Police-Voice blog ➤
Στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Εξωτερικών είδαν το τυράκι αλλά δεν είδαν τη φάκα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πώς είναι έτοιμος να δεχθεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» και ανακοίνωσε την μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τα Σκόπια και τα ελληνικά σύνορα σε μία δήθεν κίνηση καλής θέλησης και απάλειψης του αλυτρωτισμού. Αυτή την ενέργεια του κ. Ζάεφ έσπευσε να χειροκροτήσει με ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Έλα όμως που πίσω απ’ αυτή την ενέργεια ξεδιπλώνεται ένα σχέδιο των Σκοπιανών και των υποστηρικτών της για να περάσει η σύνθετη ονομασία του «Μακεδονία» χωρίς ωστόσο καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και στα κρίσιμα ζητήματα της ταυτότητας. Ο κ. Ζάεφ ναι μεν δηλώνει σύμφωνος με μια σύνθετη ονομασία, αλλά δεν διευκρίνισε εάν δέχεται να είναι για όλες τις χρήσεις. Τόσο στο εσωτερικό της γείτονος όσο και στο εξωτερικό (erga omnes), όπως είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Να σημειωθεί πως εντός της ΠΓΔΜ υπάρχουν αντιδράσεις ως προς το «erga omnes». Επίσης, δεν φαίνεται να κάνει πίσω στα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας («μακεδονικής», όπως την ονομάζουν οι Σκοπιανοί, ιδίως οι Σλάβοι).
Ακόμα αδιευκρίνιστο παραμένει εάν πράγματι υπάρχει διάσταση θέσεων ανάμεσα στον κ. Ζάεφ και στον υπουργό Εξωτερικών του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ή πρόκειται για ρόλους που έχουν μοιράσει μεταξύ τους. Οπως, επίσης, αναπάντητα παραμένουν και ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, πρόσφατα, ευρισκόμενος στα Σκόπια, στήριξε τις θέσεις του φερόμενου ως λιγότερο διαλλακτικού σε σχέση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, κ. Ντιμιτρόφ. Κάτι που άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ο κ. Κοτζιάς, του οποίου οι δηλώσεις προκάλεσαν αναστάτωση στα Σκόπια, με το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO) να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μυστικές συμφωνίες» στο Νταβός.
Η αναφορά Κοτζιά, που δημιούργησε ατμόσφαιρα εκνευρισμού τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, είναι η εξής: «Στο Νταβός -είπε- συμφωνήσαμε ένα πράγμα: Οτι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και, μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών, θα το κάνει η δικιά μας πλευρά, υπό τη δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού κάνανε δεύτερες σκέψεις, τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς. Και έπρεπε να του θυμίζω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής».
Και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος. Οτι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με έναν προσδιορισμό συγκεκριμένο. Και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία. Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας. Περιμένω από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους. Εμείς προετοιμάζουμε, και μάλιστα με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο, την κοινή γνώμη. Δεν βλέπω να κάνει η άλλη πλευρά την ίδια προετοιμασία και αυτό με προβληματίζει πολύ».
Με αφορμή τη δήλωση Κοτζιά, το VMRΟ εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει: «Τι συμφώνησε ο Ζάεφ στο Νταβός με τον Τσίπρα; Γιατί η Ελλάδα επιμένει να μην υπερβούμε το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη “μακεδονική” κοινή γνώμη; Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις». Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απάντησε ότι «στη διμερή συνάντηση στο Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων» μεταξύ των δύο κρατών και έκανε λόγο για «θετική βούληση» που επιδεικνύουν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης «αμοιβαία αποδεκτής λύσης που είναι εφικτή».
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου