Police-Voice blog ➤
«Θερμή» σύγκρουση στο Λίβανο μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάχ, Ιράν με πιθανή εμπλοκή και της Σαουδικής Αραβίας, βλέπει ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο ίδιος δεν αποκλείει να επεκταθεί η σύγκρουση και εκτός Λιβάνου λόγω του μεγέθους των εμπλεκομένων δυνάμεων χωρίς να προσδιορίσει προς ποια περιοχή.
Επίσης εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου παρότι και οι δύο είναι σύμμαχοι της Ελλάδας, περνούν περίοδο επιδείνωσης κάτι που δεν είναι καθόλου καλό για την γενική ασφάλεια της περιοχής.
Άλλες πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι έχει καταγραφεί μεγάλη προετοιμασία τόσο από το Ισραήλ όσο και από πλευράς Σ.Αραβίας για την επέμβαση στο Λίβανο.
Όλα δείχνουν πως απομένουν μέρες ή εβδομάδες για την έναρξη επιχειρήσεων στο πλαίσιο της μεγάλης αντιπαλότητας Ισραήλ και Σ.Αραβίας με το Ιράν.
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η στάση της Ρωσίας η οποία είναι «γερά» εγκατεστημένη πλέον στην Μέση Ανατολή και έχει συμμαχήσει και συνεργαστεί με το Ιράν στην απελευθέρωση της Συρίας αλλά δεν έχει κακή σχέση (το ακριβώς αντίθετο) με το Ισραήλ.
Φυσικά οι ΗΠΑ επί Ν.Τραμπ αποτελούν το μεγάλο παίκτη ο οποίος δεν αποκλείεται να συμμετάσχει σαρώνοντας ακόμα και το ίδιο το Ιράν.
Ηχούν δυνατά τα τύμπανα πολέμου – Σαουδική Αραβία: «Μεταφέρουμε τον πόλεμο στο Ιράν – Ετσι θα εισβάλουμε»
Πολεμικό κλίμα επικρατεί στο Ριάντ μετά την εκτόξευση από τους αντάρτες Χούθι ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου με κατεύθυνση το Παλάτι al-Yamamah χτυπώντας μέσα στην «καρδιά» του Ριάντ λίγες μόνο ώρες μετά την παρουσίαση στοιχείων από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν.
Στην Σαουδική Αραβία την ίδια στιγμή δημοσιεύθηκε ένα βίντεο σχετικά με τον επικείμενο νικηφόρο πόλεμο του βασιλείου κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους και ξεκινά με απόσπασμα ομιλίας του επικεφαλής των Σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων και διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman: «Δεν θα περιμένουμε τον πόλεμο να έρθει στην Σαουδική Αραβία, θα μεταφέρουμε εμείς τον πόλεμο στο Ιράν».
Στην αρχή του βίντεο ιρανικά ταχύπλοα σκάφη επιτίθενται σε ένα σαουδαραβικό πλοίο με «ανθρωπιστική βοήθεια» αλλά εξουδετερώνονται από μία σαουδαραβική φρεγάτα.
Ακολουθεί μια ιρανική επίθεση πυραύλων, αλλά όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίζονται από συστοιχίες αμερικανικής κατασκευής πυραύλων Patriot και τότε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δίνει μια εντολή για αντίποινα.
Δεκάδες Σαουδαραβικά μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και F-15, καταρρίπτουν τα ιρανικά αεροσκάφη που πετούν στον ουρανό.
Στη συνέχεια, σαουδαραβικοί βαλλιστικοί πύραυλοι κτυπούν το πυρηνικό αντιδραστήρα του Boucher ενώ χιλιάδες Σαουδάραβες φωνάζουν ανεμίζοντας σημαίες και πορτρέτα του Σαουδάραβα βασιλιά ως απελευθερωτή της Τεχεράνης ενώ εισέρχονται τα πρώτα άρματα μάχης Abrams, στην ιρανική πρωτεύουσα .
Το Ιράν κατάφερε επίσης να αποδείξει και αυτό τις δεξιότητές του σε κινούμενα σχέδια και έφτιαξε μια παρόμοια ταινία που αναφέρονταν σε επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτά τα βίντεο παρουσιάζουν τις ενδόμυχες επιθυμίες των Σουνιτών Σαουδαράβων να επιτεθούν στους Σιίτες Ιρανούς σε έναν ανελέητο θρησκευτικό πόλεμο.
Την ίδια στιγμή Ισραήλ και Σαουδική Αραβία έχουν έρθει πολύ κοντά και ετοιμάζουν από ότι φαίνεται σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν , με τις «ευλογίες» της Ουάσιγκτον.
Στη συνέντευξη του ο Μ.Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος….. «στόχος η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η σύσφιξη των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου».
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία συζητούν τις λεπτομέρειες σχετικά με την δημιουργία οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών.
Σύμφωνα με αυτό , η ιστορική κίνηση αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων ενώ θα επέτρεπε την παρουσία Ισραηλινών επιχειρήσεων και αξιωματούχων στον Περσικό Κόλπο.
Πρόκειται στην ουσία για την δημιουργία μπλοκ δύο αντίπαλων συνασπισμών , από την μία πλευρά την Σ.Αραβία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και από την άλλη το Ιράν , την Ρωσία και την Τουρκία.
Για αυτόν το επιπρόσθετο λόγο ο Ερντογάν αποτελεί στόχο των Ισραηλινών και Αμερικανών οι οποίοι τον έχουν « βάλει για τα καλά στο μάτι».
Η επικείμενη σύγκρουση θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Περσικό στον οποίο παράλληλα διακυβεύονται και οι τύχες των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου