Police-Voice blog ➤
Τις «κόκκινες γραμμές» για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό απεικονίζουν 67+14 χάρτες, σύμφωνα με την εγκύκλιο-σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Τρία στάδια και τέσσερα παραρτήματα περιλαμβάνει η εγκύκλιος με τις οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εταιρίες παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να μην αποκλειστεί και να μη μείνει χωρίς ρεύμα και το τελευταίο… χωριό της χώρας.
Χιονιάς, χιονοθύελλα, παγετός, δριμύ ψύχος προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε κατοίκους πόλεων και χωριών, ενώ πολλές φορές έχουν κινδυνεύσει και έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές.
Τρία στάδια
Η εγκύκλιος περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο είναι η προ-χειμερινή περίοδος, η οποία καλύπτει το χρονικό διάστημα από το τέλος της προηγούμενης χειμερινής περιόδου ως και ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας.
Αυτή περιλαμβάνει έκδοση διοικητικών πράξεων και κανονιστικών αποφάσεων προσδιορισμού αρμόδιων οργανικών
μονάδων για την εκτέλεση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού ανά οδικό άξονα, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, γίνεται αποτίμηση του έργου του αποχιονισμού κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, προγραμματισμό πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, προμήθεια και αποθήκευση υλικών (π.χ. αλάτι, ψηφίδα κ.λπ.), συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων.
Το δεύτερο στάδιο είναι η περίοδος προετοιμασίας που καλύπτει τον ένα μήνα πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Αυτή η περίοδος προβλέπει την έκδοση σχεδίων για την εκτέλεση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, ολοκλήρωση διαδικασιών προγραμματισμένης μίσθωσης ιδιωτικών μέσων, πρόσληψη εποχιακού προσωπικού και κατανομή, σχεδιασμό εγκαταστάσεων (εργοτάξια, αποθήκες άλατος κ.λπ.), έλεγχο λειτουργίας μηχανημάτων και καθορισμό υπευθύνων ανά οδικό άξονα για τον αποχιονισμό.
Ακολουθεί το τρίτο στάδιο, που είναι η χειμερινή περίοδος, δηλαδή ο χρόνος υλοποίησης όλου του σχεδιασμού. Σε αυτή διασφαλίζεται η ροή πληροφοριών του κάθε επικεφαλής συντονιστή με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και προειδοποιήσεις της ΕΜΥ καθώς και πληροφοριών από την επιτήρηση του οδικού δικτύου για λόγους ετοιμότητας.
Χάρτες και ρόλοι
Η χαρτογράφηση του οδικού δικτύου δόθηκε σε Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΚΑΒ αλλά και στους φορείς λειτουργίας και συντήρησης δικτύων κοινής ωφέλειας όπως ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, φορείς παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προκειμένου να αποσαφηνιστούν και να καθοριστούν οι «γραμμές» του κάθε φορέα συντήρησης ανά τμήμα του οδικού δικτύου. Η χαρτογραφική αποτύπωση αφορά την κατανομή των αρμοδιοτήτων συντήρησης και όχι την αποτύπωση του χαρακτηρισμού των τμημάτων του οδικού δικτύου (Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό) η οποία μπορεί να διαφοροποιείται από τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών. Στις αρμοδιότητες των δήμων περιλαμβάνονται και αυτές της μελέτης και εκτέλεσης έργων τεχνικής υποδομής που αφορούν τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή λιμνοκατασκευών, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
Κουβέρτες και γεύματα
Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και τις διαδικασίες παροχής βοήθειας σε οδηγούς και επιβάτες οχημάτων σε περίπτωση ακινητοποίησής τους στο οδικό δίκτυο λόγω χιονοπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διανέμονται κουβέρτες και πρόχειρα γεύματα που διατίθενται στους αρμοδίους φορείς συντήρησης του δικτύου για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των εγκλωβισμένων.
Αυτές οι δράσεις πρέπει να γίνονται παράλληλα με τις διαδικασίες που συνδέονται με τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση οδηγών και επιβατών. Την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων που έχουν συμβεί στο παρελθόν, οι παραχωρησιούχοι, πέραν των συμβατικών τους υποχρεώσεων, έχουν αναλάβει την προμήθεια και διάθεση θερμικών κουβερτών επιβίωσης, αδιάβροχες και αντιανεμικές, και πρόχειρου γεύματος όταν αυτό απαιτηθεί για την κάλυψη των αναγκών κατ’ ελάχιστο 100 ατόμων.
Φορέας επίσημης ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων και του ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ είναι οι κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, αναφορικά με την κατάσταση στις περιοχές ευθύνης τους μετά από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Στη συνέχεια δράση αναλαμβάνει το Πυροσβεστικό Σώμα, που αναλαμβάνει να ενημερώσει τα αποκεντρωμένα όργανα Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή σήμαρχο, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη.
Ερευνα και διάσωση
Την έρευνα και διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν από το χιονιά, όπως κτηνοτρόφοι, εκδρομείς, κυνηγοί και άλλοι, αναλαμβάνουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Αυτές οι ενέργειες αφορούν τους πιθανούς απεγκλωβισμούς, ενώ σε αυτές τίθεται επικεφαλής των επιχειρήσεων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος αξιολογεί τις πληροφορίες κινητοποιεί τους διαθέσιμους πόρους και ζητά ενισχύσεις ανάλογα με την ιεράρχησή του.
Ακολουθούν οι δράσεις προνοσοκομειακής περίθαλψης ή διακομιδής των διασωθέντων σε υγειονομικές μονάδες, οι οποίες συντονίζονται από τον εκάστοτε υπεύθυνο του ΕΚΑΒ. Σε περιπτώσεις που το ΕΚΑΒ δεν έχει τη δυνατότητα προσέγγισης ζητά τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ιατρικού προσωπικού και μέσων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου