Police-Voice blog ➤
Διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα από την Ελλάδα!
Συγκεκριμένα, η Αθήνα καλεί πλέον την Άγκυρα να αποδείξει με πράξεις την υποτιθέμενη βούληση της για επίλυση του Κυπριακού, απαντώντας στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ που λίγο πολύ δήλωνε ότι δεν υφίσταται κατοχή στην Κύπρο.
Η Άγκυρα είχε φτάσει στο σημείο να γραφτεί εκ νέου η ιστορία, με στόχο να δικαιολογηθεί όχι μόνο η εισβολή του 1974 αλλά και η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.
Όλα αυτά είχαν συμπεριληφθεί σε επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη προς απάντηση μιας αναφοράς του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια σε επιτροπή του ΟΗΕ, για το Κυπριακό πρόβλημα.
Η Αθήνα περνά όμως στην αντεπίθεση και σε επιστολή της η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, καλεί την Τουρκία να μαζέψει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και υπενθυμίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο αλλά και των αρχών της μη χρήσης βίας και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και επισημαίνει ότι «δεν είναι εποικοδομητική η πρακτική της υπαγόρευσης των μαθημάτων της Ιστορίας των Κρατών στην διεθνή κοινότητα».
Η επιστολή (S/2020/543) δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου 2020.
Το κείμενο της επιστολής:
«Επιστολή της Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Έθνη της 12ης Ιουνίου 2020 προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας
Σχετικά με την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου,( S/2020/437), της 22ας Μαΐου 2020, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ήθελα να δηλώσω τα ακόλουθα σημεία.
Καλωσορίζω τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Τούρκου συναδέλφου μου, ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει με συνέπεια τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μια συμφωνημένη συμφωνία για την Κύπρο, βάσει του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, με λύπη μου σημειώνω τις επαναλαμβανόμενες, μονόπλευρες “ερμηνείες” του Τούρκου συναδέλφου μου για την ιστορία του Κυπριακού. Η πρακτική της υπαγόρευσης των μαθημάτων της Ιστορίας των Κρατών στη διεθνή κοινότητα δεν είναι καθόλου εποικοδομητική, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.
Θα προτιμούσα να επικεντρωθώ στο παρόν και να επαναλάβω ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας για 46 χρόνια πάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απαγορεύει την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους.
Παραβιάζει επίσης όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, τα οποία καλούν, μεταξύ άλλων, όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόσυρση όλων των παράνομων ξένων στρατευμάτων, καθώς και τις συνθήκες του 1960 για την Κύπρο.
Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά και πιο καθαρά από τα λόγια.
Η πολιτική βούληση της Τουρκίας για μια διευθέτηση της Κύπρου πρέπει να εκδηλωθεί αξιόπιστα και συγκεκριμένα στην πράξη.
Προς το παρόν, δυστυχώς, η Τουρκία απέχει πολύ από το να διευκολύνει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες εντός των θαλάσσιων ζωνών της και με τη βαριά στρατιωτικοποίηση στην θάλασσα και στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Ελλάδας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες τερματισμού της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. S/2020/543 2/2 20-07909 Θα ήμουν ευγνώμων να κυκλοφορήσετε την παρούσα επιστολή ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Μαρία Θεοφίλη
Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας».
Πηγή ➤https://www.el.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου