Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Πτήση τώρα στο Αιγαίο με μαχητικό κάνει ο Α.Τσίπρας – Συνοδεύεται από Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ...«Συναγερμός» στην κυβέρνηση λόγω Τουρκίας:

Πτήση τώρα στο Αιγαίο με μαχητικό κάνει ο Α.Τσίπρας – Συνοδεύεται από Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ...«Συναγερμός» στην κυβέρνηση λόγω Τουρκίας


Police-Voice blog ➤

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση λόγω Τουρκίας: Εντός Οκτωβρίου υπογράφεται η συμφωνία αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ – Πτήση τώρα στο Αιγαίο με μαχητικό κάνει ο Α.Τσίπρας – Συνοδεύεται από Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει υπογραφεί η συμφωνία εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό περιοδικό  AW&ST, στην ηλεκτρονική του έκδοση. Ίσως οι υπογραφές πέσουν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού, που διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στην αμερικανική βιομηχανία αναφέρεται σε συμφωνία το ύψος της οποίας θα φτάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που παραπέμπει σε πρόγραμμα που μάλλον περιλαμβάνει το σύνολο των Fighting Falcon Block 50, Block 52+ και Block 52M. Δηλαδή 117 αεροσκάφη.
Η υλοποίηση του προγράμματος έχει να κάνει με το εξοπλιστικό άλμα της Τουρκίας και τις προκλήσεις που κάνει στο Αιγαίο, οι οποίες προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Σε μία προσπάθεια μάλιστα να στείλουν μήνυμα στην απέναντι πλευρά, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πραγματοποιούν αυτή την ώρα πτήση στο Αιγαίο με F-16.
Το σημαντικότερο όμως είναι πώς το πρώτο αεροσκάφος στο πρώτο αεροσκάφος που απογειώθηκε επέβαινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που από το πρωί πραγματοποιεί επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.
Όσον αφορά στην «υπογραφή συμφωνίας» αναφέρεται προφανώς στην αποδοχή της επιστολής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σε συνέχεια του αιτήματος που είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά από τις αρχές του 2017. Η αποδοχή της αμερικανικής πρότασης θα θεμελιώσει και το πρόγραμμα, που ως γνωστόν θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικασίας FMS, με επιμέρους συμφωνίες να υπογράφονται στη συνέχεια ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εκτίμηση αποτελεί ότι εάν η συμφωνία-πλαίσιο υπογραφεί στο τέλος του μήνα, τότε ίσως ανακοινωθεί στη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι υψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον υπάρχει το θέμα της αμυντικής συνεργασίας. Ανοικτό παραμένει έτσι το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να περιλαμβάνουν και κάποια μορφή αμερικανικής βοήθειας στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.


Εδώ δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει και κάποια ανακοίνωση που θα αφορά στα F-35. Η Πολεμική Αεροπορία είχε στείλει αίτημα στις ΗΠΑ για να πληροφορηθεί το κόστος απόκτησης του αεροσκάφους και ζητάει από την Ουάσιγκτον να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα αγοράς τουλάχιστον μίας Μοίρας F-35 (20 αεροσκάφη).
Όπως προαναφέραμε το 1,5 δις δολάρια παραπέμπτουν στον εκσυγχρονισμό στο επίπεδο F-16V (GR) των 37 Block 50 (30 F-16C & 7 F-16D) του προγράμματος Peace Xenia II, των 55 Block 52+ (37 F-16C & 18 F-16D) του προγράμματος Peace Xenia IIΙ και των 30 (20 F-16C & 10 F-16D) Block 52M Peace Xenia IV.
Πρόσφατες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΠΑ έδινε προτεραιότητα στα PXII και PXIII αφήνοντας εκτός προγράμματος τα PXIV. Παρόλα αυτά η Lockheed Martin σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, έχει συμπεριλάβει στην LOR (Letter Of Request) που υποβλήθηκε στις αρχές του χρόνου πρόταση για την δημιουργία πρωτοτύπων αεροσκαφών και για τα Block 52M.
Να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε Block παραγωγής σε ελληνική υπηρεσία που θα δρομολογηθεί για εκσυγχρονισμό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ζεύγος πρωτοτύπων αεροσκαφών (ενός μονοθέσιου και ενός διθέσιου) που θα υποστούν δοκιμές πιστοποίησης της διαμόρφωσης από το παλαιό στο νέο πρότυπο. Με την επιτυχή κατάληξή τους θα δημιουργηθούν οι συλλογές απαρτίων (kits) που θα τοποθετηθούν στη συνέχεια στα υπόλοιπα αεροπλάνα του ιδίου Block (πρακτικά σε επίπεδο «plug-an-play»).
Στο πλαίσιο αυτό η Lockheed Martin προτείνει την εξ’ αρχής δημιουργία έξι πρωτοτύπων, ζευγών F-16C/D Block 50/52+/52M και την ολοκλήρωση των δοκιμών σε ένα «πακέτο» κάτι που δημιουργεί σημαντικά οφέλη: χαμηλότερο κόστος της διαδικασίας συγκριτικά με υλοποίηση εκ των υστέρων ενός μεμονωμένου σκέλους της (αν και ενέχει αρχικά υψηλότερη δαπάνη), ετοιμότητα για την ανά πάσα στιγμή επέκταση του προγράμματος χωρίς άλλες ενδιάμεσες καθυστερήσεις κ.ά.
Εάν το δημοσίευμα του AW&ST επιβεβαιωθεί αυτό θα σημαίνει ότι το σύνολο των F-16 θα ενταχθεί σε πρόγραμμα με ορίζοντα υλοποίησης 7,5 περίπου ετών από την υπογραφή της σύμβασης.
Πηγή ➤

2 σχόλια:

  1. ΓΙΤΙ ΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΠΙΛΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΤΟΥ ΕΚΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΣ...ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή