Police-Voice blog ➤
Στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ στρέφει όλη την προσοχή της η Άγκυρα και όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείεται σύντομα να στείλει γεωτρύπανο εκεί. Οι ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας έχουν διαφοροποιηθεί μετά και τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις εταιρείες TOTAL και ENI για να δραστηριοποιηθούν στο θαλασσοτεμάχιο 7.
Η αντίδραση της Τουρκίας δείχνει πως είναι στις προθέσεις της να στείλει γεωτρύπανο στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Υπενθυμίζεται συναφώς πως τον περασμένο Απρίλιο η Άγκυρα, μέσω του ψευδοκράτους, ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πρόθεση της να διενεργήσει έρευνες και γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, σε θαλασσοτεμάχια, δήθεν, του κατοχικού καθεστώτος. Με μια κίνηση στο 7, η Τουρκία θέλει να περάσει από τεστ κοπώσεως τους εμπλεκόμενους. Δηλαδή τη Λευκωσία, το Παρίσι και τη Ρώμη.
Και το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσουν. Γιατί δεν εμπλέκεται μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λόγω δυνατοτήτων δεν μπορεί να αντιδράσει αποτρέποντας την τουρκική επέλαση. Εμπλέκονται μέσω των εταιρειών τους, η Γαλλία και η Ιταλία. Κυρίως η Γαλλία μέχρι τώρα έδειξε πως δεν αντιμετωπίζει παθητικά τις τουρκικές ενέργειες. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερώσει σχετικά τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας. Θα φανεί, όμως, στην πράξη πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση που η Τουρκία θα εισβάλει στο θαλασσοτεμάχιο 7.
Η Άγκυρα, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα από τις γεωτρήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα, καθώς, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε και η τεχνική της ανεπάρκεια (έκοψαν και το τρυπάνι του «Πορθητή»), προφανώς και επενδύει πολιτικά σε αυτό το εγχείρημα. Η μη παρουσία των γεωτρύπανων σε αυτή τη φάση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει πολιτική σημασία, αλλά τεχνική και τούτο θα φανεί προσεχώς. Είναι σαφές πως το τοπίο όπως διαμορφώνεται από την Άγκυρα σε ΑΟΖ, νεκρή ζώνη και Αμμόχωστο, επηρεάζει τις διπλωματικές προσπάθειες στο Κυπριακό, όπως θα εξελιχθούν αυτή την εβδομάδα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, διευθετεί χωριστές επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου