Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ! ΤΡΕΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Αυτή τη στιγμή, στο hotspot στο Βαθύ και περιμετρικά από αυτό, ζουν περισσότεροι από 7.600 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 12 φορές περισσότεροι από την επίσημη χωρητικότητά του, που είναι 648 άτομα. Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό κείμενο που εξέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και η PRO ASYL με τον τίτλο «Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Σάμο: Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος».
Παρά την πληθώρα καταγγελιών και δημοσιευμάτων για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια, λόγω του υπερπληθυσμού και της ανεπάρκειας των αναγκαίων παροχών και παρά τις διαμαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων και των κατοίκων του νησιού, οι συνθήκες παραμένουν άκρως επικίνδυνες, αναφέρουν οι οργανώσεις. Η κατασκευή μίας νέας δομής λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ, με την πρόσφατα εξαγγελθείσα δυναμικότητα των 5000+ ατόμων, εντείνει το ήδη υπάρχον ξενοφοβικό κλίμα στο νησί, συμπληρώνουν.
Παραθέτουν δε μαρτυρίες προσφύγων στη Σάμο που διαμένουν μέσα και έξω από το hotspot, τους οποίους επισκέφθηκαν πρόσφατα μέλη της οργάνωσης και συνομίλησαν μαζί τους:
«Φοβάμαι. Κάθε γυναίκα φοβάται. Δεν έχει τουαλέτες κοντά στις σκηνές μας. Από φόβο τη νύχτα δεν μπορείς να πας στην τουαλέτα. Είναι αρκετός κόσμος εδώ γύρω, έχει πολύ θόρυβο. Δεν αισθανόμαστε άνετα, δεν αισθανόμαστε ασφαλείς», λέει μία 57χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία ζει σε μία σκηνή έξω από το hotspot μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, δύο από τα οποία είναι ανήλικα.
Ένας 17χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας, ο οποίος ζει σε μία σκηνή με ενήλικες και αισθάνεται εκτεθειμένος ακόμη και σε σεξουαλική παρενόχληση ή βία μας είπε: «…. Δεν είμαι ασφαλής, επειδή δεν έχω οικογένεια δεν έχω κανέναν να με βοηθήσει. Παρακολουθώ μαθήματα αγγλικών σε μία οργάνωση στην πόλη, όμως δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Μου είναι αδύνατον να μάθω κάτι».
Ο Σ. ένας νεαρός Σομαλός, θύμα βασανιστηρίων, ο οποίος ζει μέσα σε μία σκηνή, περιγράφει: «Έχω δύο κουβέρτες και κοιμάμαι με το μπουφάν μου για να μπορέσω να ζεσταθώ. Έχω πρόβλημα με τα χαρτιά μου. Είμαι εδώ 4 μήνες. Έως πρόσφατα, το μόνο που με απασχολούσε όλη μέρα και όλη νύχτα, είναι να βρω κάτι να φάω. Ο ψυχολόγος του hotspot μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να με δει ψυχίατρος. Επί 20 ημέρες προσπαθούσα να τον προσεγγίσω, αλλά δεν τα κατάφερα», τονίζει».
Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και η PRO ASYL ζητούν να εφαρμοστεί ένα ευρύ πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, τα hotspots να κλείσουν και οι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής.
Οι δύο οργανώσεις καλούν επίσης την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα για δημιουργία κλειστών κέντρων με χωρητικότητα χιλιάδων ατόμων και εκτεταμένη κράτηση, η οποία «θα παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και θα εντείνει ξενοφοβικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, αντιδράσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της τοξικής επίδρασης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις τοπικές κοινότητες», σημειώνουν.
Η RSA και η PRO ASYL ζητούν τέλος, «να παύσει η συστηματική υπονόμευση της οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο με συγγενείς τους στη Γερμανία». Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η Γερμανία συστηματικά απορρίπτει τις σχετικές αιτήσεις από την Ελλάδα, με την επίκληση της λήξης της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου