Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Στοχευμένα μέτρα εν όψει Πάσχα όπου χρειαστεί – Χαρτογράφηση της ΕΛ.ΑΣ. στις περιοχές με παραβάτες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Εβδομήντα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου 25.000 επιβάτες 330 αεροπορικών πτήσεων εντόπισε το κέντρο ιχνηλάτησης στο Χαλάνδρι από τις 12 Μαρτίου 2020 έως και χθες, αποτρέποντας τη διασπορά του Covid-19 σε τουλάχιστον επτά περιοχές περιορισμού που είχαν μείνει αλώβητες από την πανδημία.
Σε 15.000 από αυτούς έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους και της τήρησης της καραντίνας. Από αυτούς τους επιβάτες οι 23.356 τέθηκαν σε καραντίνα, για πολλούς από τους οποίους έληξε η 14ήμερη υποχρεωτική απομόνωση. Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στους καθημερινούς ελέγχους που γίνονται για την παραβίαση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν κάνει μία χαρτογράφηση των περιοχών όπου εντοπίζονται οι περισσότεροι παραβάτες, όπως και τη συχνότητα των αιτιολογιών μετακίνησης που παρουσιάζουν, ώστε αν χρειαστεί να ληφθούν στοχευμένα μέτρα.
Από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, στις ιχνηλατήσεις μπήκαν καράβια, σκάφη αλλά και συνοριακοί σταθμοί. Καταχωρίστηκαν 6.000 άτομα, έγιναν 3.000 έλεγχοι σε 68 αεροπορικές πτήσεις, σε 14 καράβια, κυρίως εκείνα που προέρχονταν από Ιταλία, και στις διελεύσεις από 10 συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας.
Κρούσματα σε πτήσεις
Ενδεικτικά, δύο πτήσεις που έφθασαν από Ελβετία και Κατάρ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν «καθαρές», ωστόσο την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου, σε δύο πτήσεις από Βρυξέλλες συνολικά με 158 επιβάτες ανιχνεύτηκε ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού και έξι ακόμη θετικά σε πτήση που έφθασε την Παρασκευή από τη Βιέννη.
Η σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας, αναδείχθηκε εντονότερα μετά την εξερεύνηση των 263 επιβατών δύο πτήσεων που είχαν φθάσει πρόσφατα στην Ελλάδα από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ανάμεσα στις οποίες είχαν εντοπιστεί 22 κρούσματα του ιού. Σημειώνεται ότι έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας.
Η «καμπύλη»
Η «καμπύλη», ο μαθηματικός τύπος και στην καθημερινή και συνολική καταγραφή των παραβάσεων απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, αποτελεί… βαρόμετρο μαζί με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα για τη λήψη ή όχι επιπρόσθετων μέτρων. Γι’ αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους προκειμένου να υπάρχει καθημερινό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματικότητα.
Μέχρι και χθες το μεσημέρι, σε 15,5 ημέρες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, είχαν βεβαιωθεί συνολικά 23.489 παραβάσεις, με τον ημερήσιο μέσο όρο των παραβάσεων να ανέρχεται σε 1.515. Μετά τη χαρτογράφηση των περιοχών όπου εντοπίζονται περισσότεροι παραβάτες και τη συχνότητα των αιτιολογιών μετακίνησης , δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και μείωση των αριθμητικών δεδομένων, να υπάρχουν στοχευμένες λήψεις επιπρόσθετων μέτρων μετακίνησης πολιτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε, μιλώντας στο MEGA, την ανάλυση των δεδομένων των παραβάσεων άσκοπων μετακινήσεων και ανέφερε: «Εξετάζαμε το προηγούμενο διάστημα τον περιορισμό του αριθμού και του χρόνου των μετακινήσεων. Αποφασίστηκε ότι είχαμε αρκετά στοιχεία ήδη στα χέρια μας από τους ελέγχους της Αστυνομίας, ώστε να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα και στα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ανά την επικράτεια, για να ελέγξουμε καλύτερα τις παραβατικές συμπεριφορές».
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, είπε σχετικά: «Είναι στάση αντικοινωνική και ανεύθυνη η κίνηση τις μέρες του Πάσχα με φθηνές δικαιολογίες. Στα μητροπολιτικά κέντρα υπάρχουν μεγάλα επιδημιολογικά φορτία. Αυτό ισχύει και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».
ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
  • 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περίπου 25.000 επιβάτες 330 αεροπορικών πτήσεων
  • 356 τέθηκαν σε καραντίνα
  • 645 πολίτες και 1.059 επαφές τους τέθηκαν επίσης σε καραντίνα
  • 15.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους και τήρησης της καραντίνας
  • 489 παραβάσεις είχαν βεβαιωθεί συνολικά μέχρι και χθες το μεσημέρι σε 15,5 ημέρες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων
  • 1.515 ο ημερήσιος μέσος όρος των παραβάσεων
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
5 νέα κρούσματα στη δομή προσφύγων
Στο μεταξύ, στη μία από τις δύο δομές φιλοξενίας αλλοδαπών στη Μαλακάσα, όπου βρίσκονται 1.780 άτομα, μετά την ανίχνευση του θετικού κρούσματος, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους 100 ατόμων, προέκυψαν 5 ακόμη, ενώ χθες έγιναν ακόμη 100 έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται. Από τη συγκεκριμένη δομή προχθές είχαν καταφέρει να φύγουν τουλάχιστον 8 άτομα, εκ των οποίων χθες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς τα 5 και οδηγήθηκαν και πάλι στη δομή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου