Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση από την Κομισιόν: «Η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω»

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση από την Κομισιόν: «Η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω»


Police-Voice blog ➤
Σχεδόν ο μισός χρόνος που έχει στην διάθεση της η Ελληνική Κυβέρνηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την χρηματοδότησης της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στην Κω, στις 21 Ιουλίου έχει ήδη παρέλθει, ωστόσο δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την Αθήνα, τονίζει η αρμόδια Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.
Μάλιστα, από πλευράς Κομισιόν σημειώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου και πως μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των «πληγών» που άφησε πίσω της η ισχυρή δόνηση, η Κορίνα Κρετσου ωστόσο σημειώνει ότι τα κονδύλια δεν μπορούν να διατεθούν αν δεν υπάρξει ανάλογο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται και σε δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,  η κ. Κρέτσου σημειώνει στην απάντηση της ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής. Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ».
Σεισμός - Κως - καταστροφές - συντρίμμια
«Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση» επισημαίνει η Ρουμάνα Επίτροπος της ΕΕ.
 Όπως τονίζει η κ. Κρετσου, «σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δράσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή, είναι δυνατή αναδρομικά. Δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις».
Με την επείγουσα ερώτηση του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνει «την ανάγκη αντιμετώπισης των ζημιών, που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό στη Κω, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, καθώς και την χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν».
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου