Έλληνες και Ελληνοαρμένιοι δηλώνουν έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Μεταξύ αυτών και ένας Έλληνας πρώην υπαξιωματικός που εξηγεί στο Sputnik τους λόγους πίσω από την απόφασή του.
«Εγώ δεν θα πολεμήσω δίπλα στους Αρμένιους, που είναι τα αδέλφια μου, ούτε για να δοξαστώ, ούτε για να πάρω δημοσιότητα, ούτε ώστε, όταν τελειώσει ο πόλεμος, να πάω στον διοικητή και να πάρω μετάλλιο και να μου πει “μπράβο” και να με βγάλουν στις τηλεοράσεις. Θέλω να βοηθήσω τα αδέλφια μας, που γιατί Χριστιανοί. Εγώ είμαι Έλληνας» είναι οι πρώτες λέξεις του 39χρονου πρώην υπαξιωματικού στον ελληνικό στρατό με τον οποίο και συνομιλήσαμε τηλεφωνικά.
Ο ίδιος έχει εμπειρία στον πόλεμο στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν. Αναζητώντας έναν σύνδεσμο προκειμένου να μεταβεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακάλυψε έναν ιστότοπο με την αναρτημένη, στις 28 Σεπτεμβρίου, «Έκκληση για εθελοντική κατάταξη στον Στρατό της Δημοκρατίας της Αρμενίας» που ανταποκρινόμενη στην έκκληση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, του Προέδρου της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας προς τη νεολαία της αρμενικής διασποράς, απηύθυνε κάλεσμα στη «Νεολαία της Αρμενικής Διασποράς».
Δεν τον εμπόδισε αυτό παρότι «100% Έλληνας», όπως μου λέει, να στείλει μήνυμα στο e-mail που βρήκε στη σελίδα στον Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αρμενία» απ’ όπου και του απάντησαν.
«Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα φτάσω τελικά στο Καραμπάχ. Όσοι ενδιαφερόμαστε στείλαμε στο e-mail. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω τι θα γίνει. Θέλουμε να βοηθήσουμε όμως με κάθε τρόπο τους Αρμένιους αδελφούς, θέλουμε να τσακίσουμε τον Τούρκο. Τελείωσε! Μας πνίγει το δίκιο. Σκοτώνουν αθώο κόσμο. Παρακαλούσαμε κι εδώ στην Ελλάδα να γίνει το “μπαμ”. Προσευχές κάναμε. Δυστυχώς δεν γίνεται όμως τίποτα εδώ. Όλοι είναι πουλημένοι» δηλώνει ο 39χρονος.
Τον ρωτάω αν γνωρίζει κι άλλους Έλληνες που σκοπεύουν να πάνε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Βεβαίως, είμαστε πάρα πολλοί. Περίπου απ’ όσο γνωρίζω 500-800 άτομα, μέχρι στιγμής. Μπορεί από μέρα σε ημέρα να γίνονται περισσότεροι. Μίλησα χτες με πάρα πολλά άτομα, όλοι αυτό θέλουμε: Να πάμε να πολεμήσουμε στο πλευρό των Αρμενίων. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να επικοινωνήσω και με άλλους συναδέλφους και φίλους που ήμασταν μαζί στον στρατό, κάποιοι δεν ήταν υπαξιωματικοί, φαντάροι υπηρέτησαν, αλλά σε σώματα ασφαλείας ειδικών δυνάμεων. Δηλαδή, ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις. Είχα μια ψιλο-επικοινωνία πάλι μαζί τους το πρωί. Αλλά αυτή τη στιγμή, που τους παίρνω στο τηλέφωνο, άλλος είναι στη δουλειά, άλλος δεν μπορεί να μιλήσει, κάποιος άλλος είναι σε ραντεβού. Αλλά κι αυτοί θέλουν να κατεβούν παρέα».
«Πάμε για να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας, τους Αρμένιους»
Ενώ προετοιμάζεται για το Καραμπάχ, συνεχίζει να δουλεύει στο μαγαζί με ανταλλακτικά που διατηρεί. «Αλλά υπηρέτησα στις ειδικές δυνάμεις και στα ΟΥΚ πεζοναύτης. Εννοείται δηλαδή πως ξέρω να χειρίζομαι όπλο. Σας ξαναλέω, είμαι πρώην υπαξιωματικός. Δεν είμαι φαντάρος. Και οι υπόλοιποι Έλληνες που θέλουν να πολεμήσουν στην Αρμενία ξέρουν να χειρίζονται όπλα γιατί ήταν επίσης σε σώματα Ειδικών Δυνάμεων και ΟΥΚ. Δεν πάμε για κάποιο πονηρό σκοπό. Πάμε για να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας, τους Αρμένιους, γιατί είναι Χριστιανοί».
Για το ταξίδι ως το Καραμπάχ, τον πληροφόρησαν από το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αρμενία» ότι «θα πάμε αεροπορικώς. Απ’ όσο γνωρίζω ως ένα σημείο της Αρμενίας δεν έχουν κλείσει τα αεροδρόμια. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω, παρά μόνο ότι με το που φτάνεις εκεί πέρα σε αναλαμβάνει η στρατολογία της».
Υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνεις δεκτός; «Μας είπαν πως θέλουν να έχεις μαζί σου την ταυτότητά σου κι ένα χαρτί γιατρού, που να πιστοποιεί ότι είσαι υγιέστατος, με καλή φυσική κατάσταση. Μετά σε αναλαμβάνει αυτός που πρέπει να σε αναλάβει».
Ενοχλείται όταν τον ρωτώ αν φοβάται όταν του περνάει η σκέψη ότι στο πεδίο της μάχης ενδέχεται να αφήσει την τελευταία του πνοή: «Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν φοβάμαι κανέναν. Γιατί να φοβηθώ; Για τη ζωή μου; Εγώ μόνο τον Θεό φοβάμαι. Δεν φοβάμαι γιατί είμαι εκπαιδευμένος. Είναι σαν να μου λέτε ότι θα γίνει πόλεμος στην Ελλάδα με την Τουρκία κι εγώ θα πάω να κρυφτώ στο λαγούμι μου. Κυρία μου, δεν μιλάτε με κάποιον τυχαίο. Το μόνο που έχω να πω και είναι και οι τελευταίες μου κουβέντες είναι “εύγε για τον Αρμένικο λαό”. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο. Γιατί ο Αρμένιος πιστεύει στον Θεό, είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και τα παρατάει όλα για να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη του. Εδώ τα λαμόγια, οι δικοί μας τι κάνουνε; Πείτε μου! Το τι έχουν εκχωρήσει στους Τούρκους το ξέρω πολύ καλά, γιατί με την πρόσφατη ένταση, ήμουνα μέσα σε επιφυλακή κι εγώ».
Έχει ακούσει ότι υπάρχουν κι ανήλικα παιδιά από την Ελλάδα που θέλουν να μεταβούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Είναι πάρα πολύ μικρά για να μετάσχουν όμως σε ένα τέτοιο πράγμα και δεν θα το διακινδύνευα. Δεν μπορείς να στείλεις στον πόλεμο έναν άνθρωπο που δεν έχει κρατήσει ποτέ στη ζωή του όπλο. Δεν το ρισκάρεις ποτέ αυτό το πράγμα. Επειδή έχω κάνει και Κόσοβο και Αφγανιστάν κι έχω δει με τα μάτια μου και πιτσιρίκια να κρατάνε όπλα, ξέρω ότι είναι λάθος. Μέχρι εκεί γνωρίζω».
Με τον 16χρονο Ελληνοαρμένη, Αρμέν Πανουτσαριάν, συναντηθήκαμε στο παναρμενικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Παρότι δεν έχει τελειώσει το σχολείο και δεν έχει πιάσει όπλο στο χέρι ποτέ, θα επιχειρήσει μέσω της αρμενικής πρεσβείας να φτάσει ως το Καραμπάχ. «Πιστεύω είναι καθήκον μου. Θα πάω να πολεμήσω για να υπάρχει και αύριο η Αρμενία. Θέλω να ζω και να ξέρω ότι αύριο και μεθαύριο θα υπάρχει ακόμα η δεύτερη πατρίδα μου, γιατί υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ο κόσμος όλος είναι δικός τους. Οι Τούρκοι δεν θέλουν να υπάρχει η Αρμενία» μού εξηγεί ενώ ακούγονται φωνές στην αρμένικη γλώσσα και αρμένικες μουσικές.
Η μαμά του, δίπλα του, κουνάει μια αρμένικη σημαιούλα. Φαίνεται ότι είναι στενοχωρημένη. Τον αφήνει να φύγει; «Εννοείται. Θέλει κι αυτή να έρθει αν χρειαστεί να πολεμήσει» λέει ο γιος της. Τη ρωτάω. Μου το επιβεβαιώνει. «Δεν έχει λόγο η Αρμενία να κάνει πόλεμο» συνεχίζει ο Αρμέν. «Άλλοι τον ξεκίνησαν. Θέλουν τα εδάφη μας. Το Αζερμπαϊτζάν είναι η μαριονέτα του Ερντογάν. Δεν φοβάμαι να χάσω τη ζωή μου. Και αν τη χάσω, θα ξέρω ότι άξιζε τον κόπο. Και για την Ελλάδα θα πολεμούσα το ίδιο».
Ο 27χρονος Ελληνοαρμένης Άρης, που δουλεύει σε τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης, δεν έχει κάνει ακόμα την κίνηση για τη μετάβαση στην Αρμενία.
«Θα μιλήσω στην πρεσβεία μόλις δω ότι ήρθε η ώρα. Πλησιάζει. Θα πάω να στηρίξω. Έχω κάνει στρατιωτικό. Έχω κρατήσει όπλο στο χέρι μου. Στο Καραμπάχ επικρατεί ένα χάος. Μαίνεται ένας πόλεμος. Ρίχνουν πυρά κι από τις δυο μεριές, και Αρμένιοι και Αζέροι. Υπάρχουν απώλειες κι από τις δυο μεριές. Απλά είναι μια μάχη άνιση. Αν βάλουμε τους αριθμούς κάτω, προφανώς οι Αρμένιοι είναι πάρα πολύ λιγότεροι και σε αριθμό και σε budget. Όποιος μπορεί από την Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει. Αν και δεν είναι ο μόνος τρόπος. Και δεν είναι για το γαμ@το. Είναι η αγάπη για το αρμένικο έθνος. Θες να είσαι εκεί πέρα» λέει με ήρεμη φωνή φορώντας μια κόκκινη μάσκα με λέξεις κεντημένες στα αρμενικά.
«Πιστεύω ότι αξίζει να πεθάνεις για την Αρμενία»
«Όλες οι οικογένειες, και η δικιά μου, είναι φοβισμένη σίγουρα, όταν τους ανακοίνωσα ότι θέλω να πάω στο Καραμπάχ. Το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα δεν το γνωρίζουμε. Εντάξει, υπάρχει φόβος σίγουρα, κι εγώ φοβάμαι ότι μπορεί να σκοτωθώ. Έχω ξαναπολεμήσει για να ξέρω να πολεμάω; Το ότι έχω κρατήσει όπλο στο χέρι μου στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι ξέρω. Αλλά στο μυαλό μου έχω μόνο ένα πράγμα: Να βοηθήσω, όπως θα κάνουν και παιδιά πολύ μικρότερα στην ηλικία από μένα. Πιστεύω, αξίζει να πεθάνεις για την Αρμενία. Πόσο μάλλον όταν έχεις γεννηθεί και μεγαλώσεις μακριά της, όπως εγώ».
Ο κολλητός του, ο 26χρονος ασφαλιστής Βαγγέλης, επίσης γεννημένος στην Αθήνα και Ελληνοαρμένιος, θα πάει στο Καραμπάχ, «παρότι δεν ξέρω να πολεμάω, Ελληνικό Ναυτικό έχω κάνει, γιατί μεγάλωσα με τους γονείς μου να μου λένε ότι έχουμε και μια άλλη πατρίδα. Σίγουρα είμαστε Έλληνες και Έλληνες πολίτες, αλλά αγαπάμε και τη δεύτερη πατρίδα μας. Μπορεί να έχω πάει μόνο δυο φορές στην Αρμενία, αλλά τη θεωρώ πατρίδα μου».
«Οδικώς είναι δύσκολο να πας στο Καραμπάχ, γιατί πρέπει να κάνεις κύκλο μεγάλο για να φτάσεις. Οι Αζέριοι έχουν κλείσει τα σύνορα. Αεροπορικώς γίνεται το ταξίδι. Το ότι έχουν 600 περίπου άνθρωποι δηλώσει πως θέλουν να πάνε, δεν σημαίνει ότι τους πήραν κιόλας. Εγώ και μέσα από τα social media κάνω ό,τι μπορώ. Πρέπει να γλιτώσουμε από την καθημερινή προπαγάνδα της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Είναι ένας βρώμικος πόλεμος. Είναι τυχαίο που η πρεσβεία της Αμερικής στο Αζερμπαϊτζάν είπε να μείνουν όλοι οι Αμερικάνοι κάτοικοι κλεισμένοι σπίτια τους; Γνώριζαν τι θα γίνει» καταλήγει.
ΠΗΓΗ: Sputnik
Σοκ στο πολιτικό σύστημα από τον πρόεδρο του Ναγκόρνο Καραμπάχ!: «Πηγαίνω στην πρώτη γραμμή με τους καταδρομείς»
Το Κοινοβούλιο του Καραμπάχ απευθύνεται προς τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας χωρίς περιστροφές για τον ρόλο της Τουρκίας .Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ή Αρτσάχ, Αραγίκ Χαρουτιουνιάν δήλωσε ότι θα μεταβεί στην πρώτη γραμμή μαζί με τις ειδικές δυνάμεις.
Φανταστείτε σε ποια πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι δικοί μας… ηγέτες σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία.
Μάλιστα και μετά την επίθεση Αζέρων, Τούρκων και ισλαμιστών μισθοφόρων στην πρωτεύουσα, το μαρτυρικό Στεπανακέρτ οι αρχές του Ναγκόρνο- Καραμπάχ δήλωσαν ότι δεν θα εκκενωθεί η πόλη και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν τον αγώνα εκεί.
Πιο αναλυτικά ο Υπουργός Εσωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσε ότι η πρωτεύουσα δεν θα εκκενωθεί και ότι ήδη έχουν στον λογαριασμό 19 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις.
“Οι Αζέροι με πυραυλικές επιθέσεις χτύπησαν την πρωτεύουσα και υπήρξαν 10 νεκροί αλλά όλοι θα μείνουμε εδώ”.
Το κείμενο είναι κάλεσμα της βουλής του Αρτσαχ προς τους Αζέρους, στο οποίο διακρίνεται η πολιτική της Τουρκίας:
«Στις 27 Σεπτεμβρίου, με την ανοιχτή υποκίνηση της Τουρκίας, οι αρχές του Μπακού ξεκίνησαν μια άλλη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας του Artsakh, επαναλαμβάνοντας τις εχθροπραξίες. Πράγματι, αυτή τη φορά ένας από τους κύριους στόχους της ανανέωσης του πολέμου είναι η απότομη εξάπλωση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή, για την οποία οι αυτόχθονες του Αζερμπαϊτζάν χύνουν το αίμα τους, πεθαίνουν ή μένουν ανάπηροι. Κανένας εκπρόσωπος τους γηγενούς λαούς του Αζερμπαϊτζάν δεν θα κερδίσει τίποτα από αυτόν τον πόλεμο, δεν υπάρχει τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ εσάς και των Αρμενίων του Artsakh, τα συμφέροντά μας δεν είναι σε αντίθεση μεταξύ τους.
Οι Αρμένιοι του Artsakh σας φέρονταν πάντα με σεβασμό και τις τελευταίες δεκαετίες είναι οι αρχές του Μπακού που εμπόδισαν την επικοινωνία και τη φιλία μεταξύ μας, μια φιλία που έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Στο Artsakh γνωρίζουν ότι οι αρχές του Μπακού αναζητούν τη στρατιωτική θητεία μεταξύ των αυτοχθόνων λαών του Αζερμπαϊτζάν, στέλνοντάς τους στην πρώτη γραμμή, τους πιο επικίνδυνους τομείς του μετώπου, όπου η πιθανότητα θανάτου είναι υψηλότερη.
Έτσι, οι αρχές του Μπακού επιλύουν δύο προβλήματα: αφενός, σας χρησιμοποιούν ενάντια στο Artsakh, αφετέρου, να απαλλαχτούν από εσάς, επειδή είστε εμπόδιο στο δρόμο της μαζικής Τουρκικοποίησης του Αζερμπαϊτζάν. Ανεξάρτητα από το πόσο ενεργά συμμετέχετε στην επίθεση εναντίον του Artsakh ως μέρος του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ο λαός του Artsakh αισθάνεται βαθιά θλίψη για κάθε θύμα και τραυματίες στις τάξεις σας. Επειδή πλησιάζει το τέλος μιας σημαντικής δημογραφικής και ιστορικο-πολιτιστικής ανακατάταξης σε αυτήν την περιοχή με ιστορία χιλιάδων ετών. Προκειμένου να μη σκοτωθείτε για τις ιδιοτροπίες των αρχών του Μπακού, απευθύνουμε έκκληση στους αυτόχθονες λαούς του Αζερμπαϊτζάν: Lezgins, Talysh, Avars, Tatars, Udins, Tsakhurs, Ingilos, Rutuls, Shahdags, Kurds, που βρίσκονται στα πρόθυρα αφομοίωσης τους.
1. Αποφύγετε τη στρατολόγηση, πηγαίνοντας στην πρώτη γραμμή, συμμετέχοντας σε στρατιωτική επίθεση εναντίον του λαού του Artsakh με κάθε δυνατό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν. Όσοι εγκατέλειψαν το Αζερμπαϊτζάν και δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον του Artsakh θα λάβουν κατάλληλη βοήθεια από τις σχετικές δομές της αρμενικής διασποράς σε άλλες χώρες.
2. Εάν βρεθείτε στην πρώτη γραμμή, προσπαθήστε να μην συμμετέχετε σε εχθροπραξίες και αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να παραδοθείτε στους εκπροσώπους των Ένοπλων Δυνάμεων Artsakh. Όσοι επιθυμούν να παραδοθούν πρέπει να δείξουν ότι είναι άοπλοι όταν διασχίζουν τα σύνορα κρεμώντας μια λευκή σημαία ή ένα κομμάτι από λευκά ρούχα στο κεφάλι τους (ώστε να είναι ορατό). Αμέσως μετά την παράδοση, δηλώνοντας ότι ανήκει στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αζερμπαϊτζάν, το άτομο δεν θα θεωρηθεί αιχμάλωτος πολέμου, αλλά φιλοξενούμενος, και θα παραληφθεί σύμφωνα με τους κανόνες φιλοξενίας που υιοθετούν οι αυτόχθονες λαοί αυτής της περιοχής για χιλιετίες. Με τη θέλησή τους, αυτοί οι άνθρωποι θα αποφασίσουν εάν θα μείνουν στο Artsakh ή θα φύγουν για άλλη χώρα. Όσοι επιθυμούν να φύγουν από το Artsakh θα λάβουν κατάλληλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων, για ασφαλή μεταφορά σε τρίτη χώρα και κατοικία εκεί.
Η Δημοκρατία του Artsakh, ως απόδειξη φιλικής και μη εχθρικής στάσης απέναντι στους αυτόχθονες λαούς του Αζερμπαϊτζάν, είναι έτοιμη να παραδώσει, χωρίς καμία προϋπόθεση, τα σώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις εναντίον μας και είναι από τους αυτόχθονους του Αζερμπαϊτζάν. Οι συγγενείς των νεκρών στρατιωτών μπορούν να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία της Δημοκρατίας του Artsakh για να οργανώσουν αυτήν τη διαδικασία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν συζήτησαν την Παρασκευή για τις συγκρούσεις που επικρατούν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι ηγέτες εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συμμετοχή εξτρεμιστών από τρομοκρατικές ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής στις συγκρούσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου