Police-Voice blog ➤
Νέα εστία έντασης δημιουργείται πάλι στα θαλάσσια σύνορά μας
Τριπλό χτύπημα κατά της Κύπρου είχαμε από την Τουρκία. Μετά την καταδίωξη κυπριακών αλιευτικών από τουρκικά πολεμικά πλοία, η Αγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στον άξονα Ακάμα – Πέγειας – Πάφου – Πισσουρίου, με το νότιο όριο της περιοχής να φτάνει σε λιγότερο από εφτά ναυτικά μίλια από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
Δεν έφτασε μόνο με τη δέσμευση της περιοχής κοντά στα παράλια της Κύπρου, αλλά πήγε και ένα βήμα παρακάτω, ανακοίνωσε πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ και διέρρευσε πως ξεκινά άμεσα την κατασκευή ναυτικής-αεροπορικής βάσης σε Κατεχόμενα! Την πληροφορία δημοσιεύει σε άρθρο αλλά και στο πρωτοσέλιδο της η ερντογανική yeni safak λέγοντας πως «η προσφορά έγινε το 2009 και τώρα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».
Είναι προφανές πως η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για δημιουργία και συντήρηση κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros να αναλαμβάνει εκ νέου δράση για νέες παράνομες έρευνες.
Μετά την παράτυπη καταγγελία της NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δυτικά της Πάφου μόλις 48 ώρες πριν, η Τουρκία επανέρχεται με δύο νέες παράτυπες οδηγίες προς ναυτιλωμένους.
Συγκεκριμένα, δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της κατεχόμενης Καρπασίας η οποία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου από το Barbaros, το οποίο θα συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon.
Η πρώτη Navtex συνιστά μεγαλύτερη πρόκληση. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει μία αρκετά μικρότερη έκταση νοτιοδυτικά της Κύπρου, ωστόσο η έκταση αυτή συμπεριλαμβάνει το οικόπεδο 10, την περιοχή όπου πραγματοποιούνται έρευνες από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil.
Η μεν δεύτερη και μεγαλύτερη εξ’ αυτών, καλύπτει την περιοχή μεταξύ των βορείων παραλίων της Κύπρου και της των νοτίων παραλίων της ηπειρωτικής Τουρκίας.
Το νησί της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο των πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων, και ξεχωρίζει με την παρουσία του στην ενεργειακή λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το νησί ελέγχει το κανάλι του Σουέζ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό.
Η Κύπρος βρίσκεται στη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και ελέγχει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, το οποίο αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία έχει ετοιμάσει προληπτικά μέτρα για την εφαρμογή της, εν όψει οποιωνδήποτε ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με αυτή τη στρατηγική θέση τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου