Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΝΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟΣΗ ΒΟΗ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ! «ΒΟΜΒΑ» ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΙΔΙΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΝΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟΣΗ ΒΟΗ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ! «ΒΟΜΒΑ» ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΙΔΙΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!


Police-Voice blog ➤
Φόβος προκλήθηκε στους πολίτες μετά την σεισμική δόνηση των 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.
Η βοή που συνόδευε τον Εγκέλαδο ήταν αρκετά τρομακτική. Ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, χρειάζεται ψυχραιμία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την Άννα Μπουσδούκου, καθησύχασε τον κόσμο εξηγώντας γιατί μας τρόμαξε τόσο ένας σχετικά μικρός σεισμός.
Ο κ. Συνολάκης είπε πως θα πρέπει να σκεφτούμε ένα ρήγμα σαν ένα φερμουάρ: «Οσο πιο μεγάλο το ρήγμα τόσο πιο μεγάλος ο σεισμός. Φανταστείτε το ρήγμα σαν έναν φερμουάρ. Οσο πιο μεγάλο είναι το φερμουάρ, τότε θα μας πάρει περισσότερη ώρα να το ανοίξουμε. Αρα, όσο πιο μεγάλο το ρήγμα τόσο μεγάλος και ο σεισμός».
Η διάρκεια δείχνει και το μέγεθος
Αναφερόμενος στη διάρκεια του σεισμού, ο καθηγητής είπε πως είναι το πρώτο στοιχείο που δίνει ο σεισμός για το μέγεθός του. Συγκεκριμένα, είπε πως όταν κάνει ένα σεισμό όπως αυτός της Δευτέρας, δηλαδή διάρκειας 3-4 δευτερολέπτων, θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσουμε.
Αν η διάρκεια της σεισμικής δόνησης είναι 10-15 δευτερόλεπτα, τότε ο σεισμός θα είναι μεγέθους 6,5 Ρίχτερ. Αν είναι πάνω από 30 δευτερόλεπτα, το μέγεθός του θα είναι γύρω στα 7 Ρίχτερ. Τέλος, αν η διάρκειά του είναι πάνω από ένα λεπτό, τότε θα μιλάμε για σεισμό εντάσεως 7,5 ή και 8 Ρίχτερ.
«Η διάρκεια είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει κάποια πρώτα στοιχεία. Μας δίνει την αίσθηση πόσο μεγάλος είναι ο σεισμός», πρόσθεσε ο κ. Συνολάκης.
Απαντώντας, δε, στο ερώτημα γιατί φοβηθήκαμε τόσο, είπε: «Αν είστε στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας και κάνει σεισμό και σταματήσει αμέσως, καταλαβαίνετε πως δεν πρέπει να ανησυχήσετε άμεσα. Αν είναι μεγαλύτερος, τότε θα πρέπει να κρυφτείτε και να κάνενε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».
Γιατί είχε τόση βοή ο σεισμός
Ο υπόκωφος ήχος, η βοή που συνόδευσε το χτύπημα του Εγκέλαδου, ήταν άλλο ένα τρομακτικό στοιχείο. Ο κ. Συνολάκης είπε πως η βοή εξαρτάται από το πού είμαστε, από το σπίτι στο οποίο βρισκόμαστε, από τα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή και την αστική ανάπτυξη: «Φυσικά και υπάρχει βοή λόγω των σεισμικών κυμάτων και είναι κάτι τρομακτικό, αλλά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο».
Κλείνοντας, ο καθηγητής είπε πως δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, αλλά είναι πολύ καλό να έχουμε τέτοιους μικρούς σεισμούς που δεν είναι ανησυχητικοί γιατί μας βάζουν σε εγρήγορση.
Γιατί κουνηθήκαμε τόσο ενώ ο σεισμός ήταν μικρός
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, εξήγησε γιατί προκάλεσε τέτοια ανησυχία και γιατί έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός, ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ. «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από τον σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».
«Βόμβα» σεισμολόγων: Περιμένουμε κι άλλο μεγάλο σεισμό στην Αθήνα
Για περιοχή που δεν μπορεί να δώσει μεγάλη σεισμική δόνηση κάνουν λόγο οι Έλληνες σεισμολόγοι, αναφερόμενοι στο ρήγμα της Νέας Μάκρης που έδωσε τον σεισμό των 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας.
Όπως τονίζουν, πρόκειται πιθανότατα για τον κύριο σεισμό, που ήρθε έπειτα από μια σεισμική ακολουθία και διέγερση έξι ημερών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν μια δόνηση ανάλογου ή και μεγαλύτερου μεγέθους των 4,4 βαθμών.
Λέκκας: Περιμένουμε και θέλουμε έναν ίδιο σεισμό
Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε πως περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο σεισμό, παρόμοιου μεγέθους με τον χθεσινό.
«Τον περιμένουμε και τον θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αυτό θα είναι ακόμα ένα δείγμα εκτόνωσης του φαινομένου.
«Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, με μικρά μεγέθη σεισμών», είχε αναφέρει χθες ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανησυχία.
Τσελέντης: Συνέχεια του σμήνους μικρών σεισμών της 9ης Ιανουαρίου
Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, συνδέει τη συγκεκριμένη δόνηση με την προσεισμική, όπως τη χαρακτήρισε, ακολουθία της 9ης Ιανουαρίου.
«Εγώ τότε δεν έκανα καμία δήλωση, δεν είχαμε κάτι που να δείχνει πως οι σεισμοί θα τελείωναν εκεί», είπε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως μάλλον ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος.
Τόνισε επίσης, πως ολόκληρη τη νύχτα το Γεωδυναμικό κατέγραψε τουλάχιστον 15 σεισμούς, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 2,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και πως δεν παρατηρήθηκε μετατόπιση προς άλλα ρήγματα.
Ο κ. Τσελέντης χαρακτήρισε την έως τώρα ακολουθία «πολύ φυσιολογική», ενώ δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει σεισμός ίδιου μεγέθους.
«Αν υπάρξει και πάλι κάποια παύση, όπως στις 9 Ιανουαρίου, θα ξέρουμε ότι μπορεί να έρθει κι άλλος σεισμός 4,5 Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
Χουλιάρας: Είναι πιθανό να έχουμε ένα σεισμό των 4,5 Ρίχτερ
Στο ίδιο κλίμα και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ, προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της ίδιας τάξης, των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω.
«Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό», προσέθεσε.
Οσον αφορά το ερώτημα αν η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιστορικά καθαρή. «Δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρόλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα να λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή. Αυτό είναι ενθαρρυντικό ότι θα σβήσει η ακολουθία».
Οσον αφορά το ερώτημα γιατί προκάλεσε τέτοια ανησυχία και γιατί έγινε τόσο αισθητός ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ ο κ. Χουλιάρας εξήγησε: «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από το σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου