους ηγέτες στο δείπνο».
Όπως είπε η κ. Πελώνη «θυμίζω ότι στην πρόσκλησή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Μισέλ υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νομίμων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών. Υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Περιμένουμε να δούμε στην πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός».
Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως: «Η κυβέρνηση εκτιμά ως εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών, όταν έχει προηγηθεί επίσκεψή του στην Κύπρο, όταν δεν συνδυάζεται με επίσκεψη στην Τουρκία και όταν γίνεται τη στιγμή αυτή. Η σημασία της επίσκεψης αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην απέναντι πλευρά. Γι’ αυτό -όπως επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο- σε τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα».
Είπε επίσης ότι «Οι συζητήσεις που έγιναν αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της χώρα μας στα Βαλκάνια και την στρατηγική σημασία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποκαλυπτικό για τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι επέλεξαν ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα.
Μείζονος σημασίας είναι η ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών θέσεων και το μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
«Ο Αμερικανός υπουργός -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- συμμερίζεται τις θέσεις μας, κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφέρει κανέναν, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας. Σημαντικά βεβαίως είναι και το γεγονός ότι τα -όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός- η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου