Police-Voice blog ➤
Είναι γνωστό ότι από το 2003, όταν για πρώτη φορά, αμέσως μετά την αποστρατεία και την απομάκρυνσή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ο στρατηγός Tuncer Kılınç, εκφράστηκε υπέρ της γεωπολιτικής στροφής στην Ευρασία, αναπτύσσεται στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) ένα μέτωπο που θέλει την Τουρκία να απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ και να στρέφεται προς Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Ευρασία.
Είναι οι λεγόμενοι Ευρασιατιστές, τουρκιστί ‘Avrasyacılar’. Η τάση αυτή αναπτύχθηκε στις τάξεις των ΤΕΔ για έναν και μοναδικό λόγο.
Οι οπαδοί αυτής της τάσης πιστεύουν ότι οι δημοκρατικές αρχές της Δύσης αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συνέχιση της πολιτικής της άρνησης στο Κουρδικό Ζήτημα, άρα στην ουσία αποτελούν απειλή για την γιγάντωση του Κουρδικού, που τελικά θα οδηγήσει στο διαμελισμό της Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισαν να στραφούν προς Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Ευρασία, επειδή οι χώρες αυτές δεν έχουν και τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ευαισθησίες για παρόμοια ζητήματα.
Φυσικά, η στροφή αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως απόπειρα δημιουργίας ενός εργαλείου διαπραγμάτευσης, λέγε με εκβιασμό, με τη Δύση, όταν η Τουρκία δέχεται πιέσεις για την πολιτική λύση του Κουρδικού.
Αυτοί οι κύκλοι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη στροφή του Ερντογάν προς τη Μόσχα, την αγορά των S-400, τη συνεργασία στη Συρία δια των συμφωνιών Αστανά και Σότσι.
Σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δοκιμάζονται λόγω του Ιντλίμπ, ο Ερντογάν επιχειρεί την επαναπροσέγγιση με τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γεγονός που τον φέρνει σε σύγκρουση με τους λεγόμενους Ευρασιατιστές.
Για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Τραμπ (18 Φεβρουαρίου 2020), ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε: “Με τον Πρόεδρο Ερντογάν μλήσαμε για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, εργαζόμαστε μαζί γι’ αυτό. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”.
Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της διάστασης απόψεων Τουρκίας-Ρωσίας στο θέμα του Ιντλίμπ.
Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι διαφωνίες για το θέμα και ενώ οι εθνοπατριώτες του κυβερνητικού στρατοπέδου στην Τουρκία ζητούν την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου του στο Twitter:
“Είμαστε μαζί επί 68 χρόνια για την Ειρήνη και την Ασφάλεια. #WeAreNATO”.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στραφεί προς τη Δύση καθώς και μια άλλη ανάρτηση του ίδιου υπουργείου που αναφέρεται σε “αμοιβαία συνεργασία με την Ελλάδα”.
T.C. Millî Savunma Bakanlığı
@tcsavunma
68 yıldır Barış ve Güvenlik için birlikteyiz. #WeAreNATO
Μετάφραση Tweet
5:53 μ.μ. · 18 Φεβ 2020Twitter for iPad
Türk ve Yunan Millî Savunma Bakanlık heyetleri arasında Atina’da süren ve güven artırıcı önlemler başta olmak üzere karşılıklı iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan görüşmelerde ikinci gün tamamlandı. Görüşmelere yarın da devam edilecek.
149 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet, το γεογνός ότι η Τουρκία συμμετέχει στην καμπάνια “WeAreNATO”, που ξεκίνησε το 2017, μετά από τρία χρόνια, είναι ενδεικτικό της επανάκαμψής της στις… αγκάλες της Δύσης και του ΝΑΤΟ.
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της σύγκρουσης ΝΑΤΟϊστών και Ευρασιατιστών στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης.
Πηγή: cumhuriyet
Πηγή ➤https://infognomonpolitics.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου