Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Ώρα 10:45! Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ελλάδα: «Τέλος η αγορά πετρελαίου από το Ιράν, έρχονται κυρώσεις» – Καμπανάκι από την Handelsblatt

http://police-voice.blogspot.com/


Police-Voice blog ➤
Τελεσίγραφο και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά πετρελαίου από το Ιράν. Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε πως αν δεν τερματιστεί η εμπορική συνεργασία με το Ιράν θα υπάρξουν βαρύτατες κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή, έγκυρη γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για αλλαγές ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της σύσφιξης των σχέσεων ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο λόγω της αμερικανοτουρκικής κόντρας, ωστόσο επισημαίνει πως στο παρασκήνιο ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι όλα τα κράτη τα οποία εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν πρέπει να τερματίσουν τις αγορές τους πολύ σύντομα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε πηγή που έχει ενημερωθεί σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η πληροφορία πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να τερματίσει τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις της πυροδότησε την αύξηση κατά περίπου 3% των τιμών του αργού στις αγορές.
Η πηγή του Reuters επιβεβαίωσε την πληροφορία στην οποία αναφέρθηκε πρώτος αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, σύμφωνα με τον οποίο θα τερματιστεί η ισχύς των εξαιρέσεων που παραχωρήθηκαν σε χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στην ομάδα των συμβούλων του για θέματα εθνικής ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες ότι θέλει οι εξαιρέσεις να τερματιστούν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, ανέλαβε να χειριστεί το ζήτημα.
«Μέσα» και η Ελλάδα
Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις που στοχοθετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραχώρησε σε οκτώ από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου προσωρινές απαλλαγές από τις κυρώσεις, που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να αγοράζουν πιο περιορισμένες ποσότητες για έξι μήνες.
Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Ποιος ο στόχος των Αμερικανών
Όμως σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να ανακοινώσει πως από τη 2α Μαΐου δεν θα παραχωρείται πλέον εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις σε «οποιαδήποτε χώρα» εισάγει ιρανικό αργό, αποκάλυψε ο αρθρογράφος της Ουάσινγκτον Πόουστ, επικαλούμενος δύο στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα οποία δεν κατονόμασε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι ο στόχος είναι οι εξαγωγές αργού του Ιράν να εκμηδενιστούν «το συντομότερο δυνατόν». Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αργού και συμπυκνώματος από το Ιράν είναι η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Νότια Κορέα.
Handelsblatt: Να γιατί οι ΗΠΑ φλερτάρουν με Ελλάδα και Κύπρο
Για αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, με την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, κάνει λόγο η Handelsblatt, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις για τους S-400 της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.
Βλέπει όμως και πιθανούς κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία από απρόβλεπτες αντιδράσεις της Άγκυρας, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η αμερικανοτουρκική κόντρα για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι επισκέψεις του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ σε Λευκωσία και Αθήνα και του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mitscher στον Πειραιά (ο κυβερνήτης του οποίου, αντιπλοίαρχος Ian Scalatine, επεσήμανε ότι «η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια σε αυτή την εξαιρετική σημαντική περιοχή»«σηματοδοτούν μια μεγάλη μεταβολή στην ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας επικρατεί η εποχή των παγετώνων, η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει ολοένα και θερμότερα την Ελλάδα και την Κύπρο ως εταίρους στην περιοχή».
Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε με την παραγγελία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 σοβαρή κρίση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων απειλεί να σταματήσει την παράδοση F-35, αλλά και με κυρώσεις, μολονότι το αυτί του Ερντογάν δεν φαίνεται να ιδρώνει, καθώς επιμένει να μην κάνει πίσω στο deal με τη Μόσχα για τους S-400.
«Στην Ουάσινγκτον αυξάνουν οι αμφιβολίες για την αφοσίωση του νατοϊκού εταίρου στη Συμμαχία κι έτσι μπαίνουν στο κάδρο η Ελλάδα και η Κύπρος», γράφει, θυμίζοντας ότι πριν από την αναχώρησή του για τη Λευκωσία ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν διακομματικό σχέδιο νόμου, που προβλέπει την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την υποστήριξη της τριμερούς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, την παροχή μίας μικρής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, εντείνοντας παράλληλα την πίεση στην Άγκυρα καθώς προβλέπει τη μη παράδοση των F-35 όσο η τελευταία εμμένει στην απόκτηση των S-400, ενώ ζητεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εξαντλείται η υπομονή της Ουάσινγκτον για τους S-400 και την τουρκική επιθετικότητα
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, δεν είναι μόνο η στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400 που εξαντλεί την υπομονή της Ουάσινγκτον, αλλά και η επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο», εξηγεί η εφημερίδα.
«Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. “Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε ο Μενέντεζ».
Οι κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο από την αμερικανο-τουρκική κόντρα
Η Handelsblatt όμως βλέπει και κινδύνους από την κλιμάκωση της αμερικανοτουρκικής κόντρας για Ελλάδα και Κύπρο:
«Το γεωστρατηγικό βάρος της Ελλάδας ενισχύεται λόγω της ρήξης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Αυτό όμως σημαίνει και νέους κινδύνους. Εάν η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τους πυραύλους κλιμακωθεί, η Τουρκία ενδέχεται να εξελιχθεί σ’ έναν εντελώς απρόβλεπτο γείτονα για τους Έλληνες και Κυπρίους.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θέλει να αναπτύξει μια από τις συστοιχίες S-400 κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 380 χλμ. Κι έτσι η Τουρκία θα μπορούσε να καταρρίψει αεροσκάφη στη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο».
Πρόσφατα άλλωστε η Milliyet έγραφε για τον αποτρεπτικό ρόλο των συστοιχιών S-400 ως απάντηση στις «ελληνικές παραβιάσεις».
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου