Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Διεθνής «στόχος» η Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, βάλλεται με ομοβροντία «πυρών» από ΕΕ, Ελλάδα και Αίγυπτο

http://police-voice.blogspot.com/


Police-Voice blog ➤
Σε διεθνή κλοιό, μετά τη δεδηλωμένη πρόθεσή της να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, βρίσκεται η Τουρκία, η οποία ωστόσο δεν κάνει πίσω!
Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση που προειδοποίησε την Τουρκία, διά στόματος Φεντερίκα Μογκερίνι, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας την Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και η Αίγυπτος πήρε θέση στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.
Αλλά και η Ρωσία, αν και σε πιο χαμηλούς τόνους, έσπευσε να εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία της» για τις τουρκικές γεωτρήσεις, ζητώντας να αποφευχθεί η ένταση.
Πάντως, η Τουρκία φαίνεται να μην καταλαβαίνει από απειλές. Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται, ότι θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Αίγυπτος: Προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Συγκεκριμένα, ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, δραστηριότητες της Τουρκίας, που προτίθεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».
Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες»
Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.
Ρωσία: Οχι ένταση στην περιοχή
Η Μόσχα κράτησε πιο ήπια στάση σε εκφράζοντας ωστόσο βαθιά ανησυχία για την τουρκική γεώτρηση, ζητώντας να αποφευχθεί η ένταση. Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
«Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ
«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την ανακοινωμένη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, νωρίτερα το Σάββατο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από όποια τέτοια παράνομη ενέργεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», συμπλήρωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στο μεταξύ, η Κύπρος φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τις απειλές της για την ΑΟΖ της Κύπρου. Στην περιοχή είναι από την Παρασκευή το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, ενώ η Αγκυρα, μέσω Navtex, προανήγγειλε την πραγματοποίηση γεώτρησης από τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση, γνωρίζοντας την επικείμενη πλεύση του Fatih δυτικά της Πάφου, για γεώτρηση, τα τελευταία 24ωρα ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον «Πολίτη».
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, η γεώτρηση θα γίνει κοντά στο τεμάχιο 6, εντός του βόρειου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οριοθετήθηκε με νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ενημερώθηκε σχετικά ο ΟΗΕ μέσω κατάθεσης των συντεταγμένων της περιοχής αυτής, για να μην κατηγορηθεί ότι προκαλεί όξυνση. Η κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζει έντονα πως το γεγονός ότι δεν έχει οριοθετηθεί το βόρειο μέρος της ΑΟΖ μέσω συμφωνιών με επηρεαζόμενα γειτονικά κράτη (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία) δεν της περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα επί αυτής της ζώνης και δεν δικαιολογεί, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (την οποία δεν υπέγραψε η Τουρκία), οποιεσδήποτε τουρκικές διεκδικήσεις.
ΥΠΕΞ: Σταματήστε τις παράνομες δραστηριότητες
Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Παυλόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία
Επίσης, νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από το Κρανίδι, όπου παρευρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Αρσενίου Κρέστα (Παπαρσένη) Οπλαρχηγού και Αγωνιστή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
Στην αντιφώνησή του κατά την απονομή τιμητικής διάκρισης από τον Δήμο Ερμιονίδος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Ελευθερία συνιστά για κάθε Έλληνα βιωματική αξία, δηλαδή conditio sine qua non της ίδιας της ύπαρξής του και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπισθούμε έναντι οιασδήποτε επιβουλής».
Υπογράμμισε, επίσης ότι «αυτό δεν θα πρέπει, ποτέ, να το λησμονεί κανείς στο πλαίσιο της ευρύτερης Διεθνούς Κοινότητας, εντός της οποίας, με κύριο σκοπό την προαγωγή της Ειρήνης και της συνεργασίας με άλλους Λαούς, πορεύεται η Πατρίδα μας, σεβόμενη απολύτως και απαρεγκλίτως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους».
Απευθυνόμενος προς την Τουρκία «μέσα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία», τόνισε ότι «οφείλει να γνωρίζει ότι φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αναπόσπαστο δε μέλος του Διεθνούς Δικαίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά τη συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, διότι η συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό Κρατών και κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνώς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων. Επομένως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι νοητή μόνο κατά πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, και αυτό το καθιστούμε σαφές απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία να αυθαιρετεί και να αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του. Πέραν τούτου καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ότι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για μας, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων
Την απάντηση στην κατακραυγή έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι απορρίπτει τη δήλωση που έκανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μεγαλύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Και συνέχισε: «Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον. Στην πραγματικότητα η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν απέφυγε να υπονομεύσει ανόμοια την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του κυπριακού νησιού απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θα είναι λογική προσέγγιση και θα αποτρέψει την αστάθεια στην περιοχή αν όλοι οι άλλοι παράγοντες εκτός της περιοχής αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εξίσωση ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο».
Και κατέληξε: «Επιπλέον όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν».
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου