Police-Voice blog ➤
Τεράστιος τζόγος από την Άγκυρα για τους πυραύλους IDAS, που φέρονται σύμφωνα με όσα διαρρέονται στον τουρκικό τύπο, ότι θα αποτελέσουν την “αντιαεροπορική ασπίδα”των τουρκικών υποβρυχίων 214 ΤN AIP, που δεν έχουν τα Ελληνικά κλάσης “Παπανικολής”.
Είναι προφανής η στόχευση όπως ανέφεραν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης να δοθεί ένα εξτρά περίβλημα ανωτερότητας των έξι επιθετικών υποβρυχίων που θα εντάξει σταδιακά στον στόλο της η Τουρκία έναντι των τεσσάρων που διαθέτει η Ελλάδα.
“Έχουν τη δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικού βλήμματος το οποίο όμως είναι για τα ελικόπτερα δεν είναι για αεροσκάφη. Ο κίνδυνος ενός υποβρυχίου για να εντοπιστεί είναι το ελικόπτερο, μέσω του VPS που ποντίζουν.Όταν γίνει αντιληπτή η παρουσία του μπορεί να ρίξει έναν κάθετο πύραυλο. ” αναφέρει στο ΟnAlert ο υποαναύαρχος Δημήτρης Τσαϊλάς.
Ο κ. Τσαϊλάς διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το εάν τελικώς θα ενσωματωθούν στα οπλικά συστήματα των τουρκικών υποβρυχίων οι πύραυλοι IDAS: Δεν ξέρω εάν θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα τα τουρκικά. Βέβαια εκτός από το βασικό “εμπόρευμα” που υπάρχει στην αγορά μπορεί να το φτιάξουν και μόνοι τους. Αλλά κάτι τέτοιο θα πάρει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση μιας τέτοιας κατασκευής”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποναύαρχος.
Προάγγελος για την “ενσωμάτωση” στα υποβρύχια Type 214 του βλήματος IDAS ήταν η συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 στην Κωνσταντινούπολη.
Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 9 Μαΐου 2013 μεταξύ της τουρκικής εταιρίας Roketsan και της γερμανικής κοινοπραξίας IDAS, των ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), η Diehl BGT Defence και η νορβηγική Nammo η οποία αναπτύσσει τον πυραυλοκινητήρα του βλήματος. Η γερμανοτουρκική συμφωνία πρ την ανάπτυξη και παραγωγή του εκτοξευόμενου από υποβρύχιο κατευθυνόμενου βλήματος IDAS (Interactive Defence and Attack System for Submarines: διαδραστικό σύστημα άμυνας και κρούσης υποβρυχίων.
Το βλήμα IDAS έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σε υποβρύχια σε κατάδυση πρωτόγνωρες δυνατότητες αυτοάμυνας και εμπλοκής μη συμβατικών, ασύμμετρων, απειλών από αέρος, στην επιφάνεια της θάλασσας και στα παράκτια εδάφη. Η εκτόξευση του βλήματος γίνεται από ειδικό κάνιστρο το οποίο φορτώνεται ως τυπικό όπλο στον τορπιλοσωλήνα (γεγονός που επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση του και σε υπάρχουσες σχεδιάσεις)
Με τη βοήθεια οπτικής ίνας ο έλεγχος του βλήματος είναι δυνατός από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του υποβρυχίου καθόλη τη διάρκεια της πτήσης, επιτρέποντας την αλλαγή στόχου, τη διόρθωση της πορείας, την αλλαγή του σημείου προσβολής ή ακόμα και την ακύρωση της προσβολής.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου