Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Κίναρος: Οριστικά στο αρχείο η τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Αυλαία στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης συντριβής του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τον Φεβρουάριο του 2016, στη νήσο Κίναρο ρίχνει η διάταξη απόρριψης της ανάσυρσης της δικογραφίας από το αρχείο, που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Με τη διάταξη, την οποία φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία για την τραγωδία η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, του Αναστάσιου Τουλίτση, του Κωνσταντίνου Πανανά και του Λευτέρη Ευαγγέλου.

Την επανεξέταση της υπόθεσης είχε αιτηθεί ο πατέρας του ενός θύματος, Παναγιώτης Πανανάς, ζητώντας την απόδοση ποινικών ευθυνών σε πέντε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. «Απορρίπτουμε την από 16-10-18 αίτηση περί ανάσυρσης από το αρχείο της δικογραφίας και κίνησης της ποινικής δίωξης του Παναγιώτη Πανανά του Κωνσταντίνου», αναφέρει ο εισαγγελέας και παραθέτει το αιτιολογικό: «Επειδή δεν εισφέρει νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν την επανεξέταση της υποθέσεως για την οποία έχει εκδοθεί η πράξη μας για τη θέση της δικογραφίας στο αρχείο -ούτως ώστε εξακολουθεί να μην πιθανολογείται σοβαρά και επαρκώς και πέρα από το επίπεδο των απλών υπονοιών η ενοχή κάποιου εν ζωή στελέχους του Π.Ν. για το συμβάν της απώλειας του Ε/Π Π.Ν. 28 και του πληρώματός του την 11-02-2016, αλλά αντίθετα κάτι τέτοιο αμφισβητείται ζωηρά από τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία- επιπλέον δε είναι αόριστη, ασαφής και αντιφατική…».

Ευθύνες στο πλήρωμα

Η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου αποκλείει το ενδεχόμενο λαθών στο σχεδιασμό της πτήσης και οι όποιες ευθύνες εστιάζονται στην εκτέλεση από τα μέλη του πληρώματος: «Το πλήρωμα γνώριζε καλά τη γεωγραφική θέση, τη διαμόρφωση και τις εδαφικές εξάρσεις της Κινάρου και μάλιστα προ πτήσεως είχε ασχοληθεί ειδικά με τους χάρτες της διαδρομής, πλην όμως πέταξε εγγύτατα προς αυτήν χωρίς ειδική διαταγή ή οδηγία προς αυτό και χωρίς άλλη εμφανή αιτία. Από τις αποτυπώσεις βίντεο του 2ου ΚΕΠ και τις προσομοιώσεις που έγιναν, προκύπτει ότι το Ε/Π προσέγγισε την Κίναρο ακόμη και κάτω του ενός ν.μ. (ναυτικού μιλίου) και εκτέλεσε δραστική στροφή δεξιά με τουλάχιστον διπλό βαθμό στροφής, με αποτέλεσμα να έλθει σε επαφή με την κορυφή του όρους Πάπας, με τα γνωστά αποτελέσματα». Στη διάταξη ο Εισαγγελέας επισημαίνει ότι και στην αίτηση του πατέρα του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου Πανανά , αποδίδονται έμμεσα ευθύνες στον χειριστή. «Η αίτηση δεν εισφέρει κάτι νεότερο στα παραπάνω, αντίθετα όπως προαναφέραμε, εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται την ύπαρξη ευθυνών στο πρόσωπο του Κυβ. του Ε/Π σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα».

Η αρχική πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση του ελικοπτέρου δεν ευθύνονται για το δυστύχημα. Ως πιθανές αιτίες του δυστυχήματος προσδιορίζει τη λανθασμένη αντίληψη θέσης στον χώρο ή άλλη αδιευκρίνιστη αιτία κατά τα τελευταία 26 δευτερόλεπτα της πτήσης.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Πανανά στην αίτησή του υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι διατάχθηκε η εκτέλεση της πτήσης ενώ ο καιρός ήταν απαγορευτικός, με ισχυρούς ανέμους μέχρι 9 μποφόρ, ότι η βάση νεφών ήταν κάτω από το απαγορευτικό όριο και ότι ήταν κακή η επικοινωνία του ελικοπτέρου με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», από την οποία είχε απονηωθεί. «Το δυστύχημα αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις εγκληματικές παραλείψεις των αξιωματικών, που αφενός επέτρεψαν την απονήωση ενός ακατάλληλου ελικοπτέρου σε συνθήκες θύελλας, αφετέρου όταν διαπίστωσαν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ατυχήματος δεν διέταξαν την ακύρωση της αποστολής. Η παθητική στάση της Εισαγγελίας σχετικά με τις ευθύνες ενός εκάστου των υπευθύνων αξιωματικών είναι εκκωφαντικά προκλητική για το κοινό περί δικαίου αίσθημα και προσβλητική για τις οικογένειες των νεκρών. Εύχομαι η αστική διαδικασία να φωτίσει καλύτερα τις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας», λέει στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος του Παναγιώτη Πανανά, Γιάννης Μαρακάκης.

Αγωγή-μαμούθ από την οικογένεια του Κ. Πανανά

Την ίδια ώρα όμως η υπόθεση ανοίγει στα αστικά δικαστήρια, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη εκδικάζεται η αγωγή-μαμούθ που έχουν καταθέσει οι γονείς του Κωνσταντίνου Πανανά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αξιώνοντας ως αποζημίωση μισό εκατ. ευρώ ο καθένας. «Εξαιτίας του θανάτου του υπέστημεν ανεπανόρθωτο ψυχικό κλονισμό και ψυχική οδύνη, δικαιούμενοι κατά τούτο να απαιτήσουμε από τους εναγομένους την καταβολή χρηματικής ικανοποιήσεως ένεκα ψυχικής οδύνης, η οποία λαμβανομένων υπ’ όψιν των συνθηκών θανάτου του παιδιού μας, του στενότατου δεσμού που είχαμε μαζί του, της περιουσιακής καταστάσεως των εναγομένων και του βαθμού συγγενείας με τον αποβιώσαντα, ανέρχεται στο εύλογο με βάση τις περιστάσεις ποσό των 500.040 € δι’ έκαστο από τους ενάγοντες», αναφέρουν ο Παναγιώτης και η Aννα Πανανά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», κατά του Δημοσίου έχει στραφεί και η οικογένεια του κυβερνήτη του μοιραίου Αgusta Βell Αναστάσιου Τουλίτση με πρόσθετη παρέμβαση στην αγωγή των γονιών του Κωνσταντίνου Πανανά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου