Police-Voice blog ➤
Διαπραγματεύσεις άμεσα με ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ολλανδία για την απόκτηση των πολεμικών πλοίων που θα αλλάξουν τις ισορροπίες με την Τουρκία στη Μεσόγειο - Με διαδικασίες εξπρές αποκτούμε και 18 γαλλικά Rafale τους επόμενους μήνες
Την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, αντί για δύο που ήταν η αρχική απαίτηση, και 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών προβλέπει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που καταρτίζεται με ταχύτατες διαδικασίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντάται μέσα στην εβδομάδα με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου στην Κορσική που διοργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος την Πέμπτη και την Παρασκευή.
«Κλείδωσε» η ημερομηνία για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας ώστε το προσεχές διάστημα -ακόμα και μήνα- να πέσουν και οι υπογραφές από τους δύο ηγέτες.
Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.
Ανησυχία
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα τροφοδοτεί την ανησυχία όχι μόνο στην Ε.Ε., όπου εξελίσσεται πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας και της ίδιας της κ. Μέρκελ, αλλά και στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Πομπέο, καθώς και από τις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραμπ με τους δύο ηγέτες.
Η αμερικανική ανησυχία αφορά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ, όπου όμως η πρωτοβουλία για μηχανισμό αποτροπής «ατυχημάτων», που ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε προαναγγείλει μέσω Reuters, επλήγη από τη σπουδή του να εμφανίσει ως έναρξη διαλόγου μία πρόταση για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο από τη γραμματεία της Συμμαχίας σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων, για την οποία αναμένονται παρατηρήσεις εντός μίας εβδομάδας.
Αυτές οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν συμφωνίες για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκαθαρίζει η Αθήνα, ενώ ενδεικτικό της ενόχλησης για τους χειρισμούς Στόλτενμπεργκ ήταν το σχόλιο του κ. Πέτσα περί σοβαρότητας με την οποία πρέπει να κινείται όποιος κατέχει σημαντικό αξίωμα.
Δυσαρέσκεια
Η χώρα μας θεωρεί μη αποδεκτή την πολιτική «ίσων αποστάσεων» της Συμμαχίας, γεγονός που έχει επισημάνει στον κ. Στόλτενμπεργκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση πάντως βλέπει θετικά κάθε πρωτοβουλία με στόχο τη μείωση της έντασης, αλλά με αδιαπραγμάτευτη θέση ότι διάλογος κάτω «από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται».
Η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και οι χαμηλοί τόνοι θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν τις κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να πέφτει στην παγίδα ρητορικών προκλήσεων, ενώ πρωτοβουλίες εκδηλώνονται και στον ΟΗΕ. Στη Ν. Υορκη ο κ. Δένδιας επέδωσε στον γενικό γραμματέα Αντ. Γκουτέρες επιστολή του κ. Μητσοτάκη όπου παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Αγκυρας, όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου