Police-Voice blog ➤
Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επίθεση του Χαφτάρ την Τρίπολη, η τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας του Σάρατζ έχει αποδειχθεί καθοριστική εν απουσία της Ευρώπης, γράφει ο Λορέντζο Κρεμονέζι στην ιταλική εφημερία ‘Κοριέρε Ντέλα Σέρα’.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ χάνει την Τριπολιτία και κινδυνεύει σοβαρά για εσωτερική εξέγερση στην Κυρηναϊκή.
Αυτή είναι η κατάσταση τώρα στη Λιβύη, όπου επικρατεί ο πόλεμος.
Σήμερα το πρωί οι πολιτοφυλακές με επικεφαλής την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην οποία προΐσταται ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, ανακοίνωσαν την κατάληψη της πόλης Ταρχούνα.
Είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής μετά από περισσότερους από 14 μήνες την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
Ο Χαφτάρ στις 4 Απριλίου 2019 από τη Βεγγάζη, σε ξαφνική και απροσδόκητη στροφή, απέσυρε τις δεσμεύσεις με τον ΟΗΕ για πολιτικό διάλογο, επέβαλε τη λογική των όπλων και ανακοίνωσε ότι θα κατακτήσει την πρωτεύουσα «σε λίγες μέρες».
Αλλά αυτές οι μέρες έχουν επεκταθεί σε εβδομάδες, μετά σε μήνες, με σημαντικές ζημιές και χιλιάδες θύματα (τα ακριβή δεδομένα είναι ακόμα άγνωστα) μαζί με την προοδευτική δέσμευση της Αιγύπτου, της Ρωσίας και των Εμιράτων παράλληλα με τον Χαφτάρ και εναντίον της Τουρκίας και του Κατάρ που έσπευσε σε βοήθεια του Σάρατζ.
Σήμερα ο Χάφταρ, 76χρονος στρατιωτικός, γνωστός ως (πρώην;) ισχυρός της Κυρηναϊκής, υφίσταται μια πολύ σοβαρή στρατιωτική και πολιτική κατάρρευση.
Ακόμη, από τον Δεκέμβριο του 2019 φαινόταν η αδυναμία του. Τα στρατεύματά του, επικουρούμενα ιδίως από τους Ρώσους μισθοφόρους της στρατιωτικής εταιρείας Wagner, είχαν σχεδόν περιβάλλει την Τρίπολη. Τα Εμιράτα προμήθευαν εκατομμύρια δολάρια και μια συνεχής ροή όπλων και πυρομαχικών έφτανε από την Αίγυπτο.
Αλλά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε επιλέξει να συνεργαστεί σοβαρά με τον Σάρατζ .
Τα αεροσκάφη (κυρίως drones) και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι μπόρεσαν σταδιακά να παραλύσουν την αεροπορική υπεροχή του Χαφτάρ, οπότε οι ταξιαρχίες των Συριακών πολιτοφυλακών (ίσως πάνω από 10.000) που προσέλαβαν και εκπαιδεύτηκαν από τον τουρκικό στρατό και στάλθηκαν στην Τρίπολη και η Μισράτα έκαναν τα υπόλοιπα.
Ήδη τον Μάρτιο, οι πολιτοφυλακές του Σάρατζ κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του παραλιακού δρόμου προς την Τυνησία και τα ύψη της Ναφούσα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, επομένως, έχουν νικήσει τις αντίπαλες προηγμένες δυνάμεις στα προάστια της Τρίπολης.
Από χθες το βράδυ, η πρωτεύουσα γιόρτασε το τέλος της πολιορκίας. Σήμερα οι εορτασμοί συνεχίζονται στα τζαμιά με την ευκαιρία των προσευχών για την Μουσουλμανική Παρασκευή.
Η κατάληψη της Ταρχούνα σημαίνει με λίγα λόγια ότι ο Χαφτάρ επιστρέφει τώρα στις αρχικές θέσεις, χάνει την Τριπολιτάνια και ακόμη και οι τελευταίες βάσεις του στο δυτικό Φεζάν φαίνονται απομονωμένες, αδύναμες, στα πρόθυρα πτώσης ή εκκένωσης.
Στην αρχή αυτών των εξελίξεων, οι συμφωνίες μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν φαίνονται θεμελιώδεις.
Μια μακρά διαδικασία επαφών μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, που έχει τις ρίζες των συμφωνιών για τη Συρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε σε απευθείας τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των δύο προέδρων τις τελευταίες ημέρες.
Πριν από δύο εβδομάδες, η Μόσχα έστειλε επίσης περίπου δεκαπέντε απαρχαιωμένα πολεμικά αεροσκάφη Σοβιετικής εποχής στη Λιβύη για να εξασφαλίσει την ομαλή απόσυρση ανδρών Wagner από το Μπάνι Βαλίντ της Τριπολιτάνιας, στη βάση της Τζούφρα στην Κυρηναϊκή.
Προς το παρόν, λοιπόν, η Μόσχα εγγυάται τάξη στην Κυρηναϊκή, ενώ η Τουρκία θριαμβεύει στην Τριπολιτία.
Αλλά η κατάσταση παραμένει εξελισσόμενη. Η δύναμη του Χαφτάρ ταλαντεύεται. Οι φυλές της Κυρηναϊκής άρχισαν να δρουν εναντίον του. Το κοινοβούλιο του Τομπρούκ σηκώνει το κεφάλι του. Ο πρόεδρος της, Αγκουίλα Σάλεχ, κατηγορείται, από κύκλους που εξακολουθούν να είναι πιστοί στο Χαφτάρ, για αναζήτηση συμφωνιών στο τραπέζι με την Τρίπολη.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό , η οποία έχει υιοθετήσει μια πολιτική αναμονής από τη διάσκεψη του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου.
Η έναρξη της νέας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ειρήνη» με επικεφαλής την Ιταλία, η οποία αντικαθιστά την παλιά επιχείρηση Σοφία, δημιουργεί αμφιβολίες και αμηχανίες ειδικά στην Τρίπολη.
Επισήμως, στόχος της νέα αποστολής είναι να επιβάλει το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή όπλων στη χώρα.
Ωστόσο, ο Σάρατζ επαναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση ότι οι κανόνες εμπλοκής και ειδικά οι μέθοδοι παρέμβασης εναντίον του Χαφτάρ δεν είναι σαφείς.
Στην πραγματικότητα, λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια κυρίως από ξηρά από την Αίγυπτο και αεροπορικώς.
Η τουρκική βοήθεια στην Τρίπολη προέρχεται κυρίως από τη θάλασσα. Δεν έχουν έρθει ακόμη πειστικές εξηγήσεις από τις Βρυξέλλες.
Πηγή: echedoros-a.gr
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου