Police-Voice blog ➤
Αγνόησες το λαμπάκι και έμεινες; Η ταλαιπωρία είναι δεδομένη! Δες τώρα τι πρέπει να κάνεις -σύμφωνα με το autotriti.gr– για να την αντιμετωπίσεις με στυλ και χαρακτήρα, ώστε να είναι είναι ακίνδυνη και όσο το δυνατόν μικρότερη!
Τις εποχές των παχιών αγελάδων ήταν πολύ σπάνιο να μείνει κανείς από καύσιμο και τα περισσότερα συμβάντα είχαν να κάνουν με αμέλεια ή κακό προγραμματισμό. Στις μέρες της κρίσης, που οι περισσότεροι κυκλοφορούν «λαμπάκι» και έχουν το μυαλό τους σε χίλια δυο πράγματα, τα φαινόμενα είναι συχνότερα.
Καλό είναι το αυτοκίνητο να μην οδηγείται συχνά μέχρι να «στραγγίζει» το ρεζερβουάρ καυσίμων, γιατί όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του κινητήρα και να καταστραφεί ο καταλύτης. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν trip computer το οποίο μεταξύ άλλων δείχνει και την αυτονομία.
Ακόμη και με μηδενική αυτονομία, υπάρχει ένα περιθώριο (περίπου 30-40 χλμ.) ανάλογα με το αυτοκίνητο πριν γίνει το… κακό. Το ίδιο και με το λαμπάκι, το οποίο υπολογίστε πως αντιστοιχεί σε περίπου 5-6 λτ. καυσίμου.
Οδηγώντας όσο το δυνατόν πιο οικονομικό προσπαθούμε να βρούμε το πλησιέστερο βενζινάδικο. Η ύπαρξη συστήματος δορυφορικής πλοήγησης θα βοηθήσει, αφού αυτόματα θα προτείνει το πλησιέστερο ανάλογα με τη θέση μας. Αν δεν τα καταφέρουμε, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου. Σίγουρα θα ταλαιπωρηθείς, αλλά το πόσο εξαρτάται από το πόσο θα δώσεις προσοχή στις παρακάτω σειρές.
Εν αρχή ην η ασφάλεια
Το κύριο ζητούμενο σε μια τέτοια κατάσταση είναι η ασφάλεια. Ευτυχώς, όταν η ποσότητα καυσίμου μετριέται σε… σταγόνες, το αυτοκίνητο δεν μένει ξαφνικά, αλλά υπάρχουν κάποια δείγματα, όπως μικροδιακοπές στη λειτουργία του κινητήρα. Σε συνδυασμό με μια ματιά στο δείκτη, που θα είναι τέρμα κάτω, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι επέρχεται στα επόμενα δευτερόλεπτα. Σταδιακά λοιπόν κάνουμε δεξιά και φροντίζουμε να βρούμε το ασφαλέστερο δυνατό σημείο για να σταματήσουμε. Φοράμε το ανακλαστικό γιλέκο και βάζουμε το προειδοποιητικό τρίγωνο αρκετά μέτρα πριν το αυτοκίνητο. Αν είναι βράδυ καλό είναι να ανάψουμε και τα αλάρμ έχοντας πάντα στο νου μη μείνουμε από μπαταρία!
Έχεις καλή οδική βοήθεια; Ξελάσπωσες
Αν το όχημα έχει μια καλή οδική βοήθεια, τότε με μια κλήση μπορεί κανείς να λύσει το πρόβλημά του. Η οδική βοήθεια είτε θα φέρει λίγο καύσιμο (το πληρώνετε προφανώς), είτε θα σας ρυμουλκήσει σε μέρος, που θα υποδείξετε εσείς (προφανώς σε κάποιο βενζινάδικο). Προσοχή! Δεν είναι όλες οι οδικές βοήθειες, που θα καλύψουν σε μια τέτοια ανάγκη. Καλό είναι να ξέρουμε από πριν για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Σαν πας στον πηγαιμό για το πρατήριο
Αν δεν εξυπηρετηθουμε από την οδική βοήθεια ή από κάποιον γνωστό, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε μόνοι μας καύσιμο, αφού κλειδώσουμε το αυτοκίνητο. Αν υπάρχει ειδικό κάνιστρο (πάντα άδεια δεν είναι ότι πιο έξυπνο να το έχουμε γεμάτο στο πορτ μπαγκάζ) τότε απλά βρίσκουμε βενζινάδικο, βάζουμε 5 λίτρα από το ΣΩΣΤΟ καύσιμο (βενζίνη ή diesel) και επιστρέφουμε πληρώνοντας το ρεζερβουάρ. Το ειδικό ρουξούνι θα κάνει τη διαδικασία πανεύκολη. Αν δεν έχουμε ειδικό δοχείο, τότε ελπίζουμε να βρούμε ένα στο βενζινάδικο. Πρέπει να είναι καθαρό και να μην έχει υπολείμματα από λάδια ή νερό. Για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ ένα κομμένο πλαστικό μπουκάλι νερού θα βοηθήσει σε περίπτωση που δεν υπάρχει χωνί. Ένα αυτοσχέδιο χωνί από χαρτόνι θα μπορούσε να βοηθήσει. Προσοχή να μην χύνεται καύσιμο έξω ειδικά αν μιλάμε για βενζίνη. Θεωρούμε αυτονόητο το ότι δεν καπνίζουμε κατά τη διάρκεια της πλήρωσης.
Ευκολάκι η περίπτωση βενζίνης
Από τη στιγμή, που βάλουμε καύσιμο στο ρεζερβουάρ και το αυτοκίνητο μας είναι βενζινοκίνητο, η ταλαιπωρία είναι κοντά στο τέρμα. Δεν απογοητευόμαστε αν δεν πάρει αμέσως. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μιας και πρέπει να γεμίσει το κύκλωμα με καύσιμο. Μετά από μερικές μιζιές, το αυτοκίνητα θα πάρει μπροστά και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε μέχρι το βενζινάδικό για να βάλουμε ικανή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ. Για προληπτικούς λόγους καλό θα ήταν με την πρώτη ευκαιρία να αλλάξουμε το φίλτρο βενζίνης, που πιθανότατα θα έχει μαζέψει κατακάθια από το ρεζερβουάρ.
Πετρέλαιο; Μυρίζει μπελάς!
Αν μείνει κανείς από πετρέλαιο τα πράγματα αρκετές φορές δεν είναι το ίδιο απλά, όσο με την περίπτωση της βενζίνης γιατί τα περισσότερα μοντέλα χρειάζονται εξαέρωση. Χωρίς τη σχετική διαδικασία δε θα πάρουν μπροστά και υπάρχει κίνδυνος να μείνει κανείς από μπαταρία μετά από πολλές άστοχες μιζιές. Για το αν το ντιζελάκι μας χρειάζεται εξαέρωση ή όχι θα μας ενημερώσει το εγχειρίδιο χρήσης. Αν χρειάζεται (συνήθως στα παλαιότερα μοντέλα) πρέπει να εντοπίσουμε τη σχετική αντλία ακολουθώντας το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, αν δεν γνωρίζουμε. Στη συνέχεια «τρομπάρουμε» ή πιέζουμε το ειδικό εξάρτημα μέχρι να σκληρύνει. Είμαστε πλέον έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη μίζα μέχρι να πάρει μπροστά ο κινητήρας. Αν ο κινητήρας δεν έρθει στη ζωή επαναλάμβουμε τη διαδικασία από την αρχή με την πίεση της αντλίας. Σε άλλους ντίζελ δεν χρειάζεται εξαέρωση. Μετά τον ανεφοδιασμό με καύσιμο ανοίγουμε το διακόπτη της μηχανής (χωρίς να γίνει εκκίνηση), περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και κλείνουμε το διακόπτη. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάποιες φορές μέχρι να ενεργοποιηθεί η αντλία και κατόπιν γυρίζουμε τη μίζα για να πάρει μπροστά ο κινητήρας.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου