Police-Voice blog ➤
Μια ημέρα μετά τον θάνατο του σμηναγού: 32 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά κατασκοπευτικά
Οι παραβιάσεις έγιναν από τα τουρκικά CN-235 στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Μια ημέρα μετά τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Μια ημέρα μετά τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, οι Τούρκοι προχώρησαν σε 32 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου με δύο κατασκοπευτικά αεροπλάνα CN-235 και δύο ελικόπτερα, καθώς και σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Οι παραβιάσεις έγιναν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Όπως επισημάνθηκε από το ΓΕΕΘΑ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Γιατί προσπαθούν όλοι να πείσουν ότι ο πιλότος του Mirage 2000-5 έπαθε… vertigo; – Για να κρύψουν, τι;
Πόσες πιθανότητες έχει ένας έμπειρος πιλότος μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ο σμηναγός (Ι) Γιώργος Μπαλταδώρος με εκατοντάδες ώρες πτήσης στα Mirage 2000, τον τύπο αεροσκάφους που συνετρίβη εχθές 9 μίλια βορειοδυτικά της Σκύρου, παρασέρνοντάς τον στον θάνατο, να έπαθε vertigo, την ώρα της προσέγγισης στον διάδρομο απο-προσγείωσης, όπως προσπαθούν να πείσουν διάφορες πλευρές από χθες; Ελάχιστες έως μηδενικές!
Πιο πιθανό είναι να υπέστη… έμφραγμα, παρά απώλεια προσανατολισμού και να μπέρδεψε την θάλασσα με τον ουρανό, ακόμα και ευρισκόμενος μέσα σε χαμηλά νέφη, όπως διαβάζουμε σε στρατιωτικό πόρταλ.
Αν ήταν έτσι, κάθε προσγείωση μαχητικού αεροσκάφους ή γενικότερα αεροσκάφους εν μέσω νεφών, θα ήταν «ζαριά» ζωής ή θανάτου.
Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο… κατάρριψης (δεν συνέβη κάτι τέτοιο, έστω και αν η αρχική ανακοίνωση του ΓΕΑ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο), τότε μένει ο λάθος χειρισμός και το μηχανικό λάθος.
Λάθος χειρισμός, όμως σε τι; Προσεγγίζει την βάση του και… βουτάει στην θάλασσα; Mέρα μεσημέρι;
Εχουν γίνει και πιο απίθανα, βέβαια, στην Σκύρο, ατυχήματα: Το πιο απίθανο συνέβη στις 28 Ιουλίου1997, όταν ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους Μirage 2000EGM, επιστρέφοντας από νυχτερινή αποστολή αντί να προσγειωθεί στον αεροδιάδρομο, εξέλαβε τα φώτα από τις βάρκες των γρι-γρι που ψάρευαν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την άκρη του, ως… φώτα του διαδρόμου αποπροσγείωσηςκαι… προσνήωσε αντί να το προσγειώσει, μέσα στην θάλασσα!
Το τραγικό: Ενώ η προσνήωση ήταν άριστη (έστω και… κατά λάθος) και το αεροσκάφος βυθίστηκε εν συνεχεία άθικτο σε βάθος μόλις πέντε μέτρων και ο πιλότος ζούσε, εν τέλει δεν κατάφερε να απασαλίσει εγκαίρως την καλύπτρα και να κόψει τις αρτάνες, οπότε… πνίγηκε μέσα στο κόκπιτ!
Το αεροσκάφος επισκευάστηκε και ξαναχρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά!
Η Σκύρος, είναι «περίεργο» και δύσκολο αεροδρόμιο, αλλά αυτό που έγινε χθες και οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη, πολύ δύσκολα πείθει ότι εν τέλει επρόκειτο για λάθος του πιλότου ή μόνο για λάθος του πιλότου. Εδώ είναι αρκετά πιθανό να είχαν πρόβλημα τα όργανα.
Ο τεχνητός ορίζοντας δεν λειτουργούσε; Το ραδιϋψόμετρο; Τι θα πει «βέρτιγκο»;
Στην φάση προσέγγισης για προσγείωση, βέρτιγκο;
Μπήκε σε χαμηλή νέφωση. Ε, και; Στο βουνό ήταν; Σε χαράδρα; Πώς χαμήλωσε το επίπεδο της πτήσης του; Πώς «καρφώθηκε» στην θάλασσα χωρίς προειδοποίηση των οργάνων.
Τι θέλουμε να πούμε;
Το πρόβλημα ή τουλάχιστον το αρχικό πρόβλημα, πρέπει να το είχαν τα όργανα του αεροσκάφους.
Εκτός και αν ο ίδιος ο μακαρίτης παρέβη μια σειρά κανονισμών και εντολών και πέταξε σε τόσο χαμηλό επίπεδο που ακόμα και μια εισρόφηση πουλιού στον κινητήρα, μπορεί να φέρει την καταστροφή.
Αλλά το σενάριο του βέρτιγκο, «δεν παίζει».
Οσοι επιμένουν σε αυτό, μάλλον προσπαθούν να κρύψουν κάτι άλλο…
τερμάτισε… τα κοντέρ.
“Υποβρύχιο ίσως να κατέρριψε το Mirage 2000-5″… επιτέλους, ας βάλει κάποιος ένα φρένο! OXI ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΡΕ...
Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα όριο, όσο μεγάλες να είναι οι ατομικές ή οι συλλογικές ανοχές. Όταν όμως «τηλεοπτικοί αστέρες» παριστάνουν τους ειδικούς επί παντός του επιστητού εκτοξεύοντας ασύλληπτης μωρίας ισχυρισμούς, έστω ανάμεσα σε μια σειρά λογικές αναφορές… «στο παρεμπιπτόντως», καταντά ανυπόφορο. Όταν δε στην υπόθεση εμπλέκονται άνθρωποι που υπηρέτησαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται προσβλητικό.
Όπως κυκλοφορεί, αξιωματικός εν αποστρατεία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μοιραίο Mirage 2000-5 να χτυπήθηκε από πύραυλο με τα ακόλουθα λόγια: «Τα ραντάρ θα δείξουν εάν υπήρξε πύραυλος από υποβρύχιο την ώρα που πετούσε το μοιραίο Mirage. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα». Η δε αναπαραγωγή στα όρια του «viral» είναι λογικό να τερμάτισε… τα κοντέρ.
Εάν δεν υπήρχε βίντεο θα το θεωρούσαμε τρολάρισμα. Πώς είναι δυνατόν επαγγελματίες με αξιοσημείωτη πορεία στις Ένοπλες Δυνάμεις να εκστομίζουν τέτοιες φαιδρότητες και να μην συγκινείται κανείς στην Ελλάδα να βάλει ένα φρένο; Πού ακούστηκε οποιοδήποτε υποβρύχιο να είναι σε θέση να πλήξει αεροσκάφος;
Κι εάν δεν γνωρίζει κανείς θέματα που αφορούν άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων από αυτόν που έχει υπηρετήσει ένας αξιωματικός, δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται τις συνέπειες του να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο… κατάρριψης αεροσκάφους από υποβρύχιο!
Για στρατιωτικό, αυτό θα ισοδυναμούσε με το να υπαινίσσεται κάποιος ότι ο γάιδαρος πετάει, έχει κινητήρες, παίρνει κι επιβάτες. Δεν μπορούν τέτοιες επικίνδυνες απόψεις που θα καθιστούσαν περίγελο ολόκληρο το έθνος (σ.σ. εάν το αξίζει ας γίνει…) εάν γινόταν πιστευτό από μερίδα του πληθυσμού, να διατυπώνονται χωρίς να κουνιέται φύλλο!
Θα μπορούσε κανείς να υπενθυμίζει ότι λίγα χρόνια πριν, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, είχε υπάρξει μέχρι και σύλληψη με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων, καθώς προκαλούσαν οικονομικό πανικό στη χώρα τροφοδοτώντας φαινόμενα «bank run». Δε ζητάμε τη σύληψη κανενός προφανέστατα, όμως κάποιος έστω επίσημος θα όφειλε να έχει κινητοποιηθεί.
Είναι λογικό το να αφήνουμε ανεξέλεγκτο το ενδεχόμενο παρόμοιου… βεληνεκούς «ειδήσεις» να προκαλέσουν ανεξέλεγκτα φαινόμενα σε διακρατικές σχέσεις, ασχέτως της χαμηλής πιθανότητας που έχει κάτι τέτοιο να συμβεί, καθώς… υπάρχουν και στο διακρατικό «ραντάρ» ευαίσθητα στον εντοπισμό τους. Ενίοτε όμως αποφασίζουν τα τις αξιοποιήσουν αν κριθεί ότι βολεύει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου