Police-Voice blog ➤
Η απόλυτη κόλαση αναμένεται αύριο στην Αλβανία. Ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να αποφύγει ένα πιθανό σενάριο βίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης την Πέμπτη.
Οι διαπιστευμένοι πρέσβεις στα Τίρανα, τις τελευταίες ημέρες δεν αρκούνται στο να απευθύνουν εκκλήσεις στην αντιπολίτευση για να αποφευχθούν πράξεις βίας στη διαμαρτυρία, αλλά προέβησαν και σε συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση της πλειοψηφίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να ακυρώσει την αυριανή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση ή πράξη βίας. Σύμφωνα με τους πρέσβεις, η ακύρωση της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο θα μείωνε τις εντάσεις και θα ήταν ένας από τους τρόπους αποφυγής σεναρίων σύγκρουσης.
Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις, μέχρι αυτήν τη στιγμή, η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση. Το μόνο προφανές είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για την σύγκλιση της ολομέλειας, αν και συνήθως οι ειδοποιήσεις γίνονται ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση.
Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι η αντιπολίτευση σκοπεύει να εφαρμόσει το σενάριο του κοινοβουλίου των Σκοπίων. Τον Απρίλιο του 2017, το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας έζησε πράξεις βίας άνευ προηγουμένου από εξτρεμιστές υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούφσκι, VMRO-DPMNE.
Είχαν ανοίξει οι πόρτες του Κοινοβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και όρμηξε μέσα πλήθος χτυπώντας ανελέητα τους βουλευτές του SDSM και των αλβανικών κομμάτων. Μεταξύ των τραυματισμένων υπήρξαν και βαριά χτυπημένοι όπως ο Αλβανός βουλευτής Ζιγιαντίν Σέλα από τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς».
Το «φυτίλι» των διαδηλώσεων άναψαν οι φοιτητές που είναι στους δρόμους επί σειρά εβδομάδων, με αίτημα τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η πάταξη εκφυλιστικών φαινομένων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η κυβέρνηση απαντά και σε αυτές τις διαδηλώσεις με καταστολή, ενώ η κοινωνική οργή οξύνει την πολιτική κρίση, μετά και τις παραιτήσεις 62 εκ των 140 βουλευτών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, που αποτελείται από 43 βουλευτές, ήταν αυτή που έκανε την αρχή, με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα να δηλώνει: «Έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο».
Στον ίδιο δρόμο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI), η τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία με 19 βουλευτικές έδρες και την αντιπολίτευση να επιχειρεί να οδηγήσει τον Ε. Ράμα σε πρόωρες εκλογές, καθώς η χώρα οδηγείται στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης. Απέναντι στο Ράμα στέκονται εκτός από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της διαφθοράς στην Αλβανία είναι από τα σημαντικότερα θέματα καθώς η χώρα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη.
Οι πολιτικές ταραχές που δείχνουν να αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση του Εντι Ράμα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου